Rămâi conectat

Ştirea zilei

Colaborare exemplară între forţele de intervenţie şi cetăţeni la un exerciţiu demonstrativ

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, 28 iulie, în parcarea fostei Policlinici Alba Iulia, s-a desfăşurat un amplu exerciţiu de protecţie civilă în cadrul căruia s-au simulat o explozie la un restaurant aflat la parterul blocului turn 3EFG de pe Bulevardul Transilvaniei, urmată de un incendiu violent. Exerciţiul a fost organizat de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, sub directa coordonare a col. Dorel Sofica, inspectorul-şef al ISU Alba, un oaspete surpriză fiind col. Marcel Lucaciu, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, aflat în tranzit. După ce col. Cornel Oprişa a expus partea teoretică, modul de desfăşurare a intervenţiei a fost prezentat de cpt. Florin Zecheru, pe măsura derulării exerciţiului.
Sirenele au sunat la ora 11.00, anunţând declanşarea exploziei izbucnite pe fondul acumulării gazelor la bucătăria fostei „Rotiserii”, soldată iniţial cu 3 răniţi (fiind simulate inclusiv leziunile victimelor). La faţa locului au început să sosească maşinile de pompieri, echipajele de poliţie, jandarmi ambulanţe şi alte categorii de salvatori. De altfel, au fost mobilizate importante forţe şi mijloace: circa 30 de autoturisme, maşini de pompieri, ambulanţe, echipaje SMURD, camioane şi autospeciale de descarcerare, precum şi peste 100 de angajaţi de la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, ISU Alba, CLSU şi SVSU Alba Iulia, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba, Serviciul Public Judeţean Salvamont Alba, Asociaţia Română pentru Câini de Salvare, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Alba, Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, U.M. 01684 Alba Iulia, Poliţia Locală Alba Iulia, S.C. Electrica SA, E-On Gaz, S.C. Apa CTTA Alba; Crucea Roşie Română – Filiala Alba, cărora li s-au alăturat Asociaţia Salvatorilor Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă din Bucureşti, precum şi Federaţia Română de Radioamatori, în frunte cu preşedintele Asociaţiei Judeţene de Radioamatorism, col. (r) Adrian Stoicescu. Pompierii militari au acţionat pentru stingerea incendiilor şi salvarea victimelor, chiar şi de la etajul al treilea (cu autoscara), poliţia a asigurat paza bunurilor, dirijarea circulaţiei şi la final a demarat primele cercetări, iar echipele societăţilor comerciale au intervenit pentru oprirea apei, curentului electric şi a gazului metan până la îndepărtarea pericolului şi remedierea avariilor. Echipajul Salvamont a realizat salvări de la înălţime. Cu o targă specială a fost coborât cu o tiroliană (sistem de două corzi de alpinism ancorate de… autoturismul de teren al Salvamont), de pe acoperişul blocului cu 10 etaje, un bărbat, iar de la etajul 7 a fost „salvată” o persoană imobilizată („victimă” a fost însuşi şeful Salvamont Alba, Lucian Forda, care a avut încredere în profesionalismul colegilor săi, lăsându-se coborât cu o frânghie de la etajul 7). În parcarea pieţei volante au fost amenajate corturile de acordare a primului ajutor, de triaj şi al Crucii Roşii, în mijlocul cadrelor medicale şi al voluntarilor zărindu-i la datorie pe dr. Marius Şuluţiu (directorul SJA Alba) şi Adrian Duşa (directorul Crucii Roşii Alba). Ei au transportat cu targa nu mai puţin de 15 „răniţi”, pe care ambulanţele îi transportau apoi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, fiind ajutaţi de reprezentanţii asociaţiilor neguvernamentale. Câteva victime au fost descoperite în subsolul imobilului în care s-a produs deflagraţia, cu ajutorul celor doi câini de salvare. Pompierii civili voluntari au ajutat la evacuarea bunurilor din imobilul avariat, cărând cu un camion de la Salprest inclusiv obiecte de mobilier.
La finalul exerciţiului, viceprimarul Paul Voicu s-a declarat mulţumit de modul în care s-a desfăşurat intervenţia, iar prefectul Ştefan Bardan a mulţumit cetăţenilor pentru înţelegerea de care au dat dovadă şi i-a felicitat pe toţi cei implicaţi pentru că… şi-au făcut datoria. Col. Marcel Lucaciu a subliniat că exerciţiul a avut două părţi: prima a vizat intervenţia şi cooperarea între forţele participante, iar cea de-a doua, a urmărit reacţia cetăţenilor, care sunt principalii beneficiari ai acţiunilor de salvare. El ne-a declarat că, deşi s-a acţionat foarte bine, nu poate da un calificativ, deoarece acesta îl va da o eventuală situaţie reală, când împrejurările diferă de cele ale unui exerciţiu, putând fi făcute şi unele îmbunătăţiri, cum ar fi o vizibilitate mai bună a persoanelor care coordonează intervenţia. Şeful ISU Alba, col. Dorel Sofica, a ţinut să mulţumească tuturor forţelor implicate.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit, joi, 4 iulie, în jurul orei 18.00 la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la un lan de grâu în Coșlariu Nou. Intervin pompierii Detașamentul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea