Compania Gabriel Resources, inițiatorul proiectului Roșia Montană, ACUZE către statul român: Acțiuni ”excesive și represalii”
Compania Gabriel Resources, inițiatorul proiectului Roșia Montană, ACUZE către statul român: Acțiuni ”excesive și represalii”
Gabriel Resources, dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, acuză autorități ale statului român că au inițiat acțiuni ”excesive și represalii” ca urmare a procesului de arbitraj prin care solicită despăgubiri în valoare de 4,7 miliarde de dolari.
În raportul trimestrial al companiei canadiano-britanice, făcut public în 19 aprilie 2023, se afirmă că, ”de la depunerea Arbitrajului ICSID, RMGC a fost supusă mai multor acțiuni de audit privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) și alte investigații de către diviziile Agenției Naționale de Administrare Fiscală din România (ANAF), o agenție a Ministerului Finanțelor Publice din România, ministerul însărcinat cu apărarea României în cadrul Arbitrajului ICSID”.
”Calendarul, domeniul de aplicare și modul de implementare a acestor investigații sunt, în opinia lui Gabriel și a RMGC, excesive și represalii față de urmărirea de către societate a Arbitrajului ICSID. În octombrie 2022, RMGC a fost notificată cu privire la decizia ANAF de a rambursa integral sumele contestate de RMGC la refuzul ANAF de a rambursa TVA în timpul auditurilor inițiale pentru perioadele din februarie 2016 până în septembrie 2021 (în total aproximativ 0,25 milioane de dolari)”, se precizează în comunicat.
Cheltuieli de milioane de dolari, în alte scopuri
Reprezentanții companiei mai susțin că, ”timp de aproape opt ani, o direcție a ANAF a continuat să desfășoare o investigație ad-hoc care acoperă o gamă largă de activități operaționale și tranzacții ale RMGC și ale mai multor furnizori, consultanți și consilieri ai acesteia, acoperind o perioadă extinsă care se întinde din 1997 până în 2023”.
Investigația este, potrivit acestora, în curs de desfășurare. Astfel, în decembrie 2022, o divizie a ANAF a emis două rapoarte de constatare cu privire la un total de 16 furnizori de RMGC. În martie 2023, o divizie a ANAF a emis un alt raport de constatare cu privire la alți 35 de furnizori de RMGC.
”Aceste rapoarte de constatare au evaluat tranzacții în valoare totală de aproximativ 157 milioane de dolari și susțin că diverse sume au fost deduse în mod incorect în scopuri fiscale, ajustând eronat TVA și cu inexactități privind impozitul pe muncă. ANAF a concluzionat că au fost efectuate cheltuieli de aproximativ 14,6 milioane de dolari în scopuri care nu erau direct legate de realizarea obiectului de activitate al RMGC. Un alt raport de constatare cu privire la o investigație privind tranzacțiile în care sunt implicați principalii consilieri tehnici ai RMGC este așteptat în timp util.
RMGC (împreună cu consilierii săi profesioniști) a depus în scris o serie de memorii de respingere substanțială ca răspuns la rapoartele de constatare menționate mai sus, identificând, printre altele, multiplele erori și inexactități din aceste rapoarte, faptul că concluziile rapoartelor de constatare contrazic concluziile mai multor audituri fiscale anterioare efectuate în ceea ce privește RMGC și că aceste concluzii nu țin seama de legislația română, de jurisprudența europeană și de deciziile anterioare ale Curții Supreme de Justiție din România”, se mai menționează în raportul Gabriel Resources.
Proces câștigat în 2021
Cele două societăți susțin că vor continua să ”conteste cu fermitate investigațiile abuzive desfășurate în continuare de ANAF și rapoartele de constatare defectuoase”.
RMGC a câștigat definitiv în justiție, în ianuarie 2021, un raport prin care a contestat obligația de plată a aproape 6 milioane de euro la bugetul de stat, reprezentând TVA aferent unor contracte de publicitate din perioada 2011 – 2013. Motivul principal pentru care instanţele au decis să anuleze decizia este o ”practică neunitară” manifestată de ANAF, care şi-a schimbat strategia fiscală după ce a acordat deducerea TVA pentru cheltuielile de publicitate ale companiei din perioada 2007 – 2010. Ulterior, pentru perioada 2011 – 2013 s-a considerat că nu se mai poate acorda deducerea respectivă.
Gabriel Resources a depus în 2015 la Tribunalul ICSID al Băncii Mondiale o acțiune prin care solicită de 4,7 miliarde de dolari pentru faptul că autorităţile române nu au avizat proiectul minier de la Roşia Montană şi au amânat o decizie timp de peste 10 ani. O hotărâre ar putea fi pronunțată în cursul anului 2023.
Sursa: ziare.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO VIDEO | Costeiu Gloria Iris și Nedelcu Dennis au câștigat titlurile de Miss și Mister la Balul Bobocilor 2024 la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia
FOTO VIDEO | Costeiu Gloria Iris și Nedelcu Dennis au câștigat titlurile de Miss și Mister la Balul Bobocilor 2024 la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia Vineri, 15 noiembrie 2024, Casa de Cultură a Studenților din municipiul Alba Iulia a găzduit un eveniment de excepție: Balul Bobocilor 2024 la Colegiul Național […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate24 de ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentariio zi ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată