Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Comisarul” Rașcovici, bun de plată: Fostul poliţist trebuie să returneze statului sporul salarial pe 11 ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Comisarul” Rașcovici, bun de plată: Fostul poliţist trebuie să returneze statului sporul salarial pe 11 ani

Viorel Raşcovici, fost subprefect de Alba pentru o scurtă perioadă de timp și în prezent consilier judeţean, a pierdut definitiv procesul prin care a a încercat să anuleze o dispoziţie a şefului IPJ Alba în legătură cu sporul pe care l-a primit în baza unei diplome emise de o universitate neacreditată de Ministerul Educaţiei.

În 2005, Viorel Raşcovici a obţinut o diplomă de la Universitatea Internaţională Deschisă ”Tehnoeconomia Europeană” din Bucureşti şi pe baza acesteia a încasat un spor la salariu până la pensionare, în 2016.

Suspiciunile privind legalitatea diplomei au apărut după ce a fost numit subprefect, iar CV-ul acestuia a devenit public. A fost nevoit să demisioneze în urma scandalului, iar IPJ Alba a cerut detalii de la Ministerul Educaţiei cu privire la diploma de studii.

”Vă comunicăm faptul că înscrisul domnului Raşcovici Viorel nu este act de studii şi nu este echivalent cu diplomele de licenţă întocmite şi eliberate în conformitate cu prevederile legale în vigoare de către instituţiile de învăţământ superior acreditate, parte a sistemului naţional de învăţământ superior”, se precizează în răspunsul primit de IPJ Alba de la Ministerul Educaţiei.

Pe baza acestei adrese, şeful IPJ Alba a emis o decizie prin care a anulat sporul de 25% primit pe o perioadă de 11 ani de către fostul poliţist. Instituţia nu a comunicat suma care ar trebui recuperată.
Proces pentru anularea deciziilor

Viorel Raşcovici (52 ani) a deschis un proces civil la Tribunalul Alba prin care a cerut anularea celor două documente, respectiv adresa Ministerului Educaţiei şi dispoziţia şefului IPJ Alba. ”Dispoziţia prin care i-au fost înlăturate sporurile salariale in cuantum de 25% este nelegală, întrucât actul care a stat la baza emiterii, nu are legătură cu reclamantul, numele acestuia nu se regăseşte în acest act. Nu există niciun temei legal, pentru ca reclamantul să nu beneficieze de acest spor de 25%, atâta timp cât actul în temeiul căruia a dobândit aceste sporuri este un act valabil”, a susţinut fostul poliţist. Raşcovici a mai precizat în plângere faptul că universitatea care i-a eliberat diploma de studii superioare a fost înfiinţată prin sentinţă judecătorească în anul 1991 şi a fost acreditată în baza art. 40 din OUG 75/2005.

„Între anii 1989-1993 instituţiile de învăţământ superior particular se autorizau prin hotărâre judecătorească, perioadă în care conform legislaţiei existente la acea data competenţa de a elibera autorizaţia de funcţionare aparţinea instanţei de judecată. După anul 1993 legislaţia s-a modificat, iar la apariţia Legii 88/1993, competenţa de a elibera autorizaţie de funcţionare revenea Guvernului, după o procedură specială, dar universitatea era deja înfiinţată în anul 1992. Diploma de licenţă a fost eliberată la data de 15.04.2005, conferind reclamantului toate drepturile”, a completat reclamantul.
Document de studii fără nicio valoare

În răspunsul transmis de Ministerul Educaţiei către IPJ Alba se susţine, însă, cu totul altceva. ”Diploma de licenţa nu respectă modelul actelor de studii eliberate de către instituţiile de învăţământ superior care fac parte din sistemul naţional de învăţământ din următoarele motive; din antet lipseşte denumirea Ministerului Educaţiei; din subsol lipsesc codul diplomei şi denumirea furnizorului care a tipărit actul de studii; din analiza Stemei României aplicată pe formular se observă că acvila desenată pe scutul mare are capul orientat spre stânga şi nu spre dreapta aşa cum este prevede art. 1 din Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, valabilă la momentul eliberării formularului”, a precizat Ministerul Educaţiei care este, de asemenea, pârât în proces. Pe 28 februarie 2022, Curtea de Apel Alba Iulia a respins, definitive, plângerea fostului poliţist, care, în prezent, ocupă o funcţie publică de consilier judeţean din partea USR Alba.

Pe baza probelor de la dosar, instanţa a stabilit că Universitatea Internaţională Deschisă Tehnoeconomia Europeană, Academia de Tehnoeconomie şi Cooperare Româno-Americană ”nu este o instituţie de învăţământ superior, nu face parte din sistemul naţional de învăţământ superior şi nu are calitatea de a elibera acte de studii”.

Verificările realizate arată că alţi cinci poliţişti în activitate din Alba au beneficiat de sporuri ilegale la salariu pe baza unor diplome „de licenţă” eliberată de această instituţie de învăţământ privată. Trei dintre ei au beneficiat de spor între anii 2009 şi 2021, iar unul în perioada 2017 – 2019, dată de la care nu mai activează la IPJ Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea