Rămâi conectat

Ştirea zilei

Comisarul șef Mihai Rus revine la conducerea IPJ Alba după expirarea împuternicirii pe 6 luni a comisarului șef Cristian Dunca

Publicat

în

Începând cu data de 3 aprilie, comisarul șef Mihai Rus a preluat conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Alba, în urma expirării împuternicirii pe 6 luni a comisarului șef Cristian Dunca.

Comisarul şef Mihai Rus a mai condus instituția în perioada aprilie – septembrie 2016, când a fost desemnat ca interimar.

El a ocupat funcția de adjunct la Inspectoratului de Poliție Județean Alba pe linie de investigaţii criminale iar înainte a fost şef la Poliţia Municipiului Sebeş și la Poliția Orașului Abrud.

Electrica Furnizare Discount

În continuare, comisarul şef Laurenţiu Crişan este adjunct al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, cu atribuţii pe linie de ordine publică.

Publicitate

Ştirea zilei

Gheorghe Damian: Elevii harnici și atenți cu mediul înconjurător de la Școala Gimnazială Ciugud își vor investi CIUGUbanii în proiecte, cu condiția de a fi solidari

Publicat

în

Gheorghe Damian: Elevii harnici și atenți cu mediul înconjurător de la Școala Gimnazială Ciugud își vor investi CIUGUbanii în proiecte, cu condiția de a fi solidari

„Primăria Ciugud a ajuns la finalul primei etape a proiectului educațional prin care i-am învățat pe copiii de la Școala Gimnazială Ciugud să colecteze selectiv ambalajele de plastic, aluminiu și sticlă. Suntem în perioada în care clasele își numără CIUGUbanii colectați de copii și își pregătesc ideile și proiectele deoarece aceste monede virtuale vor fi convertite în bani reali care vor fi folosiți pentru a finanța aceste activități. Fiecare clasă decide ce va face cu banii, condiția fiind ca la acțiune să participe împreună.

Proiectul a avut un impact la care nu ne-am așteptat și, la cererea copiilor, am prelungit încă o lună, după începerea școlii, întrecerea pentru colectarea CIUGUbanilor. Copiii aceștia minunați ne-au depășit toate așteptările și au reușit să colecteze peste 35.000 de ambalaje, ceea ce reprezintă peste 10 ambalaje pentru fiecare locuitor cât are comuna. În această săptămână fiecare clasă și-a centralizat monedele virtuale colectate și suntem foarte curioși să aflăm câți CIUGUbani are fiecare clasă.

Electrica Furnizare Discount

De la cadrele didactice am aflat deja că sunt clase care au colectat peste 7.000 de monede și vă dați seama că acest lucru înseamnă, în medie, că un copil a reușit să colecteze și să recicleze aproximativ 350 de ambalaje. Pe timpul verii, mulți dintre copii au păstrat ei tichetele care atestă numărul de monede fiind foarte mândri de munca lor. De ce am folosit tichete și nu telefonul mobil pentru colectarea monedelor virtuale? La școală copiii noștri nu au voie să vină cu telefonul mobil și nu am vrut să îi tentăm să încalce această regulă, în timp ce alți copii nu au telefon mobil pentru că sunt în clase foarte mici.

Cert este că la finalul acestei etape, copiii ne motivează să continuăm proiectul și să găsim alte metode prin care să îi recompensăm pentru că învață cea mai importantă lecție pentru viitor: cum să recicleze și să păstreze natura curată.

În paralel am pregătit a doua stație de reciclare, care va fi montată într-un alt sat al comunei și va permite inclusiv adulților să colecteze Ciugubani pe care să îi folosească pentru reduceri în magazinul sătesc.

Citește și: FOTO| Ciugud – prima comunitate din România care își lansează propria monedă virtuală: CIUGUban

De asemenea, pregătim a doua bugetare participativă pentru copii și va fi aleasă Primăria Copiilor. Din cauza pandemiei am amânat alegerile și căutăm soluții împreună cu actualii reprezentanți ai copiilor pentru a derula în siguranță acest proiect. Copiii își vor alege un primar, un viceprimar și consilierii, care vor avea la dispoziție un buget prin care, anul viitor, să implementeze o serie de proiecte pentru copii.

