Rămâi conectat

Actualitate

Codul Muncii 2024: Până când pot recupera angajații concediul de odihnă neefectuat

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

URS Construct

Codul Muncii 2024: Până când pot recupera angajații concediul de odihnă neefectuat

La fiecare început de an, mulți angajați constată că nu au reușit să folosească toate zilele de concediu disponibile din anul precedent. Codul Muncii 2024 prevede o serie de reguli în acest sens, care sunt importante de știut pentru a evita pierderea acestor zile libere.

Angajații care nu au beneficiat de cele 20 de zile minime de concediu de odihnă în 2022 au posibilitatea să solicite angajatorului acordarea acestora până la jumătatea anului 2024. Pentru a face acest lucru, este necesar să depună o cerere scrisă la angajator, cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de începerea concediului.

Articolul 146 din Codul Muncii 2024 precizează că orice concediul de odihnă trebuie efectuat în fiecare an, iar în cazul în care salariatul nu poate efectua integral sau parțial concediul de odihnă anual, angajatorul are obligația să acorde concediul neefectuat într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediu.

De exemplu, dacă un angajat nu a reușit să își ia concediul de odihnă din 2022 în cursul anului 2023, acesta are posibilitatea să îl ia până la data de 30 iunie 2024.

Compensarea financiară

Compensarea financiară a concediului de odihnă neefectuat este permisă doar în cazul încetării contractului individual de muncă.

Angajații care nu au reușit să își ia toate zilele de concediu din 2022 trebuie să depună o cerere scrisă la angajator pentru a beneficia de acestea până la jumătatea anului 2024. În caz contrar, vor pierde dreptul la aceste zile libere.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Profesorul universitar Bogdan Glăvan, despre UE: „Infecția socialistă de care suferă a adus-o în situația economică jalnică”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Profesorul universitar Bogdan Glăvan, despre UE: „Infecția socialistă de care suferă a adus-o în situația economică jalnică” Profesorul universitar Bogdan Glăvan afirmă, în cea mai recentă intervenție publică, faptul că Uniunea Europeana este „bolnavul lumii”, invocând „infecția socialistă de care suferă” ca și motiv pentru situația economică pe care o cataloghează ca fiind „jalnică”. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea