Rămâi conectat

Actualitate

Codul Rutier 2024: Anumite remorci și rulote pot fi tractate de către șoferii care dețin permis categoria B: Ce prevede legea

Bogdan Ilea

Publicat

în

Codul Rutier 2024: Anumite remorci și rulote pot fi tractate de către șoferii care dețin permis categoria B: Ce prevede legea

Dacă ai permis categoria B și vrei să tractezi o remorcă sau o rulotă, este esențial să cunoști reglementările legale în acest sens. Înainte de a porni la drum, trebuie să te asiguri că respecți toate normele. Trebuie să știi ce tipuri de remorci și rulote poți tracta cu permisul categoria B. Această categorie permite tractarea remorcilor, însă doar în anumite condiții.

În general, în multe țări din Europa, permisul de conducere Categoria B permite tractarea remorcilor și rulotelor cu o masă maximă autorizată de până la 750 kg. Cu toate acestea, există și excepții sau reguli suplimentare în unele state europene. De exemplu, în anumite cazuri, această categorie permite tractarea remorcilor mai grele, însă doar dacă combinația vehicul-remorcă nu depășește anumite limite specifice.

Cert este faptul că, înainte de a tracta o remorcă sau o rulotă, este recomandat să verificăm legislația rutieră. În acest fel ne vom asigura că respectăm toate regulile și restricțiile aplicabile. Acestea fiind spuse, haideți să aflăm împreună ce remorci și rulote pot fi tractate cu permis Categoria B.

Înainte de toate, trebuie să menționăm faptul că remorcile sunt împărțire în trei categorii. Iată care sunt acestea:

-remorcă ușoară cu o masă maximă autorizată de până la 750 de kg: nu este obligatoriu un sistem de frânare propriu și nici amortizoare; trebuie să fie dotată cu elemente de semnalizare.

Citește și: Codul rutier 2024: Regula puțin cunoscută de către șoferii cu permis categoria B. Amenda este peste 10.000 lei

-remorcă de categorie medie, cu o masă maximă autorizată de până la 3.500 kg: trebuie să fie dotată cu frână de staționare și sistem de frânare acționat prin inerție.

-remorcă de categorie mare, cu masă maximă autorizată de peste 3.500 kg: trebuie să aibă sistem de frânare; sistemul de frânare să fie acționat de frâna autovehiculului trăgător.

Așadar, dacă dorești să tractezi o remorcă de categorie medie sau mare, vei avea nevoie de Categoria B extins.

Citește și: Codul Rutier 2024: Trusa de prim-ajutor sau triunghiurile reflectorizante nu or să mai fie obligatorii pentru o anumită categorie de șoferi. Ce prevede noua lege

În ce situații pot tracta o rulotă șoferii care au permis categoria B

Conducătorii auto ce posedă un permis Categoria B, pentru vehicule până în 3,5 tone, au dreptul să tracteze o rulotă, după cum se arată în Codul Rutier. Cu toate acestea, greutatea rulotei nu trebuie să depășească 750 de kg. Totodată, întreg ansamblul nu trebuie să depășească 3.500 kg.

Există totuși o variantă pentru această categorie. Mai precis, acești șoferi pot tracta remorci sau rulote mai grele, însă masa întregului ansamblu nu trebuie să depășească 4.250 de kilograme. Pentru a putea face acest lucru, conducătorii auto trebuie să urmeze un curs de pregătire, deoarece nu este nevoie de o categorie aparte în această situație.

Dacă masa totală a ansamblului depășește 4.250 de kilograme, atunci situația se schimbă. În acest caz, conducătorul auto trebuie să obțină Categoria BE. „Permisul de conducere se eliberează pentru […] categoria BE: ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depășește 3.500 kg”, după cum se arată în Art 30, Pct. 1c, din HG 1391/2006, conform playtech.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Profesorul universitar, Cristian Păun despre E-factura și E-TVA: „Singurul efect al E-facturii va fi creșterea în greutate a burtoșilor de la ANAF!”

Bera Larisa

Publicat

în

Profesorul universitar, Cristian Păun despre E-factura și E-TVA: „Singurul efect al E-facturii va fi creșterea în greutate a burtoșilor de la ANAF!” Profesorul universitar din cadrul Acedemiei de Studii Economice București, originar din Alba, Cristian Păun, a abordat pe pagina de socializare subiectul sistemul E-factura și E-TVA. Citește și: „Plata TVA la momentul emiterii facturii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea