Codul muncii: Guvernul a făcut ultimul pas legislativ pentru punerea în aplicare a noilor reguli pentru angajatori şi sancţiuni pentru munca „la negru” şi „la gri”
Guvernul a făcut ultimul pas legislativ pentru punerea în aplicare a noilor reguli pentru angajatori şi sancţiuni pentru munca „la negru” şi „la gri”. Acestea au fost reglementate încă din luna august, dar care nu s-au putut opera încă, fiindcă nu au fost transpuse în legislaţia care reglementează registrul general de evidenţă a salariaţilor.
Codul Muncii s-a schimbat semnificativ în privinţa reglementării şi sancţionării muncii „la negru” şi „la gri”, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, în vigoare din luna august.Concret, OUG 53 din 2017 obligă angajatorii să încheie contract individual de muncă salariatului cu o zi înainte de începerea efectivă a lucrului de către acesta, în caz contrar vor fi sancţionaţi pentru muncă la negru.
Contractul de muncă încheiat în formă verbală va fi valabil şi considerat încheiat pe perioadă nedeterminată.
Actul adiţional la contract va fi încheiat înainte de producerea efectelor juridice ale modificării pe care le aduce.
Pe lângă acestea, OUG nr. 53 din 2017 aduce sancţiuni mai dure pentru angajatorii care angajează la „la negru” şi „la gri”.
Aceste schimbări nu pot fi aplicate pentru că nu au fost transpuse în legislaţia care reglementează în prezent metodologia de întocmire, completare și transmitere în registrul general de evidenţă a salariaţilor.
În acest context, Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre privind registrul general de evidenţă a salariaţilor care face operabile toate schimbările dure aduse în august Codului Muncii. Acesta este ultimul pas legislativ necesar pentru a combate şi descuraja munca nedeclarată.
Iată câteva dintre schimbările reglementate în proiectul de Hotărâre privind registrul general de evidenţă a salariaţilor:
Constituie contravenție și se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 8.000 lei, următoarele fapte:
- primirea la muncă a unei persoane fără transmitere raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii angajatului în baza unui contract individual de muncă.
- refuzul de a pune la dispoziţia inspectorului de muncă documentele care au stat la baza înscrierilor efectuate în registru;
Constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei completarea registrului cu date eronate sau incomplete.
Constituie contravenție și se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei încălcarea obligaţiei de a păstra dosarul personal la sediul angajatorilor sau, după caz, la sediul secundar, care are delegată competenţa încadrării personalului prin încheierea de contracte individuale de muncă.
Sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci Experții economici fac praf măsurile fiscale luate în România, luate în regim de urgenţă pentru a diminua deficitul bugetar în 2025, dar care se traduc într-o povară fiscală mai mare şi o pierdere a competitivităţii României în raport cu alte state […]
Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]