Comuna Ciugud a câștigat locul I pentru proiectul inovator în domeniul protejării mediului „Verzulică – roboțelul reciclator”
Comuna Ciugud a câștigat locul I pentru proiectul inovator în domeniul protejării mediului „Verzulică – roboțelul reciclator”
Comuna Ciugud a câștigat, marți, locul I la categoria dedicată proiectelor inovatoare în domeniul protejării mediului din cadrul conferinței internaționale „Inovație și calitate în sectorul public”, eveniment organizat de Guvernul României prin Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Primăria Ciugud a fost desemnată drept „administrația verde” din România pentru proiectul „Verzulică – roboțelul reciclator”, inițiativă care a fost considerată cea mai inovativă în domeniul protejării mediului înconjurător.
Comuna Ciugud a fost nominalizată la categoria „Administrație verde” alături de Municipiul Moinești – județul Bacău, Consiliul Județean Harghita și Primăria Sector 6. Juriul, format din profesioniști în domeniul protejării mediului, a decis ca primul loc să fie câștigat de proiectul Primăriei Ciugud pentru caracterul educațional și inovator. Premiul a fost acordat de președintele Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Violeta Vijulie.
„Suntem onorați că am primit acest premiu, iar eticheta de „administrație verde” ne provoacă să dezvoltăm și alte proiecte în domeniul protejării mediului înconjurător. Succesul acestui proiect se datorează copiilor minunați din Ciugud și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială, care merită cu adevărat și premiul de astăzi. La Ciugud noi învățăm în fiecare zi să protejăm și să trăim în armonie cu natura. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea mediului și în reducerea poluării. De aceea educăm copiii noștri să învețe să recicleze și să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moștenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.
În vara acestui an, Comuna Ciugud, promotorul național al conceptului „Smart Village”, a lansat proiectul „Verzulică – roboțelul reciclator”. Cu această ocazie Ciugud a devenit prima comunitate din România care și-a lansat propria monedă virtuală: CIUGUban, o soluție de a recompensa copiii pentru colectarea a ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.
Proiectul a presupus montarea în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud a unei stații de preluare și reciclare a ambalajelor. Acesta a fost numit „Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii au fost provocați să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. Recent, fiecare clasă din cadrul școlii și-a convertit monedele virtuale colectate în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.
În cea de-a doua fază a proiectului, la începutul anului 2022, administrația locală din Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești, care au acceptat să intre în acest program.
Proiectul pilot de la Ciugud este implementat de administrația locală în parteneriat cu compania americană ENVIPCO, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de RVM-uri (Reverse Vending Machines). Grafica stației și mascota proiectului, roboțelul Verzulică, au fost realizate de echipa Connect Media (www.connectmedia.ro), fiind un concept special gândit pentru copiii din Ciugud.
Proiectul a fost dezvoltat și în contextul în care România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile și autoritățile locale sunt obligate să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu. De asemenea, în România, ar urma să se aplice de anul viitor legislația privind returnarea garanției percepută pentru ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august 2024 în Regiunea Centru a fost de 31813 persoane, reprezentând 12,9% din numărul total al şomerilor înregistraţi la nivel national (246382 persoane), informează Institutul Național de Statistică, Direcția Regională […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a