Rămâi conectat

Curier Județean

Comuna Ciugud a câștigat locul I pentru proiectul inovator în domeniul protejării mediului „Verzulică – roboțelul reciclator”

Publicat

în

Comuna Ciugud a câștigat locul I pentru proiectul inovator în domeniul protejării mediului „Verzulică – roboțelul reciclator”

Comuna Ciugud a câștigat, marți, locul I la categoria dedicată proiectelor inovatoare în domeniul protejării mediului din cadrul conferinței internaționale „Inovație și calitate în sectorul public”, eveniment organizat de Guvernul României prin Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Primăria Ciugud a fost desemnată drept „administrația verde” din România pentru proiectul „Verzulică – roboțelul reciclator”, inițiativă care a fost considerată cea mai inovativă în domeniul protejării mediului înconjurător.

Comuna Ciugud a fost nominalizată la categoria „Administrație verde” alături de Municipiul Moinești – județul Bacău, Consiliul Județean Harghita și Primăria Sector 6. Juriul, format din profesioniști în domeniul protejării mediului, a decis ca primul loc să fie câștigat de proiectul Primăriei Ciugud pentru caracterul educațional și inovator. Premiul a fost acordat de președintele Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Violeta Vijulie.

„Suntem onorați că am primit acest premiu, iar eticheta de „administrație verde” ne provoacă să dezvoltăm și alte proiecte în domeniul protejării mediului înconjurător. Succesul acestui proiect se datorează copiilor minunați din Ciugud și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială, care merită cu adevărat și premiul de astăzi. La Ciugud noi învățăm în fiecare zi să protejăm și să trăim în armonie cu natura. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea mediului și în reducerea poluării. De aceea educăm copiii noștri să învețe să recicleze și să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moștenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Electrica Furnizare Discount

În vara acestui an, Comuna Ciugud, promotorul național al conceptului „Smart Village”, a lansat proiectul „Verzulică – roboțelul reciclator”. Cu această ocazie Ciugud a devenit prima comunitate din România care și-a lansat propria monedă virtuală: CIUGUban, o soluție de a recompensa copiii pentru colectarea a ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

Proiectul a presupus montarea în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud a unei stații de preluare și reciclare a ambalajelor. Acesta a fost numit „Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii au fost provocați să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. Recent, fiecare clasă din cadrul școlii și-a convertit monedele virtuale colectate în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

În cea de-a doua fază a proiectului, la începutul anului 2022, administrația locală din Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești, care au acceptat să intre în acest program.

Proiectul pilot de la Ciugud este implementat de administrația locală în parteneriat cu compania americană ENVIPCO, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de RVM-uri (Reverse Vending Machines). Grafica stației și mascota proiectului, roboțelul Verzulică, au fost realizate de echipa Connect Media (www.connectmedia.ro), fiind un concept special gândit pentru copiii din Ciugud.

Proiectul a fost dezvoltat și în contextul în care România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile și autoritățile locale sunt obligate să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu. De asemenea, în România, ar urma să se aplice de anul viitor legislația privind returnarea garanției percepută pentru ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

Publicitate

Curier Județean

ACCIDENT rutier GRAV pe DN1, la intrare în Aiud: Trei răniți după ce o mașină a intrat într-un cap de pod. Trafic BLOCAT

Publicat

în

ACCIDENT rutier GRAV pe DN1, la intrare în Aiud: Trei răniți după ce o mașină a intrat într-un cap de pod. Trafic BLOCAT

Un accident rutier a avut loc vineri, 21 ianuarie, în jurul orei 20.40, pe Drumul Național 1, la intrarea în municipiul Aiud.

Trafic blocat pe DN1, la intrarea în Aiud, pe sensul de mers Unirea – Aiud din cauza unui accident rutier.

Din primele date se pare ca un autoturism a intrat in coliziune cu un cap de pod si s-a răsturnat. Sunt trei victime, din care una posibil sa fie rănită grav.

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Curier Județean

IPJ Alba: Recomandări pentru conducătorii auto, în scopul creșterii siguranței în trafic

Publicat

în

IPJ Alba: Recomandări pentru conducătorii auto, în scopul creșterii siguranței în trafic

Inspectoratul de Poliție Județean Alba transmite câteva reconamdări conducătorilor auto, în vederea creșterii siguranței în trafic.

Recomandări pentru siguranța traficului rutier

Electrica Furnizare Discount
  • Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
  • Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
  • Păstrați în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
  • Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Citește mai mult

Curier Județean

IPJ Alba: Peste 150 de polițiști vor asigura ordinea și siguranță publică în minivacanța de Mica Unire

Publicat

în

IPJ Alba: Peste 150 de polițiști vor asigura ordinea și siguranță publică în minivacanța de Mica Unire

Peste 150 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba vor acţiona, zilnic, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică şi pentru ca cetățenii din judeţul Alba să se poată bucura, în linişte, de minivacanţa prilejuită de Unirea Principatelor Române.

În perioada 21 – 24 ianuarie 2022, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va intensifica acţiunile, va suplimenta efectivele de siguranţă publică şi va asigura prezenţa echipajelor de poliţie pentru menținerea climatului de siguranță publică, prevenirea faptelor antisociale și asigurarea unei intervenții prompte la evenimente.

Citește și:  Unirea cea mică de la 1859, un prim pas spre Marea Unire de la 1918

Zilnic, vor acţiona, în medie, 150 de poliţişti, cu 70 de mijloace auto, care vor fi prezenți în zonele aglomerate și în stațiunile turistice și vor urmări inclusiv respectarea măsurilor de sănătate publică, în contextul pandemiei de Sars Cov 2.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pentru prevenirea accidentelor de circulație şi combaterea excesului de viteză, poliţiştii de la rutieră vor acţiona cu 12 aparate radar şi vor asigura prezenţa în trafic, pentru depistarea şi sancţionarea, cu fermitate, a conducătorilor auto care încalcă normele privind circulaţia pe drumurile publice.

Având în vedere numărul în creștere a cazurilor de Covid 19, facem un nou apel către cetățeni, să respecte măsurile de protecție sanitară, pentru a limita răspândirea virusului Sars Cov 2.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare