Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Comuna din Alba cu cea mai mare absorbție de fonduri europene ține pasul cu tehnologia modernă. Va fi prima din țară care va achiziționa un autoturism electric

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La începutul lunii trecute, Administrația Fondului pentru Mediu a publicat listele cu persoanele juridice acceptate în Programul Rabla Plus (privind reducerea emisiilor de gaze și cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente energetic).

Din județul nostru, comuna Ciugud este prima administrație locală care ține pasul cu tehnologia modernă. Administrația Fondului pentru Mediu i-a aprobat dosarul privind achiziționarea unui autoturism electric, cu zero emisii de dioxid de carbon.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Suma propusă de AFM pentru finanțarea achiziției este de 45.000.000 de lei, care va fi folosită pentru ca administrația locală din Ciugud să achiziționeze un autoturism electric Kangoo sau Zoe. Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a declarat în exclusivitate pentru ziarul ”Unirea” că ”există o tendință puternică de a adopta noua tehnologie, cu atât mai mult cu cât aceasta este verde. Ne-am dorit de mai multă vreme să cumpărăm o mașină electrică și acest demers este aproape finalizat.

În acest moment, în România, mașinile electrice se află abia în perioada de început, însă conform studiilor, în următorii 10 ani jumătate dintre europeni sunt convinşi că vor fi în circulaţie mai multe maşini electrice decât autovehicule echipate cu motoare convenţionale.  Suntem prima comună din țară, din câte știu, care își achiziționează o mașină electrică. Facem acest pas pentru că ne gândim la generațiile viitoare, la copii, nepoți, strănepoți și pentru că mediul înconjurător este moștenirea pe care trebuie să o lăsăm intactă urmașilor noștri. Ținta noastră este să demonstrăm că suntem o comună cu viziune europeană și că nu există nicio diferență între Ciugud și o comună din vestul Europei”.

Comuna Ciugud s-a angajat ca până în anul 2020 să reducă cu 20% emisiile de carbon, iar achiziționarea acestei mașini electrice, în cadrul Programului Rabla Plus, este unul dintre proiectele inițiate de primărie, prin care administrația locală dorește să promoveze energia verde.

O așezare în plină dezvoltare

Comuna Ciugud se află la aproape 10 kilometri de Alba Iulia, fiind singura din județul nostru în care numărul locuitorilor a crescut, între cele două recensăminte, din 2002 și 2011, de la 2.700 la 3.200 de persoane. Aici, prin grija administrației locale, energia verde își face tot mai mult simțită prezența.

Ciugudul se află printre puținele așezări rurale în care iluminatul stradal este asigurat, în mare parte, cu ajutorul unor surse nepoluante. În cel mai mare sat din Ciugud, Șeușa, rețeaua stradală de iluminat funcționează cu ajutorul unei instalaţii eoliene şi a panourilor fotovoltaice, economisindu-se lunar câteva zeci de mii de lei. Cu ajutorul fondurilor europene, la Ciugud s-a construit o microcentrală eoliană și un grup de panouri fotovoltaice, în cadrul unui parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara. Este vorba despre un proiect în valoare de un milion de euro, finanțat de Guvernul Norvegiei. Mai trebuie să spunem că Norvegia are un program de granturi pentru Europa de Est, prin care încearcă să reducă decalajul dintre țări, prin proiecte de reducere a emisiilor de carbon. La norvegieni, peste 98% din energia produsă e verde. Revenind la comuna Ciugud – satul Șeușa, instalaţiile care asigură captarea şi stocarea energiei verzi se află pe un deal din sat, unde au fost amplasate șapte panouri fotovoltaice şi o instalație eoliană. De când au centrala eoliană, ciugudenii nu mai plătesc iluminatul public și au economisit aproape 500.000 de lei. Așa cum am consemnat și noi de-a lungul timpului, în comuna Ciugud se plantează în fiecare an aproape 2.000 de puieți, pentru ca generațiile viitoare să aibă parte de un mediu mai curat. Iată că, treptat, dorința primarului comunei Ciugud se împlinește: el vrea ca așezarea de care se îngrijește să fie asemenea satelor din Elveția, cu case îngrijite și elegante, cu multe zone verzi și parcuri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bianca-Maria Grosu, performanță remarcabilă la olimpiada de limba spaniolă: Eleva din Sebeș, locul I la etapa națională Bianca-Maria Grosu, elevă a Colegiului Național ”Lucian Blaga” din Sebeș, a obținut  Premiul I la Olimpiada Națională de Limba Spaniolă. Citește și: EDUARD PIȚU, elevul-minune din Alba Iulia, primul și singurul din județ care a reușit să obțină […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea