Rămâi conectat

Actualitate

Comuna Vadu Moţilor a ocupat locul I la concursul de folclor “Cultură pentru Cultură”

Publicat

în

Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Bucium, a organizat duminică, 19 mai, cea de-a treia ediţie a sărbătorii de la Poiana Narciselor.

După o întrerupere de 20 de ani, acum 3 ani a fost reluată această sărbătoare în cadrul căreia are loc renumitul concurs de tradiţii şi folclor “Cultură pentru Cultură” (etapa a II-a).

Potrivit directorului Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba, Daniela Floroian, anul acesta, în peisajul feeric de la Negrileasa au intrat în competiţie comunele Vadu Moţilor, Mogoş şi Ocoliş. Toate cele trei comune s-au prezentat foarte bine, reuşind să readucă pe scenă tradiţii, dansuri şi cântece tradiţionale din zona Munţilor Apuseni.

Electrica Furnizare Discount

După deliberarea juriului, al cărei preşedinte a fost renumita producătoare TV Maria Tănase Marin, clasamentul a fost următorul: locul I – comuna Vadu Moţilor, locul II – Mogoş şi locul III – Ocoliş. De remarcat portul popular excepţional al concurenţilor de la Ocoliş, dar şi dansul “Mogoşana”, readus în actualitate de formaţia de dansuri a comunei Mogoş, căreia i s-a alăturat în mod fericit un obicei deosebit de bine pus în scenă de participanţii din comuna Vadu Moţilor – obiceiul tocacilor.

Premiile au fost înmânate de vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui, realizatoarea TV Maria Tănase Marin şi de directorul Centrului de Cultură “Augustin Bena” Alba, Daniela Floroian, iar diplomele de participare pentru ansamblurile care au susţinut recitaluri au fost înmânate de primarul comunei Bucium, Cornel Napău.

Printre miile de participanţi din Poiana Narciselor s-au aflat Ioan Florea – consilier judetean, Nicolae Simina – primarul oraşului Abrud şi primarii comunelor Mogoş – Liviu Macavei, Vadu Moţilor – Nicolae Lazea şi Ciuruleasa – Marcel Tuhuţ. Au susţinut recitaluri Ansamblul Folcloric al judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, coregraf Ioan Lupşe şi soliştii Dorina Nariţa, Floricica Moga, Maria Filimon,  Roxana Reche, Cătălin Haşa şi Nicolae Tuhuţ, Ansamblul comunei Galda de Jos, Ansamblul comunei Ciuruleasa şi clasa de dansuri populare din Sohodol a Centrului de Cultură “Augustin Bena”, coregraf Oana Joldeş.

Publicitate

Actualitate

Plafonarea prețurilor la curent și gaze: Guvernul se va reuni astăzi să adopte ordonanța pentru facturile la energie

Publicat

în

Plafonarea prețurilor la curent și gaze: Guvernul se va reuni astăzi să adopte ordonanța pentru facturile la energie

Partidele din coaliția de guvernare s-au înțeles, luni, pe marginea unui set de măsuri privind plafonarea prețurilor la curent și gaze de la 1 februarie, au spus surse din arcul guvernamental pentru stiripesurse.ro.

Potrivit surselor citate, furnizorii de energie care nu respectă legea și emit facturi umflate sau nu aplică reducerilor destinate populației, dar și furnizorii care nu refac toate facturile greșite emise deja ar urma să fie amendați cu 200.000 de lei, au decis luni seară membrii coaliției.

Guvernul se va reuni marți, de la ora 16.00, pentru a adopta OUG care introduce un nou plafon al prețurilor la energie. Printre măsurile care ar urma să fie introduse de Guvern se numără și:

Electrica Furnizare Discount

– Scăderea plafonului la energie electrică de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la energie electrică la un leu pe KW.

– La gazele naturale, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW.

Peste două milioane de facturi pentru furnizarea energiei electrice au fost deja recalculate, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei, potrivit ANRE.

De asemenea, ANPC a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 195.000 de lei companiilor furnizoare de electricitate şi de gaze naturale, pentru nerespectarea legii în emiterea facturilor.

Săptămâna trecută, Executivul a introdus obligativitatea recalculării facturilor la energie emise eronat, cele unde nu au fost aplicate mecanismele de plafonare şi compensare, furnizorii având obligaţia recalculării în termen de 15 zile, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Certificatul verde NU expiră de la 1 februarie. Doar cei care vor să călătorească în UE au nevoie de doza booster

Publicat

în

Certificatul verde NU expiră de la 1 februarie. Doar cei care vor să călătorească în UE au nevoie de doza booster

Certificatele COVID vor fi în continuare valabile în România și după 1 februarie, chiar dacă au trecut 9 luni de la primele două doze, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. În schimb, pentru călătorii în Uniunea Europeană, va fi nevoie de administrarea dozei „booster”, conform unei decizii luate de Comisia Europeană.

„Nu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment, în ceea ce privește acest certificat. Adică vaccinarea va rămâne valabilă. El oricum are o valabilitate în momentul de față, care este înscrisă pe certificat, până la data de 30 iunie 2022. Sigur că lucrurile acestea le vor reevalua când vom trece de acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reveni în ceea ce privește utilitatea sau modul de utilizare a acestui certificat, valabilitatea lui și vaccinarea cu două sau cu trei doze, după caz”, a declarat Rafila la Digi24.

Vineri, ministrul Rafila anunța că certificatul verde expiră la 1 februarie pentru persoanele care s-au vaccinat în urmă cu peste 9 luni și nu au făcut doza booster.El a explicat că măsura este o directivă europeană.

Electrica Furnizare Discount

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Când se vor relaxa RESTRICȚIILE anti-COVID? Alexandru Rafila: „Peste 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă”

Publicat

în

Când se vor relaxa RESTRICȚIILE anti-COVID? Alexandru Rafila: „Peste 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune într-un interviu pentru Digi24 că peste 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă, iar din martie vor fi luate măsuri de relaxare.

„Vorbim de focare la personalul medical. Am avut o astfel de situație în București și încercăm să găsim soluții, chiar temporare, pentru continuarea activității și ca pacienții să aibă acces la servicii de sănătate. Spre deosebire de valurile anterioare, aici avem două diferențe. E adevărat că proporția de cazuri grave, care necesită spitalizare sau ATI, e mai mică, dar apar probleme legate de transmisibilitate, care afectează personalul medic sau pacienții internați cu alte boli și care se infectează în spital”, a spus Rafila la Digi24.

„Nu sunt probleme legate de forme grave ale bolii, dar dacă apar câteva cazuri, trebuie să-ți continui activitatea și înseamnă relocarea de personal de pe alte secții. E o perioadă mai dificilă, care trebuie manageriată de cei care conduc aceste unități, cu asistență de la DSP și Ministerul Sănătății. Ne pregătim și pentru acest scenariu. Lucrurile sunt foarte diverse. Facem tot ce putem în această perioadă, încât să ținem lucrurile sub control”, a mai spus ministrul.

Electrica Furnizare Discount

În opinia sa, vârful acestui val va fi atins în intervalul 10-15 februarie, după care numărul cazurilor va înregistra o descreștere. „Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea”, a adăugat el.

„Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a spus Rafila.

„Aș vrea să va anunț în premieră, în curând venim cu detalii, stabilim un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări și în concordanță cu interesele de sănătate publică, dar și cele care țin de funcționarea economiei în România”, a adăugat ministrul.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare