Rămâi conectat

Actualitate

DIGI24: Comunicare inedită într-un sat de la Marea Neagră. Sătenii fluieră în loc să vorbească: În cât timp se poate învăța „limba păsărilor”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Comunicare inedită într-un sat de la Marea Neagră. Sătenii fluieră în loc să vorbească: În cât timp se poate învăța „limba păsărilor”

Un sat din Turcia e locul unui mod de comunicare străvechi inspirat de păsări. Dar existența lui e pusă în pericol de tehnologie. Totuși, sătenii speră că tinerii vor învăța să comunice ca pe vremuri și în era digitală.

Kusköy, în traducere „satul păsărilor”, e o comunitate turcă de numai 400 de locuitori, undeva în munții de la Marea Neagră. Dar e și locul de unde provine un limbaj străvechi. Kadin Bebek îl folosește pentru a comunica cu vecina ei, de pe un acoperiș pe altul.

„Pe vremuri, toată lumea știa să vorbească așa: strămoșii noștri, bunicii noștri. De exemplu tatăl meu, mama, frații mei – toți ar putea cunoaște acest limbaj. Dar acum avem telefoane, iar limba aceasta dispare. Tinerii cred că nu este politicos să fluieri, așa că nu mai învață limba păsărilor. Ar fi putut, dar nu vor, pentru că se mută în oraș”, spune Kadin Bebek.

Vara, nepoții vin aici în vacanță. Kadin încearcă să-i învețe limba, dar este aproape imposibil în doar câteva săptămâni.

„Obișnuiam să le cerem ajutorul vecinilor fluierând. Nu trebuia să ne deplasăm. Fluierai aici și vecinii înțelegeau mesajul”, explică femeia.

Tradiția cultivatorilor de ceai și alune de la Kusköy se pierde încet, așa că UNESCO a introdus limba păsărilor în programul său de conservare. Sătenii speră să primească ajutor financiar și au înființat o școală pentru predarea nebișnuitei limbi.

„Unii pot învăța primele sunete chiar din prima zi, alții au nevoie de câteva săptămâni. Poți transmite un mesaj simplu fluierând cam după două luni. Ține și de talent”, spune profesorul Șeref Bașkan.

Eren e marea speranță a satului.

Chiar dacă oamenii de știință cred că limba păsărilor e pe cale de dispariție, interesul pentru această tradiție crește, chiar și dincolo de Turcia.

Cert e că acum încă mai auzi oameni fluierând pe toată valea Kusköy.

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea