CODUL BUNELOR MANIERE: Lucruri pe care nu ar trebui să le faci niciodată în public
Codul bunelor maniere stabilește clar câteva lucruri pe care nu se cade să le faci decât în intimitatea casei tale. Ele ţin de etichetă şi bune maniere, iar în public sunt mai mult decât jenante.
Să nu cânţi cu căştile pe urechi – Muzica este minunată. Este un lucru bun că te bucuri de muzică preferată, fără să deranjezi pe alţii. De aceea porţi căşti. Să începi să fredonezi ceea ce asculţi la căşti nu e ceva ce va stârni admiraţia publicului.
Să nu mănânci în mijloacele de transport în comun – E de înţeles să mănânci pe fugă, în drum spre serviciu sau după ce ieşi de la şcoală, pentru că ţi-e foame şi te grăbeşti. Dar poţi opta pentru ceva simplu: un fruct, un iaurt de băut. Însă, o shaorma? În mijloacele de transport în comun? NU! În niciun caz!
Să nu vorbeşti la telefon la supermarket – Este nepoliticos faţă de persoana de la casă, faţă de persoanele aflate în spatele tău. Vrei o pungă? Plăteşti cu card sau cu cash? Vrei bonul? Acestea sunt întrebări frecvente pe care ţi le poate adresa vânzătoarea şi este politicos să îi răspunzi imediat. Pentru asta, ar trebui să laşi câteva minute telefonul mobil.
Să nu-ți demonstrezi exagerat afecţiunea în public – Este minunat că ai pe cine să iubeşti, este minunat că ai cu cine să vorbeşti, însă cât de departe poate ajunge limba umană nu este un spectacol pentru care să vinzi bilete. Demonstrarea afecțiunii în public nu se rezumă doar la manifestări fizice, ci şi verbale. Păstrează vorbele siropoase pentru intimitatea casei tale.
Să nu faci o scenă – Chiar dacă cineva ţi-a greşit atât de rău, nu începe să-I ţii prelegeri pe stradă. Oamenii aud. Poţi să-i faci reproşuri acasă.
Să nu îți tai unghiile – Este un obicei ce ţine de igienă intimă şi dacă e ceva intim, nu trebuie să-l arăţi tuturor.
Să nu te scobeşti în nas – Este un obicei grosolan, chiar şi în intimitate. Pentru acest lucru s-au inventat şerveţelele.
Să nu te scobeşti în dinţi sau să foloseşti aţa dentară – O fi neplăcut să rămâi cu mâncare între dinţi după ce iei masa la birou. Însă, dacă vrei să te scobeşti în dinţi sau să foloseşti aţa dentară, e indicat să mergi la baie.
Să nu scuipi – DA, sunt încă oameni care fac aşa ceva pe stradă! NU este igienic. Saliva se ţine în interiorul gurii sau se utilizează un şerveţel. Dacă ai acest obicei, renunţa! Nu câştigi nimic dacă vei continua aşa!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Ce nume se sărbătoresc de SFÂNTUL GHEORGHE 2025: Peste 900.000 de români își serbează onomastica în 23 aprilie
Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe 2025 • Nume derivate de la Gheorghe: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache ş.a. Peste 900.000 de romani își serbează onomastica, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștina și a trăit in timpul domniei împăratului Diocletian. […]
Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox 2026 și Paștele catolic 2026. Sărbători de Paște 2026 și în urmatorii ani. Când cade în anul 2027, 2028 Paștele ortodox 2026 este în data de 12 aprilie, iar Paștele catolic 2026 se sărbătorește în 5 aprilie. În anul 2026 Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date […]
Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată. Ce e bine să faci ca să eviți ghinionul din anul acesta
Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată. Ce e bine să faci ca să eviți ghinionul din anul acesta A treia zi de Paști este supranumită Marțea Albă, zi foarte importantă și notată tot cu cruce roșie în calendarul ortodox. Ce se întâmplă în această zi și care sunt cele mai cunoscute tradiții legate […]