Rămâi conectat

Actualitate

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere

Bera Larisa

Publicat

în

Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere

Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor.

Citește și: Noi reglementări în Codul Silvic 2025: Se confiscă mașinile care transportă lemne ilegal

Utilizarea tehnologiei în combaterea tăierilor ilegale

Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 și publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025, introduce un cadru legal modern pentru protejarea pădurilor. Supravegherea drumurilor forestiere va fi realizată prin sisteme video, cu imagini stocate minimum 3 luni. Autoritatea pentru silvicultură va conecta aceste sisteme la platforma informatică națională, iar Poliția, Jandarmeria și Garda Forestieră vor avea acces direct la aceste date.

Sancțiuni dure pentru infracțiunile silvice

Confiscarea materialelor lemnoase fără acte va fi aplicată de la o cantitate minimă de 5 metri cubi, față de 10 metri cubi anterior. Infracțiunile precum falsificarea datelor informatice de natură silvică vor fi pedepsite cu 1-5 ani de închisoare. Totodată, mijloacele de transport utilizate ilegal vor fi confiscate obligatoriu.

Redefinirea pădurii și protejarea terenurilor forestiere

Suprafața minimă pentru a fi considerată pădure a crescut la 0,5 ha, conform standardelor FAO. Se interzice fragmentarea terenurilor forestiere sub această limită. De asemenea, pădurile urbane, periurbane și mini-pădurile urbane primesc o atenție specială.

Responsabilități sporite pentru proprietarii de păduri

Proprietarii de păduri până la 30 ha beneficiază gratuit de pază. Se extinde interdicția tăierilor la ras în ariile protejate, iar „insulele de îmbătrânire” vor proteja biodiversitatea. Comunitățile dependente de resursele forestiere vor avea acces prioritar la lemn.

Măsuri pentru conservarea biodiversității și combaterea schimbărilor climatice

Introducerea conceptului de „folosință agrosilvică” facilitează împădurirea terenurilor agricole degradate. Totodată, se implementează programe pentru creșterea cantității de dioxid de carbon sechestrat și pentru protejarea habitatelor.

„Luna plantării arborilor” – Inițiativă națională

Între 15 martie și 15 aprilie, autoritățile sunt obligate să organizeze activități de plantare a arborilor, implicând comunități locale, instituții publice și organizații nonguvernamentale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Urări de Paște fericit 2025: Mesaje și felicitări de Paștele ortodox și ”Hristos a Înviat” pentru cei dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Urări de Paște fericit: Mesaje și felicitări de Paștele ortodox 2025 și ”Hristos a Înviat” pentru cei dragi. Modele de urări Paștele ortodox va avea loc pe 20 aprilie 2025, în același timp cu Paștele catolic. Cum Sărbătorile Pascale sunt un prilej minunat de a transmite cele mai bune gânduri, ți-am pregătit o serie de […]

Citește mai mult

Actualitate

Sâmbăta Mare: Ce este INTERZIS să faci în ultima zi în care mai au loc pregătiri pentru Paștele 2025. Obiceiuri și superstiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sâmbăta Mare: Ce este INTERZIS să faci în ultima zi în care mai au loc pregătiri pentru Paștele 2025. Obiceiuri și superstiții Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor, precede sărbătoarea Învierii Domnului, fiind o zi încărcată de semnificație spirituală, reculegere și pregătire sufletească. Este ziua în care trupul lui Hristos se odihnește în mormânt, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea