Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Comunele din Alba în care s-au înregistrat cele mai puține nașteri. Primar: Dacă nu aș fi bătrân, aș mai face câte ceva, dar la 63 de ani nu mai merge

Dragoş Suciu

Publicat

în

În șapte comune din județul Alba se înregistrează, în medie, doar două nașteri pe an, majoritatea locuitorilor având peste 60 de ani, iar localnicii susțin că tinerii pleacă din cauza lipsei locurilor de muncă. Primarul din Ceru Băcăinți susține că are ”o trupă de 20 de feciori”, însă nicio fată, iar cel din Rimetea spune, în glumă, că dacă nu ar fi așa bătrân ar ”mai face câte ceva”, însă ”la 63 de ani nu mai merge”.

Risipiți prin munți și văi, la mari distanțe unii de alții, pe localnicii din Ceru Băcăinți, comună care se întinde pe 5.000 de hectare, îi vezi rar împreună, la necazuri și bucurii, la înmormântări sau petreceri, de Paști sau de Crăciun. Este comuna cu cei mai puțini locuitori din județul Alba, vreo 260, iar mai mult de jumătate dintre ei sunt trecuți de 60 de ani. Așa se face că în ultimii opt ani au fost înregistrate doar opt nașteri.

Primarul Ioan Trif a declarat că nu mai prea are cine să mai nască, deoarece ”ăștia trecuți de 70 de ani nu mai pot”, iar fete nu locuiesc în comună și sunt greu de adus de către băieți deoarece e ”mult de lucru și muncă cu animale”.

”La noi nu se fac nici căsătorii. Avem o trupă de 20 de feciori, asta e. Fete nu avem, numai dacă importăm. Fetele care vin aici trebuie să se supună anumitor rigori fizice, să muncească de să le iasă ochii. Toată lumea vrea ușor, vrea la Stat. Feciorii noștri nu-și prea găsesc fete, aici e buba. S-au legat de casă și le vine greu să plece”, a explicat primarul din Ceru Băcăinți.

De asemenea, în comună s-a păstrat o tradiție din vremuri imemoriale: înmormântarea rudelor în fundul grădini, deoarece nu există cimitir, iar oamenii se bucură că pot ajunge mai ușor la locurile de odihnă, în vreme ce bătrânii sunt împăcați cu gândul că rămân mai aproape de cei dragi.

O altă localitate din Alba în care din 2010 s-au înregistrat până în 15 nașteri este Râmeț. Și aici, populația este foarte îmbătrânită, iar primarul Vasile Raica susține că se întristează când merge în alte sate și vede copii, amintindu-și cu nostalgie cum, în urmă cu mulți ani, în aceeași comună, erau 200 la școală. Acum au rămas 11, iar numărul lor este în scădere.

Primarul nici nu știe pe cine să pună vina, sau dacă să pună pe cineva, însă de la bun început spune că Ceaușescu ”nu a băgat curentul”, ”legile sunt proaste”, iar ”drumurile sunt așa cum sunt”, însă principala cauză de care pleacă tinerii este lipsa locurilor de muncă.

”La noi, copii au angajații de la primărie, de la școală sau poștașii. Mai sunt foarte puțini care fac bani din creșterea animalelor. Aia bătrâni n-or să facă copii. Dacă ar fi locuri de muncă vă asigur că oamenii ar fi stat aici, chiar dacă nu e salariul mare, să poată să-și ducă copilul la școală”, a spus Vasile Raica.

În comuna Râmeț sunt circa 560 de locuitori, între care 100 de măicuțe care stau la o cunoscută mănăstire, în vreme ce 65% au peste 50 de ani. Tineri până în 30 de ani sunt doar 15%.

Întrebat dacă nu se gândește că unitatea administrativ-teritorială s-ar putea desființa, primarul susține că va veni ”cu siguranță” și vremea aceea și ”ceva va trebui să se întâmple”.

”Acum, nu știu, cum funcționează Ceru Băcăinți cu 200, noi mai avem până acolo. Eu trăiesc cu speranța că zona se mai dezvoltă turistic”, a mai spus primarul.

Anul trecut, la Râmeț, trei dascăli au predat unui elev de clasa a VIII-a, acesta fiind singurul care a mai rămas în ciclul gimnazial la școala din comună.

Și primarul din localitatea Rimetea, Szocs Francisc, în care majoritatea locuitorilor sunt de origine maghiară, povestește că tinerii au plecat după 1990 pentru că nu au avut locuri de muncă. Aici s-au născut, în ultimii opt ani, puțin peste 20 de copii.

”În comună trăiesc circa 1.300 de persoane, dintre care 20% sunt tineri sub 30 de ani, iar majoritatea au peste 50 de ani. Da, eu sunt primar cam bătrân, că dacă nu aș fi aș mai face câte ceva, dar la 63 de ani ai mei nu mai merge”, a explicat, primarul, amuzat de gluma sa.

Edilul nu trage nădejde că tinerii s-ar mai întoarce, deoarece nu au locuri de muncă, iar cei care au plecat și-au clădit o altă viață în Ungaria.

În schimb, localitatea a fost vizitată anul trecut de cel puțin 15.000 de persoane, susține primarul, bazându-se pe biletele vândute la muzeul etnografic.

Comuna Rimetea a devenit atracție turistică și datorită arhitecturii locuințelor, toate casele fiind albe cu ferestre verzi, neschimbate de peste 100 de ani. În 1996 s-a luat hotărârea ca nicio casă să nu se demoleze, iar cele care se construiesc să păstreze aceeași arhitectură.

”Sunt 183 de case, fiecare are contract cu sectorul 5 din Budapesta și anual primăria sponsorizează să fie întreținute frumos”, a explicat primarul.

Comunele din Alba, în care se înregistrează cele mai puține nașteri, se află în Munții Apuseni. Spre exemplu, în comuna Întregalde în ultimii opt ani s-au născut circa 14 prunci, în vreme ce la Mogoș doar 13. Situații similare sunt și la Ocoliș și Ponor, unde s-au născut 14, respectiv 10 copilași.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși Soții Ceauşescu au fost arestați pe 22 decembrie 1989 şi toată lumea se aştepta ca revoltele să se încheie, dar sângele a continuat să curgă. În acea zi, România a intrat sub spectrul unei ameninţări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea