Colegiul National „Avram Iancu” Câmpeni – partener în PROIECTUL multilateral BRIDGES
Recent, un grup de 8 elevi și trei profesori de la Colegiul Național „Avram Iancu” Câmpeni au participat la prima reuniune a proiectului şcolar multilateral „Bridges”, desfășurată în localitatea Zeist din Olanda.
Finanțarea proiectului de către UE este asigurată în țara noastră prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, la reuniune participând elevi, profesori și directori ai unităților de învățământ din cele 6 țări partenere: Olanda, Franța, Ungaria, Turcia, Romania, Italia.
Proiectul vizează exprimarea unor idei și păreri legate de ceea ce au comun sistemele educaţionale, modul de viaţă şi preocupările tinerilor din ţările partenere, împărtăşirea acestora, folosirea mijloacelor digitale, a Internetului şi a altor resurse. Elevii învaţă cum să trăiască într-o Europă multiculturală şi să aprecieze culturile diferite, multitudinea de legături istorice, geografice, culturale şi personale pe care ţările respective le au în comun.
Acest proiect este ideal pentru dezvoltarea competenţelor-cheie în mai multe domenii precum şi pentru marea varietate de obiecte de studiu vizate: ştiinţe sociale, arte, istorie, geografie, limbi moderne, etc.
Pe parcursul derulării proiectului elevii își vor dezvolta abilitățile de comunicare în limba engleză, competențele digitale, competenţele sociale şi civile, spiritul de iniţiativă şi cel antreprenorial, de colaborare şi lucru în echipă, exprimarea creativă a ideilor.
Activităţile în cadrul proiectului se vor derula pe două planuri: local şi internaţional, ambele după o tematică comună stabilită anterior.
„În deplasarea din Olanda, elevii s-au putut familiariza cu civilizația și cultura olandeză, dar au putut cunoaște de asemenea și aspecte specifice fiecărei țări partenere prin intermediul materialelor video și prezentărilor făcute de grupurile sosite din fiecare țară. Tinerii au lucrat în grupuri mixte, în fiecare grup fiind prezenți elevi de fiecare naționalitate, iar depășirea barierelor legate de cultură, religie, civilizație diferite a fost facilitată de acest sistem de lucru și de folosirea limbii engleze de către toți participanții” a declarat coordonatoarea proiectului, profesor Felicia Lucia Şufană.
„Vor rămâne de neuitat vizitele făcute în orașul Utrecht, în provincia Zeeland – unde au fost fermecați de multitudinea morilor de vânt și a canalelor sau impresionați de digurile strategice de la Marea Nordului. Nu se vor putea uita farmecul aparte al plimbării cu vaporașul pe canalele din Amsterdam, orele de artă de la Muzeul Van Gogh și Muzeul National Rijksmuseum, precum și trăirile unice resimțite pe parcursul vizitării casei memoriale a celebrei Anne Frank.
Produsele finale rezultate în urma desfăşurării activităţilor (realizarea unor machete reprezentative a unor poduri, aeroporturi, tunele ce leagă ţările respective) au făcut obiectul unei expoziții şi vor fi încărcate pe platforma eTwinning, precum și pe site-ul şcolii. Delegaţia română a construit macheta Aeroportului din Cluj-Napoca, foarte apreciată pentru realizare artistică şi în conformitate cu originalul” a transmis doamna Roxana Bodea, directorul unității școlare din Câmpeni.
„Perioada petrecută în compania colegilor de alte naţionalităţi, în mare parte reprezentanţi ai Comunităţii Europene, consider că a fost benefică întrucât a contribuit la îmbunătăţirea abilităţilor lingvistice cât şi a cunoştinţelor de ordin istoric, geografic si patriotic a fiecăruia dintre noi’’ a ținut să precizeze la revenirea în țară eleva Andreea Maria Morar, unul dintre elevii care au participat la reuniunea din Olanda.
Ovidiu CULDA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a