Acestea sunt proiecte educaționale extrem de importante pentru comunitatea noastră deoarece dorim ca, în viitor, să avem cetățeni educați și implicați.” , declară, în exclusivitate pentru ZiarulUnirea.ro, primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Ploaie de premii pe acorduri muzicale pentru elevii Liceului „Regina Maria” din Alba Iulia la prestigiosul Concurs Național de Artă „Armonii de vară”

Publicat

în

Ploaie de premii pe acorduri muzicale pentru elevii Liceului „Regina Maria” din Alba Iulia la prestigiosul Concurs Național de Artă „Armonii de vară”

„Se știe că toamna este timpul recoltării. Cei care muncesc din greu vara se pot bucura de rezultatele din toamnă. Această idee frumoasă poate fi asociată cu un proces educațional atât de interesant pentru a atinge un anumit scop sau pentru a deveni un adevărat profesionist.

Realizări creative înalte au fost demonstrate de elevii liceului de artă „Regina Maria” Alba Iulia, care au câștigat prestigioasele premii ale Concursului Național de Artă „Armonii de vară”. Victoria absolută, titlul de laureat și cea mai mare notă de 100 de puncte au fost acordate lui Bucatcă Tudor Nicolae, elev în clasa a III-a, și Muntean Antonia Bianca, elevă în clasa a VI-a, premiul I și 95 de puncte au fost acordate elevei Costeiu Gloria Iris clasa a VI-a.

Electrica Furnizare Discount

Incepând cu clasa I, acești elevi talentați și promițători studiază la catedra de pian-principal la liceul de Arte “Regina Maria” în clasa excelentului profesor cu o bogată experiență, pianist-concertist Vera Zelenscaia. Pentru Tudor, Gloria și Antonia, pianul nu este doar o pasiune, ci și o parte a vieții, cu muncă zilnică și conștientă. Se deosebesc de colegii lor într-o percepție mai subtilă și mai profundă a realității, senzualității, emoționalității și abilităților de comunicare. Lecțiile de muzică contribuie la dezvoltarea abilităților intelectuale și emoționale ale unei persoane, permit de a cunoaște mai subtil finețea sentimentului de bucurie, îi învață pe elevi să muncească și să fie disciplinați. Mai mult, acești elevi nu numai că participă la concursuri și concerte, dar prezintă rezultate excelente și la școală, la toate celelalte discipline.

Profesorul lor, Vera Zelenscaia, îi apreciază foarte mult și depune toate eforturile pentru a-i face nu numai pianiști profesioniști adevărați, ci și oameni inteligenți și educați. Aceasta este baza personalității.

Joi a fost ziua de naștere a Antoniei Muntean, care împlinește 13 ani. Cu toții o felicităm de ziua ei, ii spunem “La Mulți Ani “ și îi dorim sănătate și împlinirea tuturor dorințelor ei! De asemenea, le dorim tuturor copiilor și lui Tudor, Antoniei și Gloriei noi realizări de care profesorii, părinții și liceul vor fi mândri.”

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Bărbatul din Alba care crește cel mai IUTE soi de ardei din LUME

Publicat

în

Bărbatul din Alba care crește cel mai IUTE soi de ardei din LUME. Fostul profesor și IT-ist care vinde ardei și de 40 de ori mai iuți decât cei cu care suntem obișnuiți

Un agricultor în vârstă de 42 de ani a reușit să cultive în interiorul serelor sale, aflate în satul Hăpria din județul nostru, cel mai iute soi de ardei din lume: Carolina Reaper.

Florian Hada, un fost profesor și informatician care și-a găsit marea pasiune în cultivatul legumelor gustoase într-un mediu profesionist și lipsit de substanțe chimice, a reușit să crească celebrul soi mexican în grădina casei sale, pe care îl vinde în piețele din Alba Iulia, împreună cu alte bunătăți.

Electrica Furnizare Discount

Fostul profesor a transmis astfel pentru ziarulunirea.ro câteva particularități ale acestui soi de ardei, prețuit de către gurmanzi și alți agricultori.

„Iuțeala ardeilor se măsoară pe scara Scoville. Ardeii iuți clasici, cum ar fi Cayenne, pe care îi găsim de vânzare, au undeva la 10 000-50 000 pe scara Scoville, iar Carolina Reaper are și până la 2 000 000 de unități. Înseamnă că este extrem, extrem de iute, dar nu este nici un risc în a-l consuma, chiar are beneficii. Substanța pe care o conține, capsaicina, ajută la circulația sângelui, dilatarea vaselor și are multe alte beneficii.”

Întrebat cum anume se „înțelege” acest soi de ardei cu climatul și dăunătorii din țara noastră, Florian Hada a precizat următoarele: „Nu se înțeleg foarte bine cu climatul din România. Dacă i-am cultiva afară, ar crește la jumătate, față de talia pe care o au în solar. Au nevoie de temperaturi destul de mari și sezonul la noi este mult mai scurt. Deși mai am fructe pe plantă, nu o să apuce să se coacă toate din cauză că vine frigul. Sunt originari din Mexic, unde este o cu totul altă climă.

La boli nu sunt foarte sensibili, însă la dăunători am avut afide și cam atât din fericire, pe care le-am combătut cu mămăruțe, care le sunt prădători naturali.”

Scena culinară din România se află într-o continuă evoluție, iar gurmanzii români devin din ce în ce mai „curajoși” când vine vorba de folosi noi ingrediente pentru mesele pe care le pun în fața celor dragi. Despre această evoluție a cererii de produse noi, agricultorul din Hăpria a spus că „pentru Carolina Reaper nu este o cerere mare, este și normal, pentru că este un produs de nișă, dar treptat, oamenii au început să își dea seama că există în piață și cumpără câte puțin.”

Prețul pentru un kilogram din acest sortiment este, cum lumea s-ar putea aștepta, „piperat” în comparație cu alte soiuri de ardei, însă Florian Hada îl recomandă tuturor celor care sunt curioși să îl încerce pentru prima dată.

Deși se ocupă de această afacere de 5 ani și deține o diplomă în horticultură de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Florian Hada a mărturisit că acesta este doar un punct de plecare. Pentru a rămâne la curent cu toate schimbările care se petrec în branșa sa, acesta a spus că citește tot timpul, iar informații se pot găsi peste tot, cu condiția să le filtrăm.

Florian Hada este de părere că oricine care împărtășește această dragoste se poate apuca de cultivatul propriilor legume, pentru a le putea vinde la final, însă la mijlocul său se află un proces destul de costisitor și anevoios.

„Și oamenii amatori pot să fac asta, dar este mai greu, nu sunt venituri extraordinare și durează să ajungi să te susții, pentru că trebuie să-ți faci clienți. Te maleezi după cerere, dar nu poți să faci asta în plin sezon. Sunt anumite riscuri. Din cauza asta am câte puțin din toate și așa riscurile sunt mai mici.”, a spus acesta.

Bărbatul din Hăpria are de asemenea și o pagină de Facebook, „Plante Aromatice Florian Hada”, pe care îl folosește pentru a ține legătura cu clienții săi și de asemenea pentru a-și „expune marfa” pentru orice eventual doritor. Pe lângă activitatea din piață, acesta mai face și livrări pentru cei doritori.

Printre produsele sale cele mai vândute se numără și castraveții și tomatele, pe care el le consideră ca fiind cele mai savuroase și mai potrivite pentru climatul nostru.

Culturile crescute de Florian Hada sunt, în concluzie, un mare plus pentru scena culinară din județul Alba, el reușind să aducă pe masa noastră o plantă care, nu acum mult timp, o puteam privi doar prin prisma unui ecran.

URSALEȘ IULIAN

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare