Rămâi conectat

Politică Administrație

”Comemorarea a 500 de ani de la Reforma religioasă protestantă” – eveniment finanțat cu 10.000 de lei de Consiliul Local Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilerii locali din Alba Iulia au aprobat, în ședința extraordinară de luni, 10 aprilie, alocarea sumei de 10.000 de lei pentru ”Comemorarea a 500 de an i de la Reforma religioasă protestantă (1517 – 2017), eveniment organizat de Parohia Reformată din municipiu.

”Comemorarea reformei este o recapitulare a istoriei și culturii comunităților reformate, dar și a culturii în contextul evenimentului petrecut în Europa acum 500 de ani. Evenimentele destinate acestei comemorări se vor desfășura la Alba Iulia și Vințu de Jos, în perioada 11-14 mai 2017, iar între participanți vor fi oaspeți ai comunității reformată din Olanda, Ungaria, Germania și România”. Având în vedere că autoritățile administrației publice sprijină activ viața comunităților religioase, respectiv marcarea de momente istorice – culturale, este oportună și necesară susținerea acestui eveniment”, au precizat reprezentanții administrației locale în raportul de specialitate care a însoțit proiectul de hotărâre.

Potrivit documentației puse la dispoziția aleșilor locali ”Reforma religioasă protestantă a însemnat formarea unor noi confesiuni protestante (evanghelici – luterani în 1538; reformați – calvini în 1564 și unitarieni în 1568). Prezența acestor confesiuni a influențat statalitatea transilvăneană din secolele XVI-XVII, când se definea sub influența spiritualității calvine practicate de cei mai de seamă principi ai Transilvaniei – Gabriel Bethlen, Ștefan Bocskay, Gheorghe Rakocczy I, Mihail Apafi I. Amprenta reformei, atât pe plan spiritual cât și edilitar se regăsește astăzi în existența cultelor protestante din județul Alba, dintre care reformații înseamnă 85% din ponderea totală a populației vorbitoare de limba maghiară. Totodată influența spirituală a Reformei privind tipăriturile, arta transilvăneană de sorginte protestantă se regăsește în cultura tuturor națiunilor conlocuitoare, atât la români, cât și la sași sau la maghiari”.

Potrivit programului, evenimentul cuprinde:

*Vineri, 12 mai 2017, de la ora 10.00, o conferință la Vințu de Jos (Domeniile Martinuzzi) – ”Reforma protestantă în context european (direcțiile reformei transilvănene, reforma și ideea de misiune în Europa de Est)”, cu prelegeri și discuții pe grupuri, iar de la ora 17.00 – deschiderea expoziției ”Vestigiile reformei la Vințu de Jos” (cu inscripții trilingve – română, maghiară, engleză – prezentate împreună cu Muzeul Național al Ungariei și Universitatea din Alba Iulia, urmată la 17.30 de un concert de muzică clasică.

*Sâmbătă, 13 mai 2017, la ora 10.00 va avea loc așezarea unui însemn la biserica reformată din Oiejdea, în memoria a 500 de ani de la reformă; de la ora 11.00 – slujba episcopului reformat Bela Kato și așezarea unui monument comemorativ la Alba Iulia; la ora 13.00 este programnată plecarea către Catedrala Romano-Catolică a enoriașilor reformați și luterani (locul de veci al principilor și episcopilor protestanți), depunere de coroane și alocuțiuni urmate de reprezentări corale, vernisarea unei expoziții în aer liber, pe spațiul pietonal – ”Arhitectură protestantă și orientală” – organizată în colaborare cu Primăria Alba Iulia și Inter Art Aiud, iar de la ora 17.00 va avea loc un program artistic în memoria a 500 de ani de la reforma religioasă, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea