DIGI24: Comunicare inedită într-un sat de la Marea Neagră. Sătenii fluieră în loc să vorbească: În cât timp se poate învăța „limba păsărilor”

Paul Voicu - Primar 2020
Comunicare inedită într-un sat de la Marea Neagră. Sătenii fluieră în loc să vorbească: În cât timp se poate învăța „limba păsărilor”

Un sat din Turcia e locul unui mod de comunicare străvechi inspirat de păsări. Dar existența lui e pusă în pericol de tehnologie. Totuși, sătenii speră că tinerii vor învăța să comunice ca pe vremuri și în era digitală.

Kusköy, în traducere „satul păsărilor”, e o comunitate turcă de numai 400 de locuitori, undeva în munții de la Marea Neagră. Dar e și locul de unde provine un limbaj străvechi. Kadin Bebek îl folosește pentru a comunica cu vecina ei, de pe un acoperiș pe altul.

ELIT

„Pe vremuri, toată lumea știa să vorbească așa: strămoșii noștri, bunicii noștri. De exemplu tatăl meu, mama, frații mei – toți ar putea cunoaște acest limbaj. Dar acum avem telefoane, iar limba aceasta dispare. Tinerii cred că nu este politicos să fluieri, așa că nu mai învață limba păsărilor. Ar fi putut, dar nu vor, pentru că se mută în oraș”, spune Kadin Bebek.

Vara, nepoții vin aici în vacanță. Kadin încearcă să-i învețe limba, dar este aproape imposibil în doar câteva săptămâni.

Mihail David - 2020

„Obișnuiam să le cerem ajutorul vecinilor fluierând. Nu trebuia să ne deplasăm. Fluierai aici și vecinii înțelegeau mesajul”, explică femeia.

Tradiția cultivatorilor de ceai și alune de la Kusköy se pierde încet, așa că UNESCO a introdus limba păsărilor în programul său de conservare. Sătenii speră să primească ajutor financiar și au înființat o școală pentru predarea nebișnuitei limbi.

„Unii pot învăța primele sunete chiar din prima zi, alții au nevoie de câteva săptămâni. Poți transmite un mesaj simplu fluierând cam după două luni. Ține și de talent”, spune profesorul Șeref Bașkan.

Eren e marea speranță a satului.

Chiar dacă oamenii de știință cred că limba păsărilor e pe cale de dispariție, interesul pentru această tradiție crește, chiar și dincolo de Turcia.

Cert e că acum încă mai auzi oameni fluierând pe toată valea Kusköy.

sursa: digi24.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...