Rămâi conectat

Actualitate

CODUL RUTIER 2024: Amenzi uriașe și muncă în folosul comunității pentru șoferii care nu respectă pietonii

Ziarul Unirea

Publicat

în

CODUL RUTIER 2024: Amenzi uriașe și muncă în folosul comunității pentru șoferii care nu respectă pietonii

Doar o mică neatenție în trafic îi poate face pe șoferi să fie nevoiți să plătească amenzi uriașe, sau chiar pot presta munca în folosul comunității. Puțini sunt cei care cunosc această prevedere importantă din Codul Rutier.

Potrivit Regulamentului Circulației Rutiere, șoferii trebuie să acorde mare atenție pietonilor. Atunci când pe drumul pe care circulă este noroi sau apă, șoferul are obligația de a încetini, în ca contrar, dacă un pieton care a fost udat, atunci conducătorul auto va trebui să suporte consecințele.

Citește și: CODUL RUTIER: Ce este regula celor 5 metri la semaforul roșu și ce trebuie să știe pietonii

Amendă de mii de lei pentru stropirea pietonilor

Șoferii care circulă pe un carosabil cu bălți trebuie să fie foarte atenți la pietonii de pe trotuar. Dacă pietonii sunt stropiți, aceasta faptă este considerată o contravenție și se sancționează așa cum prevede legislația din România.

Pietonii pot face reclamație șoferului, iar dacă mai există și martori, atunci reclamația este și mai întărită.Codul Rutier prevede că stropirea pietonilor este clasificată ca deteriorare a bunurilor personale și se pedepsește cu o amendă între 1.500 și 3.000 de lei,

Potrivit H.G. 1391/2006, pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, la capitolul privind contravențiile se precizează că “stropirea pietonilor, clădirilor și vehiculelor, atunci când pe drumurile publice există apă sau noroi, se sancționează contravențional”.

Clasele de sancțiuni

Clasa I: 2-3 puncte-amendă;

Clasa a II-a: 4-5 puncte-amendă;

Clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;

Clasa a IV-a: 9-20 puncte-amendă;

Clasa a V-a: 21-100 puncte-amendă.

Clujean, stropit de șoferul autobuzului

În cursul săptămânii trecute, un clujean lansează acuzații la adresa unui șofer de autobuz de pe linia zece, despre care spune că l-a stropit din cap până în picioare.

”Legat de evenimentul în care m-a implicat fără să-mi doresc conducătorul auto de pe linia 10, cu plecare la ora 16.10 de pe Bd Muncii.. vă rog să-l educați în ale condusului pe timp de ploaie.

A reușit să treacă prin baltă cu toată viteza înainte și pe mine să mă ude din cap până în picioare. Aștept din bun simț dl. conducător să prezinte scuzele de rigoare”, a sesizat clujeanul furios.

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru șoferi
Potrivit noii legislații, șoferii care traversează albia unui râu de munte cu mașina vor fi supuși la amenzi semnificative, care pot ajunge până la 10.000 de lei.

Legea 176/2024 privind pescuitul și protecția resurselor acvatice vii a intrat în vigoare începând cu 6 iunie și are ca scop principal intensificarea sancțiunilor pentru a descuraja încălcările acestei legislații.

Potrivit noii legi, se pot sancționa cu amenzi de până la 10.000 de lei următoarele activități:

-deținerea, transportul sau comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunile minime legale provenite din pescuitul comercial

-comercializarea capturilor provenite din pescuitul recreativ sau în scop științific

-pescuitul recreativ în habitatele acvatice naturale ale peștilor și altor viețuitoare acvatice

-încălcarea perioadelor de prohibiție și pescuitul în zonele de protecție


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Câtă apă trebuie să consumăm când este caniculă și care sunt alimentele care ne răcoresc. Sfaturi pentru a menține răcoarea în case

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câtă apă trebuie să consumăm când este caniculă și care sunt alimentele care ne răcoresc. Sfaturi pentru a menține răcoarea în case Perioadele de caniculă pot reprezenta un disconfort prelungit pentru majoritatea oamenilor, iar alimentația joacă un rol important în ameliorarea sau agravarea acestuia.  Majoritatea oamenilor se confruntă cu un disconfort sporit în perioadele de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea