Rămâi conectat

Curier Județean

Colaborare culturală între județul Alba și Districtul Prignitz din Germania, organizată de către Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Publicat

în

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Colaborare culturală între județul Alba și Districtul Prignitz din Germania

O delegație oficială a Districtului Prignitz din Republica Federală Germania se află în aceste zile într-o vizită de lucru în județul Alba, printre subiectele abordate fiind și proiectele de colaborare în domeniul cultural dintre cele două părți.

Astfel, responsabilii culturali din Districtul Prignitz Alexander Girsch (directorul Școlii de Muzică din Prignitz) și Frank Riedel (directorul Comisiei de Cultură, Turism și Tineret din cadrul Consiliului Districtului Prignitz) au avut, luni, mai multe întâlniri de lucru cu echipa Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, în cadrul cărora au stabilit o serie de colaborări și proiecte culturale pentru promovarea reciprocă a tradițiilor, folclorului și artei din România și Germania.

Electrica Furnizare Discount

În acest context s-a stabilit ca artiști din Districtul Prignitz să participe la manifestările organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale a României. De asemenea, în Alba vor fi organizate expoziții de artă, pe diferite teme, cu artiști plastici din Prignitz.

Cele două părți vor colabora în domeniul educațional prin participarea profesorilor Academiei de Muzică „Lotte Lehmann” din Prignitz la activități de predare-învățare pentru copiii și tinerii din Alba (masterclass-uri de muzică clasică) precum și prin participarea profesorilor Școlii de Muzică din Prignitz la activități de predare-învățare pentru copiii și tinerii din Alba (cursuri de big band și balet).

În schimb, echipa Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba va organiza în Districtul Prignitz cursuri de predare – învățare (masterclass-uri) de muzică instrumentală tradițională românească, un târg de meșteșuguri și produse tradiționale românești, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, și evenimente culturale dedicate Zilei Parteneriatului Prignitz – Alba (8 iulie).

Promovarea culturii și tradițiilor românești va fi extinsă la nivelul întregului Land Brandenburg (din care face parte Districtul Prignitz) și alte zone din Germania prin organizarea unui turneu de concerte de muzică tradițională românească și de muzică a compozitorilor români, evenimente care ar urma să aibă loc atât în spații clasice cât și în catedrale sau monumente istorice.

De asemenea, artiști din județul Alba vor participa la evenimentele organizate de Ziua Națională a României la Ambasada României în Republica Federală Germania. În cadrul colaborării bilaterale sunt programate și concursuri de arte plastice cu participarea artiștilor din România și Germania.

În cadrul vizitei în județul Alba, delegația germană a vizitat Castelul Sâncrai, unde a urmărit un recital de muzică tradițională românească susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba și tulnicăresele din Munții Apuseni.

De asemenea partenerii germani au vizitat o expoziție de artă fotografică, o expoziție de icoane „Școala de la Laz” și o expoziție de pictură / grafică, toate realizate de cursanții claselor Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

„Colaborarea dintre Districtul Prignitz și Județul Alba prinde tot mai mult contur în domeniul cultural și suntem bucuroși să anunțăm că am stabilit o serie de proiecte comune prin care vom promova tradițiile, folclorul, arta și cultura din cele două țări.

De asemenea, ne propunem să colaborăm printr-un schimb de experiență în organizarea unor cursuri pentru copiii și tinerii din județul Alba și din Districtul Prignitz. Proiectele de cooperare stabilite vor fi implementate începând cu iarna acestui an și sperăm că vom dezvolta un parteneriat solid cu prietenii noștri germani”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

O delegație a Districtului Prignitz, Landul Brandenburg, din Republica Federală Germania, se află în această săptămână într-o vizită de lucru în județul Alba. Delegația este condusă de către președintele districtului Torsten Uhe și are programate întâlniri de lucru cu Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, precum și cu reprezentanți din administrația locală sau din alte instituții publice.

Reamintim că de peste 10 ani există o bună colaborare între Regiunea Centru și Landul Brandenburg, care include Districtul Prignitz, iar, din anul 2019, a fost demarat un proiect de cooperare între județul Alba și Districtul Prignitz. Colaborarea bilaterală vizează domenii precum administrație, sănătate, economic și cultural.

Publicitate

Curier Județean

Lucrări de infrastructură la Aiud. A fost predat amplasamentul pentru execuția lucrărilor de reabilitare a străzii care face legătura dintre DN1 și Gârbova de Jos

Publicat

în

Lucrări de infrastructură la Aiud. A fost predat amplasamentul pentru execuția lucrărilor de reabilitare a străzii care face legătura dintre DN1 și Gârbova de Jos

Strada Gheorghe Asachi, care face legătura dintre Drumul Național 1 și localitatea Gârbova de Jos va intra în reabilitare

„Astăzi s-a predat amplasamentul pentru execuția lucrărilor de reabilitare a străzii care face legătura dintre DN1 și Gârbova de Jos.

Fiecare stradă, care nu este asfaltată, are urgența ei. Suntem conștienți de asta. Dar prioritizarea intervențiilor ține de mai mulți factori, printre care și existența altor lucrări ocazionate de investiția finală„, a scris City Managerul municipiului Aiud, pe facebook.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Patru pompieri ai ISU Alba au alergat de la Sebeș la Alba Iulia, în cadrul Ștafetei Veteranilor Invictus

Publicat

în

FOTO| Patru pompieri ai ISU Alba au alergat de la Sebeș la Alba Iulia, în cadrul Ștafetei Veteranilor Invictus

Patru pompieri din cadrul ISU Alba au alergat 17 kilometri, din Municipiul Sebeș, până la Alba Iulia, unde a fost predată ștafeta care va avea ca destinație Municipiul Carei.

Suntem onorați că am luat parte la acest eveniment național unde am îmbinat pasiunea pentru sport cu recunoștința pe care o purtăm în suflet pentru eroi.

Electrica Furnizare Discount

Colegii noștri, Plt. Adj. Suvaina Cosmin, plt. Maj. Avram Mihai, sg. Maj. Madaras Mădălin, sg. Maj. Nasta Cătălin au ales să participe la acest deosebit eveniment.

Aceștia au preluat ștafeta din Municipiul Sebeș, au alergat peste 17 kilometri, până în orașul din Inima României – Alba Iulia unde, de asemena, s-a predat ștafeta care va avea ca destinație Municipiului Carei, ultima glie străbună eliberată de sub ocupația horthystă, de către Armata României, la data de 25 octombrie 1944.

Acțiunea organizată de Asociația Invictus România presupune purtarea în alergare, pe trei trasee, a unei ștafete reprezentată de una dintre culorile drapelului tricolor – albastru, galben și roșu.

Regula este ca, în permanență, cel puțin doi participanți să se afle în alergare, ducând, în acest mod, ștafeta mai aproape de destinație. Traseele însumează peste 3.800 de km, având ca punct final de întâlnire municipiul Carei, ultima glie străbună eliberată de sub ocupația horthystă, de către Armata României, la data de 25 octombrie 1944.

Glorie Eternă eroilor!
Go Invinctus!

Citește mai mult

Curier Județean

Tânăr din Alba Iulia, posesor al unui mandat de arestare preventivă, REȚINUT de polițiști: A încălcat condițiile prevăzute de procuror

Publicat

în

Tânăr din Alba Iulia, posesor al unui mandat de arestare preventivă, REȚINUT de polițiști: A încălcat condițiile prevăzute de procuror

Un tânăr, de 20 de ani, din Alba Iulia, posesor al unui mandat de arestare preventivă, pentru o perioada de 30 de zile, emis de către Judecătoria Alba Iulia a fost reținut de polițiști.

La data de 19 octombrie 2021, polițiștii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Alba au depistat și reținut un tânăr, de 20 de ani, din Alba Iulia, posesor al unui mandat de arestare preventivă, pentru o perioada de 30 de zile, emis de către Judecătoria Alba Iulia.

Bărbatul era cercetat sub măsura preventivă a controlului judiciar, pentru infracțiuni contra patrimoniului, iar, ca urmare a încălcării condițiilor prevăzute de procuror, a fost dispusă înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare