Codul Urbanismului 2025: Casele sub 150 de metri pătrați ar putea fi ridicate fără autorizație
Codul Urbanismului 2025: Casele sub 150 de metri pătrați ar putea fi ridicate fără autorizație
Prin viitorul Cod al Urbanismului, care se află în procedură de adoptare, se dorește simplificarea semnificativă a procesului privind obţinerea autorizaţiilor de construire, dar și eliminarea autorizațiilor de construcție pentru anumite tipuri de imobile și anexe.
Cele mai importante modificări prevăzute în noul Cod al Urbanismului se referă la eliminarea avizării „în cascadă”, scutirea de autorizație pentru construcțiile mici și posibilitatea construirii unor case unifamiliale în mediul rural fără autorizație, doar cu proiect realizat de specialist.
Digitalizarea procesului și introducerea avizului simultan pentru toate instituțiile implicate sunt, de asemenea, măsuri prevăzute în noul act.
Citește și: 2023-2024 | Reparăm mai mult și construim mai puțin: Scădere în volumul lucrărilor de construcții
Noul Cod al Urbanismului prevede câteva tipuri de construcții care nu ar mai avea nevoie de autorizație. Este vorba despre case de familie, în mediul rural, cu o suprafață de maximum 150 mp și pe un singur nivel, terase, garaje sau bucătării de vară.
Autorizația de construire ar putea fi înlocuită cu un aviz rapid din partea primăriei, iar viitorii proprietari ar urma să prezinte un proiect întocmit de un specialist.
Dacă acesta îndeplinește criteriile zonei, primăria va aproba construcția în doar 15 zile. Astfel, construcțiile vor fi mai accesibile și unele proceduri vor fi simplificate, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla.
„Este un model inspirat din Occident, adaptat pentru a moderniza sectorul construcțiilor în România. Prin digitalizarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, urmărim să degrevăm autoritățile locale de sarcini administrative excesive, oferind cetățenilor soluții mai rapide și mai eficiente.
Codul Urbanismului va fi piatra de temelie pentru un sistem urbanistic mai simplu, mai flexibil și mai transparent”, a precizat ministrul Dezvoltării.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025 | Cum vor fi impozitate pensiile de la 1 septembrie 2025. Sunt vizate atât pensiile de stat, cât și cele provenite din sistemul privat
PENSII 2025 | Cum vor fi impozitate pensiile de la 1 septembrie 2025. Sunt vizate atât pensiile de stat, cât și cele provenite din sistemul privat Pentru a ține mai bine sub control cheltuielile statului și să echilibreze bugetul, Guvernul Bolojan a adoptat noi reguli cu intrare în vigoare de la 1 septembrie 2025. Una […]
Fraudă în sistemul de sănătate! Certificate de handicap false pentru persoane apte de muncă
Fraudă în sistemul de sănătate! Certificate de handicap false pentru persoane apte de muncă În România, persoane cu boli minore, dar apte de muncă, beneficiază de certificat de handicap, astfel este fraudat sistemul de sănătate. Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor de handicap. „România are niște boli care, […]
Reducerea burselor obligă tot mai mulți elevi și studenți să lucreze pe durata studiilor
Reducerea burselor obligă tot mai mulți elevi și studenți să lucreze pe durata studiilor Micșorarea drastică a bugetului pentru burse, a deteminat tot mai mulți tineri să își caute un loc de muncă. Platformele de joburi au fost luate cu asalt de liceeni și studenți, dar și de tineri fără calificare. În doar 14 zile, […]