Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Ioan Dîrzu: Comasarea alegerilor, un pericol pentru democraţie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Comasarea este rezultatul fricii PDL de a pierde alegerile. Recurgând la comasare, actuala putere vrea să fure alegerile ca să-i fure în continuare pe români. Guvernul ia o decizie profund nedemocratică, printr-o procedură care, în urma folosirii excesive, devine la rândul ei nedemocratică. Problema nu se rezolvă dacă Opoziţia poate depune moţiune de cenzură, aşa cum afirmă premierul Boc. Problema reală este că decizii importante pentru societate şi pentru sistemul nostru democratic se iau fără niciun fel de dezbatere şi fără a se ţine cont de vocea societăţii civile. Guvernul utilizează o metodă ilegală pentru punerea în aplicare a proiectului de comasare a alegerilor, respectiv amânarea alegerilor locale şi prelungirea abuzivă a mandatelor aleşilor locali. Conform legislaţiei în vigoare, mandatele aleşilor locali nu pot fi prelungite doar în caz de „război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav” (Legea 215/2001 a administraţiei publice locale). Guvernul propune însă o derogare de la această lege, fără să ofere niciun fel de justificare. Comasarea alegerilor contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi codului de bune practici în materie electorală. Indiscutabil, iniţiativa este o ameninţare la adresa principiilor democratice atât timp cât elimină principiul organizării de alegeri periodice, la momente determinate şi independente de voinţa partidelor. Dacă am accepta principiul invocat al economiilor la buget în perioadă de criză, ar trebui ca Franţa, care la anul organizează două tipuri de scrutin, prezidenţiale şi legislative, să le comaseze, cu atât mai mult cu cât au loc la diferenţă de doar o lună (în luna mai prezidenţialele şi în iunie legislativele), iar cheltuielile în Franţa sunt cu mult mai mari, fiind proporţionale cu numărul populaţiei, teritoriului etc. PDL doreşte cumularea de alegeri diferite într-un scrutin în care oamenii vor fi obligaţi să voteze pe şase buletine de vot diferite, în acelaşi timp, ceea ce, în mod clar, va genera confuzie şi va bulversa electoratul. Guvernul face un lucru fără precedent: introduce procurorii în birourile electorale. Din cei 2 magistraţi ai birourilor electorale judeţene, unul va fi procuror. Aceste modificări şi implicit ideea comasării au valabilitate permanentă. Altfel spus, deşi se precizează că este vorba despre comasarea alegerilor din 2012, nu există nicio prevedere care să menţioneze explicit valabilitatea limitată a comasării. De aceea, se naşte în mod legitim întrebarea: alegerile locale din 2016 când vor avea loc?
dr. Ioan DÎRZU, preşedintele PSD Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea