Curier Județean
Colaborare culturală între județul Alba și Districtul Prignitz din Germania, organizată de către Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba
Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Colaborare culturală între județul Alba și Districtul Prignitz din Germania
O delegație oficială a Districtului Prignitz din Republica Federală Germania se află în aceste zile într-o vizită de lucru în județul Alba, printre subiectele abordate fiind și proiectele de colaborare în domeniul cultural dintre cele două părți.
Astfel, responsabilii culturali din Districtul Prignitz Alexander Girsch (directorul Școlii de Muzică din Prignitz) și Frank Riedel (directorul Comisiei de Cultură, Turism și Tineret din cadrul Consiliului Districtului Prignitz) au avut, luni, mai multe întâlniri de lucru cu echipa Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, în cadrul cărora au stabilit o serie de colaborări și proiecte culturale pentru promovarea reciprocă a tradițiilor, folclorului și artei din România și Germania.
În acest context s-a stabilit ca artiști din Districtul Prignitz să participe la manifestările organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale a României. De asemenea, în Alba vor fi organizate expoziții de artă, pe diferite teme, cu artiști plastici din Prignitz.
Cele două părți vor colabora în domeniul educațional prin participarea profesorilor Academiei de Muzică „Lotte Lehmann” din Prignitz la activități de predare-învățare pentru copiii și tinerii din Alba (masterclass-uri de muzică clasică) precum și prin participarea profesorilor Școlii de Muzică din Prignitz la activități de predare-învățare pentru copiii și tinerii din Alba (cursuri de big band și balet).
În schimb, echipa Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba va organiza în Districtul Prignitz cursuri de predare – învățare (masterclass-uri) de muzică instrumentală tradițională românească, un târg de meșteșuguri și produse tradiționale românești, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, și evenimente culturale dedicate Zilei Parteneriatului Prignitz – Alba (8 iulie).
Promovarea culturii și tradițiilor românești va fi extinsă la nivelul întregului Land Brandenburg (din care face parte Districtul Prignitz) și alte zone din Germania prin organizarea unui turneu de concerte de muzică tradițională românească și de muzică a compozitorilor români, evenimente care ar urma să aibă loc atât în spații clasice cât și în catedrale sau monumente istorice.
De asemenea, artiști din județul Alba vor participa la evenimentele organizate de Ziua Națională a României la Ambasada României în Republica Federală Germania. În cadrul colaborării bilaterale sunt programate și concursuri de arte plastice cu participarea artiștilor din România și Germania.
În cadrul vizitei în județul Alba, delegația germană a vizitat Castelul Sâncrai, unde a urmărit un recital de muzică tradițională românească susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba și tulnicăresele din Munții Apuseni.
De asemenea partenerii germani au vizitat o expoziție de artă fotografică, o expoziție de icoane „Școala de la Laz” și o expoziție de pictură / grafică, toate realizate de cursanții claselor Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
„Colaborarea dintre Districtul Prignitz și Județul Alba prinde tot mai mult contur în domeniul cultural și suntem bucuroși să anunțăm că am stabilit o serie de proiecte comune prin care vom promova tradițiile, folclorul, arta și cultura din cele două țări.
De asemenea, ne propunem să colaborăm printr-un schimb de experiență în organizarea unor cursuri pentru copiii și tinerii din județul Alba și din Districtul Prignitz. Proiectele de cooperare stabilite vor fi implementate începând cu iarna acestui an și sperăm că vom dezvolta un parteneriat solid cu prietenii noștri germani”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
O delegație a Districtului Prignitz, Landul Brandenburg, din Republica Federală Germania, se află în această săptămână într-o vizită de lucru în județul Alba. Delegația este condusă de către președintele districtului Torsten Uhe și are programate întâlniri de lucru cu Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, precum și cu reprezentanți din administrația locală sau din alte instituții publice.
Reamintim că de peste 10 ani există o bună colaborare între Regiunea Centru și Landul Brandenburg, care include Districtul Prignitz, iar, din anul 2019, a fost demarat un proiect de cooperare între județul Alba și Districtul Prignitz. Colaborarea bilaterală vizează domenii precum administrație, sănătate, economic și cultural.
Curier Județean
Codul PORTOCALIU de furtuni din Alba: MĂSURI luate de reprezentanții ISU
Codul PORTOCALIU de furtuni din Alba: MĂSURI luate de reprezentanții ISU
Județul Alba se confruntă adesea cu diverse fenomene meteorologice extreme, iar siguranța cetățenilor este o prioritate pentru autoritățile locale.
CITEȘTE ȘI: Codul PORTOCALIU de furtuni din Alba: Cetățenii au primit mesaj Ro-Alert. Cât timp este valabil
În acest sens, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba a emis o serie de recomandări și măsuri preventive în vederea protejării populației și minimizării impactului evenimentelor meteo periculoase. În cazul unui cod portocaliu meteorologic, aceste recomandări sunt puse în aplicare pentru a asigura o intervenție eficientă și coordonată.
Pentru a gestiona situația în mod corespunzător, ISU Alba activează Grupa Operativă în perioada de valabilitate a Codului Portocaliu. Această grupă este formată din specialiști în domeniul situațiilor de urgență, care monitorizează evoluția evenimentelor meteorologice și iau decizii strategice pentru a proteja comunitățile afectate.
Unul dintre primele pași în cadrul măsurilor preventive este transmiterea unui mesaj prin sistemul RO-ALERT către populația din zonele vizate de avertizarea meteo. Acest mesaj are rolul de a informa oamenii cu privire la pericolul iminent și de a-i avertiza să fie precauți și să respecte indicațiile autorităților.
De asemenea, ISU Alba ia legătura cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale (UAT-uri) din zona vizată pentru a le comunica avertizarea meteo și a-i îndruma să ia măsuri de prevenire și pregătire a intervenției operative în caz de necesitate. Această coordonare între ISU și UAT-uri este esențială pentru a asigura o acțiune sinergică și eficientă în fața situațiilor de urgență.
Curier Județean
FOTO| Concurs de biciclete la Alba Iulia în cadrul proiectului SCUT: Elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, cei mai buni după cele două probe ale competiției
FOTO| Concurs de biciclete la Alba Iulia în cadrul proiectului SCUT: Elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, cei mai buni după cele două probe ale competiției
Ieri, 1 Iunie, de Ziua Internațională a Copilului, în Piața Cetății din municipiul Alba Iulia a avut loc una dintre activitățile prevăzute în cadrul Proiectului SCUT, derulat de Inspectoratul de Poliție Județean Alba împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia.
La concursul aplicativ privind cunoașterea regulilor de circulație cu bicicleta au luat parte elevi din 9 școli gimnaziale din municipiul Alba Iulia, care au fost însoțiți și susținuți de profesorii coordonatori.
Competiția a presupus participarea la două probe, una de îndemânare în conducerea bicicletei pe un traseu special amenajat și una teoretică, care a constat în parcurgerea unui chestionar de verificare a cunoștințelor privind regulile de circulație rutieră aplicabile bicicliștilor și pietonilor.
Pe primul loc s-a clasat echipa Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia, locul II a fost ocupat de echipa Școlii Gimnaziale Micești, iar pe locul III s-au clasat elevii din echipa Liceului Teologic ”Sfântul Iosif” din Alba Iulia.
Proiectul SCUT se adresează elevilor din clasele V-VIII, care studiază în unitățile de învățământ din municipiul Alba Iulia și are ca obiectiv creșterea nivelului de pregătire în vederea adoptării unui comportament bazat pe respectarea regulilor, reducerea riscului de victimizare și optimizarea comunicării între școală, autorități și familie, în folosul siguranței tinerilor.
În cadrul acestuia, sunt organizate diverse competiții între echipele din unitățile de învățământ participante, urmând la finalul lunii iunie, odată cu încheierea proiectului, câștigătorii să beneficieze de premii și surprize.
Câștigătorii concursurilor care vor fi organizate în cadrul proiectului SCUT vor beneficia de premii și surprize.
Curier Județean
Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia participă la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „Arlechino – Caravana Poveștilor”, de la Brașov cu piesa ”Regele supărat pe clovn”
Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia participă la Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „Arlechino – Caravana Poveștilor”, de la Brașov cu piesa ”Regele supărat pe clovn”
-
Ştirea zileiacum 18 ore
UPDATE| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Două persoane rănite după coliziunea dintre două mașini, pe Calea Moților, la Micești
-
Curier Județeanacum 18 ore
Cum a fost „țepuit” un vârstnic din Abrud cu un set de tacâmuri și oale: Cât a ajuns să plătească unui bărbat din Mureș
-
Actualitateacum 7 ore
„CAMPIONI” la inflație: România, printre ţările cu cea mai mare inflaţie din UE, în februarie 2023
-
Ştirea zileiacum 18 ore
FOTO| ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Coliziune între două autoturisme pe Calea Moților
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Au pus în pericol circulația rutieră: Șoferi beți sau cu permisul de conducere suspendat, prinși de polițiștii din județul ALBA
-
Actualitateacum 8 ore
Câți bugetari erau în România în luna februarie 2023? În ce domenii sunt cel mai mare număr de posturi?