Comisia Națională a Monumentelor Istorice repusă în drepturi de ministrul Culturii. Se reînființează comisiile zonale
Comisia Națională a Monumentelor Istorice a fost repusă în drepturi printr-o Ordonanț[ propusă de Ministrul Culturii și adoptată miercuri, 27 ianuarie, de Guvern. Astfel, avizele acestui for științific de specialitate privind clasarea sau declasarea unui monument nu mai sunt doar consultative ci obligatorii, anunță ministrul Culturii Vlad Alexandrescu.
În ultimii ani, avizele Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice şi cele ale comisiilor zonale erau doar consultative, lăsând la mâna ministrului culturii decizia privind soarta a numeroase clăpdiri monumnte istorice pierdute.
Potrivit actului normativ adoptat astăzi, la nivel local se vor reorganiza comisiile zonale ale monumentelor istorice, care funcționează pe lângă serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii ca organisme științifice de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil. Componența acestor comisii zonale se aprobă prin ordin al ministrului culturii, iar din fiecare comisie vor face parte câte 11 membri, din care cel puțin un arhitect, un arheolog, un istoric de artă și un inginer constructor
“Astăzi am reușit să îndeplinesc un obiectiv al mandatului meu, anunțat încă din audierile în Parlament în noiembrie 2015, anume acordarea rolului decisiv Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, for științific de specialitate, în privința declasării, respectiv a neclasării unui monument istoric.
Potrivit unei Ordonanțe propuse de Ministerul Culturii, adoptată astăzi de Guvern, ministrul Culturii poate emite ordinul de declasare a unui monument istoric sau poate decide neclasarea lui în această categorie doar în condițiile în care Comisia Națională a Monumentelor Istorice a propus declasarea, respectiv neclasarea.
Ministrul Culturii poate solicita motivat acestei Comisii reexaminarea propunerilor formulate în aceste cazuri. Guvernul a modificat în acest sens, printr-o Ordonanță, Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Relaţia dintre comisiile zonale şi direcţiile pentru cultură din teritoriu va fi una similară cu aceea dintre Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Minister.
Conform legislației în vigoare până azi, avizele Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice şi cele ale comisiilor zonale erau doar consultative, ceea ce a determinat, în timp, pierderea unor valori culturale (a unor monumente istorice sau părți ale acestora, ori schimbarea contextului obiectivului de patrimoniu). Amintesc aici numai anexele Palatului Știrbey, sau Școala Bosianu (Școala 80) pe Calea Dudești. (,,,)
Le mulțumesc tuturor celor cu care m-am sfătuit la elaborarea textului, Adrian Bălteanu, Nicușor Dan, precum și echipei competente din Ministerul Culturii”, se arată în comunicatul postat pe facebook de Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.
BP
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]