CODUL CIVIL 2024: Ce nume de copii sunt interzise în România
CODUL CIVIL 2024: Ce nume de copii sunt interzise în România
În România, permisivitatea legislației oferă părinților opțiunea alegerii numelui unui nou-născut, dintr-o varietate largă de prenume.
Cu toate astea, Codul Civil stabilește niște limite care să protejeze interesele copilului. Ba chiar există un articol care prevede limite clare.
Numele care sunt interzise în România
În ultimii ani, părinții ales ales mai multe nume neobișnuite sau chiar amuzante pentru copii lor. Codul Civil, însă, stabilește limite clare în această privință!
Concret, Articolul 84 alineatul 2 prevede că înregistrarea prenumelor indecente, ridicole sau de natură a afecta ordinea publică, bunele moravuri ori interesele copilului este strict interzisă.
Ofițerul stării civile are puterea de a decide dacă acceptă sau nu numele propus de părinte. Acesta poate refuza înregistrarea numelor ce cad sub incidența acestei interdicții.
Părinții care se confruntă cu refuzul ofițerului de stare civilă și nu cad de acord pentru un alt nume, au posibilitatea să conteste această decizie în instanță, magistrații fiind cei care vor avea ultimul cuvânt în privința acceptabilității numelor contestate.
Citește și: Când încep înscrierile la creșă și la grădiniță 2024: CALENDARUL anunțat de Ministerul Educației
Și în alte țări există restricții
România nu este singura țară în care se impun astfel de restricții! În Suedia, spre exemplu, autoritățile au respins nume precum „Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116” și „Ikea”.
De asemenea, și Italia a interzis numele „Vineri” pentru că face referire la un personaj literar considerat inadecvat.
În Danemarca există o listă de peste 7.000 de nume interzise, actualizată constant.
Nume amuzante și neobișnuite pe care le întâlnim în țara noastră
De-a lungul anilor, părinții din România au ales nume inedite pentru copii lor precum:Amorel, Superman, Ministru, Poliția, Logan, Solenza, Renault, Mercedes, Președinte, Portocala, Lămâia, Strugurel, Televizor, Miss-America, Rândunel, Struț, Paracetamol, Termopan, Papanaș, Facultatea, Expertiza, Farmacia, Sentiment-Brusli, Făt-Frumos, Leuștean, Semaforul, Milion, Seif, Judecător, Strălucirea, Ilegitim, Medalion, Piersica, Roberto-Bagio, Mihai-Eminescu, Mariano-Monamour, Tom-Mac-Bil-Bob-Constantin, Hitler, Bin Laden, Pele Santos del’April, Beckham Figo Zidan, și lista poate continuă, notează playtech.ro
Cele mai populare nume de copii în România
Cel mai popular nume de băieți a fost Alexandru, din 2002 până în 2004. După 2005 și până în prezent, a fost înlocuit de Andrei.
În 2023, cele mai răspândite prenume de băieți sunt:
1. Andrei
2. Ștefan
3. Matei
4. Gabriel
5. Alexandru
6. David
7. Ioan
8. Ionuț
9. Nicolas
10. Luca
11. Mihai
12. Cristian
13. Dominic
14. Rareș
15. Daniel
16. Tudor
17. Filip
18. Vlad
19. Sebastian
20. Ayan
Pentru fete, Maria este numele de top în ultimii 21 de ani, urmat de Andreea, Elena, Ioana și Sofia.
În 2023, cele mai populare prenume de fete sunt:
1. Maria
2. Ioana
3. Elena
4. Ștefania
5. Sofia
6. Anastasia
7. Andreea
8. Eva
9. Antonia
10. Gabriela
11. Teodora
12. Ana
13. Alexandra
14. Sara
15. Ilinca
16. Natalia
17. Anais
18. Iris
19. Rebeca
20. Ariana
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere pentru pensionari 2025. Guvernul ia în calcul acordarea unor ajutoare financiare pentru persoanele cu pensii mici
Vouchere pentru pensionari 2025. Guvernul ia în calcul acordarea unor ajutoare financiare pentru persoanele cu pensii mici Guvernul ia în calcul acordarea unor noi vouchere pentru pensionari, în 2025, dorind astfel să ajute anumiți vârstnici după decizia de a anula indexarea veniturilor. Cine sunt cei care pot beneficia de ajutorul financiar? Vouchere pentru pensionari 2025: […]