Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

CODUL BUNELOR MANIERE: Cine intră și comandă primul la restaurant, cine vorbește cu chelnerul și ce facem dacă nu ne place mâncarea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Autoarea Aurelia Marinescu explică, în cartea „Codul bunelor maniere astăzi”, ce trebuie să facem când intrăm într-un restaurant, ce este politicos şi ce ne poate crea o imagine urâtă în faţa celorlalţi.

Intrarea

Bărbatul care însoţeşte o femeie are obligaţia să-i deschidă prima uşă, cea din stradă, lăsând-o să păşească înaintea lui. Îşi conduce invitata la garderobă, unde o ajută să-şi scoată haina. Primul care intră în sală (deci pe a doua uşă) este bărbatul pentru a-şi proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur şi pentru a-i cere chelnerului să-i indice o masă liberă. Indiferent de situaţie, doamna este rugată să-şi aleagă locul pe care-l doreşte. Bărbatul ţine scaunul invitatei sale şi apoi ocupă locul de vizavi, dacă este liber; dacă nu, se aşează alături.

Citește și: Codul Bunelor Maniere: Top 40 de reguli de bază

La masă

Lista de bucate este consultată de fiecare în parte. După ce s-au hotărât ce vor să mănânce şi să bea, domnul este cel care dă comandă. O adevărată doamnă evită să discute cu chelnerul. Dacă la masă iau parte mai multe perechi, comanda va fi făcută de unul dintre bărbaţi, după ce a aflat care sunt preferinţele tuturor.

Când începem să mâncăm, ne aşezăm confortabil, apropiindu-ne de masă, apoi ne punem şervetul pe genunghi. Îl folosim doar pentru a ne şterge, la nevoie, buzele şi nu-l împăturim frumos la sfârşit.

Reclamaţiile

Recunoaştem oamenii bine crescuţi după cât de rar fac reclamaţii şi după tonul calm pe care-l au când totuşi le fac. Nu sunt admise discuţiile în contradictoriu cu chelnerii, chiar dacă avem dreptate. Nu ne dăm în spectacol! Orice nemulţumire se adresează şefului de sală sau patronului restaurantului. Fără nervi, fără ţipete, fără ameninţări.

Citește și: Mesaje de dragoste • Mesaje de iubire • Declarații de dragoste • Declarații de iubire

Nota de plată şi plecarea

Masa ia sfârşit numai la dorinţa doamnei care vă însoţeşte. Chemaţi discret chelnerul pentru a achita nota de plată. Nu discutaţi nota cu invitaţii dumneavoastră, manifestându-vă satisfacţia că masa a costat puţin sau decepţia că a costat prea mult. La plecare bărbatul îşi ajută partenera să se ridice, trăgând uşor scaunul. Ca şi la intrare, el merge cu un pas înainte, fără a lăsa impresia că nu sunt împreună.

Citește și: CODUL BUNELOR MANIERE: Cum trebuie să te comporți la masă? Ce tacâmuri folosești, ce faci cu șervetul, cum trebuie să te așezi și alte reguli de politețe

Situaţii speciale la restaurant:

  • Se întâmplă uneori să fim „uitaţi” după ce am făcut o comandă. Nu vom bate cu o monedă sau cu tacâmurile în pahar. Când vorbim cu chelnerul ne sculăm de la masă şi reamintim că aşteptăm de mult. Vom fi fermi, dar nu vom face comentarii agresive.
  • Când ne scapă ceva de pe masă, o măslină, o chflă, şi sunt la îndemână, să nu considerăm lipsit de distincţie gestul de a le ridica şi a le pune undeva pe masă, deoparte.
  • Dacă nu vă place nimic, nici serviciul, nici mâncarea, nu faceţi scenă personalului din restaurant. Plătiţi şi plecaţi, nu înainte de a vă spune părerea patronului, precizând că veţi ocoli în viitor localul său.
  • Ceea ce am plătit, dar nu s-a mâncat sau nu s-a băut nu se ia acasă. Nici cererea adresată chelnerului de a ne face un pachet pentru câine sau pisică nu produce o impresie prea bună.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali

Ziarul Unirea

Publicat

în

12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali Ziua internațională a asistenților medicali este celebrată, la 12 mai, în întreaga lume. Această zi este sărbătorită pe parcursul unei săptămâni, în multe țări, precum Australia, Statele Unite, Canada etc, denumită „National Nurses Week”. Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Dan Chindriș, consultant în turism: Cetățenii din Alba Iulia, cei mai consecvenți și eficienți susținători și promotori ai turismului local

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dan Chindriș, consultant în turism: Cetățenii din Alba Iulia, cei mai consecvenți și eficienți susținători și promotori ai turismului local Cu toate că poate părea greu de crezut, cel mai consecvent și eficient susțînător și promotor al turismului local de până acum a fost chiar populația Municipiului Alba Iulia. Contrar așteptărilor, cei care adus un […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

11 mai 1968: A început construcția primului autoturism românesc, Dacia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe data de 11 mai 1968, în urmă cu 53 de ani, a început construcția primului model Dacia 1100. Câteva luni mai târziu, pe 20 august 1968, prima mașină Dacia 1100 a ieșit pe poarta Uzinei de la Colibași. Uzina a fost construită incepand cu 1966 într-un timp record de un şi jumătate şi avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea