CODUL RUTIER 2024: Modalitatea prin care șoferii pot anula punctele de penalizare
CODUL RUTIER 2024: Modalitatea prin care șoferii pot anula punctele de penalizare
Punctele de penalizare, asociate amenzilor primite de șoferi, pot fi eliminate. Conducătorii auto care primesc sancțiuni pentru diverse încălcări rutiere trebuie să știe însă că acest lucru este posibil numai dacă respectă anumite condiții.
Citește și: CODUL RUTIER 2024: Cutia neagră, obligatorie la maşini și sistem de siguranță specific pe toate autoturismele din UE
Conform Codului Rutier, încălcările regulilor de circulație pot atrage amenzi și puncte de penalizare. Pentru abaterile minore, se atribuie cel puțin 2 puncte de penalizare, iar pentru încălcările mai grave, această cifră poate ajunge la 6 puncte.
Punctele de penalizare se cumulează, și atunci când se atinge pragul legal, permisul de conducere poate fi suspendat.
La câte puncte se suspendă permisul auto
La acumularea a 15 puncte de penalizare, permisul se suspendă automat pentru o perioadă de 30 de zile în cazul primei abateri. În cazul repetării acestei situații în decurs de un an, perioada de suspendare se dublează, ajungând la 60 de zile.
Perioada de suspendare se calculează începând cu momentul predării permisului, iar șoferii au la dispoziție 5 zile pentru a preda documentul după ce au fost notificați.
Depășirea acestui termen duce la o majorare de 30 de zile la perioada de suspendare a permisului.
Cum se anulează punctele de penalizare
Punctele de penalizare se anulează automat în decurs de 6 luni de la aplicarea sancțiunii. De exemplu, dacă un șofer primește 2 puncte pe 1 februarie, acestea se anulează în iulie. Dacă mai primește o sancțiune de 6 puncte pe 15 aprilie, acestea se anulează după jumătatea lunii octombrie.
Procesul de anulare se desfășoară în mod succesiv, odată cu expirarea celor 6 luni de la aplicarea fiecărei sancțiuni. Este important de menționat că acest proces de eliminare a punctelor se realizează automat, fără intervenția șoferului.
Cu toate acestea, dacă șoferul acumulează noi puncte de penalizare până la expirarea termenului, permisul său poate fi suspendat, și odată cu aceasta, toate punctele de penalizare existente sunt șterse automat.
Pentru a afla câte puncte de penalizare au fost acumulate, șoferii pot depune o cerere la Brigada Rutieră, conform prevederilor articolului 208 din OUG 195/2002. Răspunsul poate fi obținut imediat la ghișeu sau în cel mult 30 de zile de la depunerea solicitării.
Penalizare în funcție de abatere
În funcție de natura abaterii rutiere constatată, polițistul are posibilitatea să acorde între 2 și 6 puncte de penalizare.
De exemplu, pot fi sancționate cu:
-2 puncte de penalizare: parcarea neregulamentară, lipsa centurii de siguranță, vorbitul la telefon în timpul mersului, etc.
-3 puncte de penalizare: oprirea nejustificată, circulația pe banda de urgență a autostrăzilor, depășirea cu 21-30 km/h a vitezei admise, etc.
-4 puncte de penalizare: nerespectarea obligațiilor în cazul vehiculelor rămase în pană sau avariate, nerespectarea semnificației indicatorului „STOP”, circulația în timpul nopții sau ziua, pe timp de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială, cu un autovehicul fără lumini sau fără semnalizare, etc.
-6 puncte de penalizare: refuzul de a permite imobilizarea vehiculului/verificării tehnice, nerespectarea semnalelor agenților de cale ferată, conducerea unui vehicul care nu are montată una dintre plăcuțele cu numărul de înmatriculare, etc.
Pentru fiecare abatere, polițistul poate aplica puncte de penalizare.
Astfel, în cazul în care un șofer este prins de poliție circulând fără centură (2 puncte), vorbind la telefon (2 puncte) și depășind viteza limită cu 45 km/h (6 puncte), acesta va acumula în total 10 puncte de penalizare.
În scenariul în care, simultan, încalcă și linia continuă (sancționată cu 6 puncte de penalizare), totalul punctelor acumulate depășește 15, rezultând în suspendarea permisului de conducere.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea Repartitoarelor pentru căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii, conform legii. Instalarea unui dispozitiv costă aproximativ 200 de lei. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, arată faptul că liberalii vor depune un proiect […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii23 de ore ago
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentarii12 ore ago
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentarii15 ore ago
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zilei3 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată