CODUL BUNELOR MANIERE: Cine intră și comandă primul la restaurant, cine vorbește cu chelnerul și ce facem dacă nu ne place mâncarea
Autoarea Aurelia Marinescu explică, în cartea „Codul bunelor maniere astăzi”, ce trebuie să facem când intrăm într-un restaurant, ce este politicos şi ce ne poate crea o imagine urâtă în faţa celorlalţi.
Intrarea
Bărbatul care însoţeşte o femeie are obligaţia să-i deschidă prima uşă, cea din stradă, lăsând-o să păşească înaintea lui. Îşi conduce invitata la garderobă, unde o ajută să-şi scoată haina. Primul care intră în sală (deci pe a doua uşă) este bărbatul pentru a-şi proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur şi pentru a-i cere chelnerului să-i indice o masă liberă. Indiferent de situaţie, doamna este rugată să-şi aleagă locul pe care-l doreşte. Bărbatul ţine scaunul invitatei sale şi apoi ocupă locul de vizavi, dacă este liber; dacă nu, se aşează alături.
Citește și: Codul Bunelor Maniere: Top 40 de reguli de bază
La masă
Lista de bucate este consultată de fiecare în parte. După ce s-au hotărât ce vor să mănânce şi să bea, domnul este cel care dă comandă. O adevărată doamnă evită să discute cu chelnerul. Dacă la masă iau parte mai multe perechi, comanda va fi făcută de unul dintre bărbaţi, după ce a aflat care sunt preferinţele tuturor.
Când începem să mâncăm, ne aşezăm confortabil, apropiindu-ne de masă, apoi ne punem şervetul pe genunghi. Îl folosim doar pentru a ne şterge, la nevoie, buzele şi nu-l împăturim frumos la sfârşit.
Reclamaţiile
Recunoaştem oamenii bine crescuţi după cât de rar fac reclamaţii şi după tonul calm pe care-l au când totuşi le fac. Nu sunt admise discuţiile în contradictoriu cu chelnerii, chiar dacă avem dreptate. Nu ne dăm în spectacol! Orice nemulţumire se adresează şefului de sală sau patronului restaurantului. Fără nervi, fără ţipete, fără ameninţări.
Citește și: Mesaje de dragoste • Mesaje de iubire • Declarații de dragoste • Declarații de iubire
Nota de plată şi plecarea
Masa ia sfârşit numai la dorinţa doamnei care vă însoţeşte. Chemaţi discret chelnerul pentru a achita nota de plată. Nu discutaţi nota cu invitaţii dumneavoastră, manifestându-vă satisfacţia că masa a costat puţin sau decepţia că a costat prea mult. La plecare bărbatul îşi ajută partenera să se ridice, trăgând uşor scaunul. Ca şi la intrare, el merge cu un pas înainte, fără a lăsa impresia că nu sunt împreună.
Citește și: CODUL BUNELOR MANIERE: Cum trebuie să te comporți la masă? Ce tacâmuri folosești, ce faci cu șervetul, cum trebuie să te așezi și alte reguli de politețe
Situaţii speciale la restaurant:
- Se întâmplă uneori să fim „uitaţi” după ce am făcut o comandă. Nu vom bate cu o monedă sau cu tacâmurile în pahar. Când vorbim cu chelnerul ne sculăm de la masă şi reamintim că aşteptăm de mult. Vom fi fermi, dar nu vom face comentarii agresive.
- Când ne scapă ceva de pe masă, o măslină, o chflă, şi sunt la îndemână, să nu considerăm lipsit de distincţie gestul de a le ridica şi a le pune undeva pe masă, deoparte.
- Dacă nu vă place nimic, nici serviciul, nici mâncarea, nu faceţi scenă personalului din restaurant. Plătiţi şi plecaţi, nu înainte de a vă spune părerea patronului, precizând că veţi ocoli în viitor localul său.
- Ceea ce am plătit, dar nu s-a mâncat sau nu s-a băut nu se ia acasă. Nici cererea adresată chelnerului de a ne face un pachet pentru câine sau pisică nu produce o impresie prea bună.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii