Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

Colectarea selectivă a deșeurilor în Alba, la cote RIDICOLE. Pragul de colectare a ajuns doar la 5%

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Aproape 30.000 de tone de deșeuri colectate într-un an din mediul rural

Camera de Conturi a publicat în cadrul raportului de activitate pe anul 2019 și rezultatele activității de audit desfășurate la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Salubris” Alba în cadrul căreia a fost verificată performanța activității de colectare și depozitare a deșeurilor la nivelul celor 67 de comune din județ.

În Alba există 10 operatori de salubritate (unul public și 9 privați) care operează servicii de deșeuri solide la nivelul comunelor. Furnizarea de servicii se desfășoară pe baza unor contracte încheiate între operatori privați și publici (9 operatori privați și unul public) și unități administrativ-teritoriale comunale (UATC).

Prima constatare arată faptul că, dintr-un număr de 67 de UATC-uri existente la nivelul județului Alba, un număr de 3 entități nu au încheiate contracte de colectare și transport deșeuri (Întregalde, Ponor și Ceru Băcăinți). Din cele 64 de UATC-uri rămase, un număr de 28 au încheiate contracte de colectare și transport deșeuri directe și un număr de 36 de entități au încheiate contracte de colectare și transport deșeuri prin delegare către terți.

De asemenea, un număr de 4 primării au încheiate și contracte de colectare selectivă a deșeurilor, în timp ce alte 24 au prevăzute în contractele încheiate clauze referitoare la colectarea selectivă a deșeurilor. ”Un număr relativ redus de UATC-uri din județul Alba, respectiv 14,92%, au întocmit planul de măsuri pentru colectarea selectivă a deşeurilor și doar 10,44% programul de raportare a rezultatelor. Planul de măsuri pentru colectarea selectivă a deşeurilor s-a întocmit de către un număr de 10 UATC-uri, iar programul de raportare a rezultatelor de către un număr de 7 UATC-uri. Cele 64 de UATC-uri din județul Alba care au încheiate contracte de colectare și transport deșeuri, nu au întocmit metodologii de calcul pentru numărul şi capacitatea containerelor de colectare selectivă.

În cazul a 22 de comune, respectiv 32,83% din UATC-urile din Județul Alba, se conduce evidența cantităţilor de deşeuri colectate selectiv, iar din acestea doar 7 comune, respectiv 31,81%, au efectuat raportări corelate cu cantitățile evidențiate ca fiind colectate selectiv de UATC-uri”, se precizează în documentul Camerei de Conturi.

Gradul de colectare selectivă, sub 5%. Raportul mai menționează că doar 7 primării au făcut raportări anuale către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, pe baza registrului de evidenţă a deşeurilor colectate selectivă în două cazuri și pe baza documentelor suport aferente cântăririlor la predarea deşeurilor în 5 cazuri.

”Întrucât gradul de reciclare la nivelul celor 26 de entități care au colectat selectiv deșeuri în anul 2018 este cuprins între 0,2% – 5%, se constată că nu s-a atins ținta stabilită prin Planul Național de Gestionare a Deșe­urilor, aprobat prin H.G. nr. 942/2017, respectiv un grad de reciclare de 12% din total cantitate colectată. Din cele 36 UATC-uri din județul Alba, care au încheiate contracte de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare, un număr de 8 (22,22%) au inclus în caietele de sarcini şi în contractele de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare, tarife distincte pentru gestionarea deşeurilor”, se mai susține în raportul de audit. În cazul a 63 de administrații locale s-au evidențiat și raportat în anul 2018 cantitățile de deșeuri colectate, rezultând o cantitate de 25.677,16 tone (58 entități) și 3.220,39 mc. (5 entități).

În total ar fi vorba de circa 29.000 de tone. Într-un caz (Cricău), nu s-a putut stabili cantitatea de deșeuri colectată, deoarece tarifarea din contractul de colectare s-a făcut în lei/persoană, cantitățile de deșeuri colectate nefiind evidențiate și raportate. Raportul mai arată că în perioada 1 ianuarie 2016 – 30 aprilie 2019 au avut încheiate contracte de colectare deșeuri un număr de 10 operatori, care au transportat deșeurile la 10 depozite situate în afara județului Alba.

Principalele probleme identificate în activitatea de colectare și depozitare a deșeurilor: practicile existente în domeniul managementului deșeurilor nu sunt conforme cu politica și legis­lația europeană și națională în materie și dezvoltă astfel riscuri majore pentru mediu și sănătatea publică; existența unor costuri suplimentare ca urmare a transportului deșeurilor în vederea depozitării în alte județe; ineficiența sistemului existent de gestionare a deșeurilor, atât în ceea ce privește protecția mediului, cât și din punct de vedere economic; sistemele de colectare separate sunt incomplete și se limitează în mare parte la zonele centrale; experiența limitată a autorităților locale în gestionarea și monitorizarea de servicii de gestionare a deșeurilor.

Dorin ȚIMONEA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Poliția Română, recomandări pentru șoferi și pietoni: Condiții de ploi torențiale și vijelii

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Poliția Română, recomandări pentru șoferi și pietoni: Condiții de ploi torențiale și vijelii Având în vedere prognoza meteo, care anunță instabilitate atmosferică accentuată, ploi torențiale și vijelii în zilele viitoare, Poliția Română informează conducătorii auto și pietonii cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea