Rămâi conectat

Actualitate

Codul Muncii 2024: Facilități importante pentru parinții careu au copii cu handicap. Ce prevede noua propunere legislativă depusă în Senat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Codul Muncii 2024: Facilități importante pentru parinții careu au copii cu handicap. Ce prevede noua propunere legislativă depusă în Senat

La Senat a fost depusă o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 118-1 din Legea 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea J, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până în 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă. Însa legislaţia actuală nu reglementează situaţiile speciale în care copilul aflat în întreţinere suferă de un handicap. Copiii cu handicap au nevoi speciale atât din punct de vedere fizic cât şi psihic, ceea ce implică o îngrijire suplimentară din partea părinţilor. Timpul necesar pentru îngrijirea unui copil cu handicap este semnificativ mai mare comparativ cu cel necesar pentru îngrijirea unui copil fără handicap. În plus, dezvoltarea fizică şi psihică a unui copil cu handicap diferă considerabil de cea a unui copil fără handicap. De exemplu, în cazul copiilor cu autism, vârsta biologică nu coincide cu cea mentală, un copil de 6 ani având, în unele cazuri, vârsta mentală a unuia de 1,5/2 ani.

Citește și: Prosumatorii au de recuperat de la furnizori peste 50 de milioane de euro pentru energia livrată în rețea anul trecut

Considerăm că spre deosebire de părinţii copiilor care nu suferă de handicap, părinţii copiilor cu handicap trebuie să beneficieze de un sprijin din partea legiuitorului, sens în care se impune legiferarea, astfel încât aceasta să răspundă nevoilor reale ale acestora, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Schimbările propuse:

1. Extinderea vârstei de la 11 ani până la 18 ani în mod excepţional pentru copiii aflaţi în întreţinere care suferă de un handicap.

2. Dublarea zilelor de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă de la 4 la 8 zile pe lună pentru părinţii copiilor cu handicap deoarece timpul necesar pentru îngrijirea şi supravegherea copiilor cu handicap este considerabil mai mare. Această măsură ar oferi părinţilor posibilitatea de a-şi organiza mai bine activităţile profesionale şi personale, asigurând în acelaşi timp îngrijirea adecvată a copilului.

3. Acordarea de zile suplimentare pentru părinţii cu mai mulţi copii cu handicap. Acordarea a 2 zile suplimentare de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă pentru fiecare copil suplimentar în cazul în care există copii gemeni sau tripleţi sau sunt mai mulţi copii care sunt încadraţi în grad de handicap. Familiile cu mai mulţi copii cu handicap se confruntă cu provocări semnificative. Această măsură ar oferi sprijin suplimentar părinţilor, permiţându-le să răspundă mai eficient nevoilor fiecărui copil.

4. Interzicerea suprimării prin norme interne a prevederilor legale, respectiv introducerea unei interdicţii pentru angajatori de a suprima prin norme interne prevederile legale referitoare la zilele de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă pentru părinţii copiilor cu handicap. Pentru a asigura aplicarea uniformă şi corectă a acestor prevederi, este necesar ca angajatorii să nu aibă posibilitatea de a introduce norme interne care să restricţioneze drepturile acordate prin lege părinţilor copiilor cu handicap, explică iniţiatorii proiectului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Datoria statului a EXPLODAT: În luna aprilie 2024 a depășit 52% din PIB

Unirea Ziarul

Publicat

în

Datoria statului a EXPLODAT: În luna aprilie 2024 a depășit 52% din PIB În această circumstanță, în care datoria depășește jumătate din valoarea PIB-ului, Guvernul trebuie să ia anumite măsuri. Datoria guvernamentală a crescut în aprilie 2024 până la 852,816 miliarde lei (52,1% din PIB), de la 845,098 miliarde de lei (51,6% din PIB) în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea