Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor.
Citește și: Noi reglementări în Codul Silvic 2025: Se confiscă mașinile care transportă lemne ilegal
Utilizarea tehnologiei în combaterea tăierilor ilegale
Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 și publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025, introduce un cadru legal modern pentru protejarea pădurilor. Supravegherea drumurilor forestiere va fi realizată prin sisteme video, cu imagini stocate minimum 3 luni. Autoritatea pentru silvicultură va conecta aceste sisteme la platforma informatică națională, iar Poliția, Jandarmeria și Garda Forestieră vor avea acces direct la aceste date.
Sancțiuni dure pentru infracțiunile silvice
Confiscarea materialelor lemnoase fără acte va fi aplicată de la o cantitate minimă de 5 metri cubi, față de 10 metri cubi anterior. Infracțiunile precum falsificarea datelor informatice de natură silvică vor fi pedepsite cu 1-5 ani de închisoare. Totodată, mijloacele de transport utilizate ilegal vor fi confiscate obligatoriu.
Redefinirea pădurii și protejarea terenurilor forestiere
Suprafața minimă pentru a fi considerată pădure a crescut la 0,5 ha, conform standardelor FAO. Se interzice fragmentarea terenurilor forestiere sub această limită. De asemenea, pădurile urbane, periurbane și mini-pădurile urbane primesc o atenție specială.
Responsabilități sporite pentru proprietarii de păduri
Proprietarii de păduri până la 30 ha beneficiază gratuit de pază. Se extinde interdicția tăierilor la ras în ariile protejate, iar „insulele de îmbătrânire” vor proteja biodiversitatea. Comunitățile dependente de resursele forestiere vor avea acces prioritar la lemn.
Măsuri pentru conservarea biodiversității și combaterea schimbărilor climatice
Introducerea conceptului de „folosință agrosilvică” facilitează împădurirea terenurilor agricole degradate. Totodată, se implementează programe pentru creșterea cantității de dioxid de carbon sechestrat și pentru protejarea habitatelor.
„Luna plantării arborilor” – Inițiativă națională
Între 15 martie și 15 aprilie, autoritățile sunt obligate să organizeze activități de plantare a arborilor, implicând comunități locale, instituții publice și organizații nonguvernamentale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]