Codul bunelor maniere: Cinci reguli de protocol mai puțin cunoscute în mediul de afaceri românesc
Diferențele de mentalitate și culturale constituie bariere de comunicare în afaceri, iar ceea ce este lipsit de politețe într-o țară este acceptat ca practică uzuală într-un alt stat.
Consultantul Mădalina Antohe, Executive Manager al firmei J’Info Training, ne prezintă 5 reguli de protocol mai puţin cunoscute în mediul de afaceri românesc:
1. În cadrul întâlnirilor şi conferinţelor, întâlnim adesea persoane care vorbesc foarte tare sau râd zgomotos. În mediul de afaceri discreţia este foarte apreciată şi o persoană care iese în evidenţă printr-un comportament gălăgios este considerată ca având un nivel redus de educaţie.Există percepţia greşită că, atunci când vorbeşti tare, te impui sau eşti autoritar, dar în mediul de afaceri se aplică regula discreţiei.
2. Adesea partenerii de afaceri nu ştiu exact cum să-şi prezinte însoţitorii. În funcţie de cultură, există anumite reguli care trebuie respectate cu stricteţe. Regula general valabilă este ca persoanele cu status sau rang inferior să fie prezentate superiorilor, nu invers. De asemenea, angajaţii mai tineri sunt prezentaţi persoanelor mai în vârstă.
3. Oamenii de afaceri români sunt încă nesiguri cu privire la folosirea prenumelui partenerului de dialog, deoarece nu cunosc regulile de protocol internaţional. Americanii folosesc prenumele imediat după ce s-au făcut prezentările, pentru aceştia fiind un semn de prietenie. În alte culturi, cum ar fi cea vest-europeană, folosirea prenumelui de la primul contact ar putea fi considerată drept o lipsă de respect.
4. Ţinuta trebuie adaptată în funcţie de ocazie. La o întâlnire de afaceri se aşteaptă ca bărbaţii să poarte un costum bine croit, iar femeile pot purta un costum cu sacou şi pantaloni sau fustă ori o rochie. Ce ştiu mai puţin românii este că ţinuta „black tie” nu înseamnă un costum închis la culoare, cu cravată neagră, ciimplică obligatoriu un smoking, papion şi cămaşă pentru papion.
5. Modul în care se înmânează cărţile de vizită lasa de cele mai multe ori de dorit. Vedem uneori la diverse evenimente cum se împart cărţile de vizită numeroşilor participanţi, ca si cum ar fi cărti de joc. Cartea de vizită se oferă unei persoane cu care chiar doreşti să rămâi în contact. Este lipsit de eleganţă să împarţi cărţi de vizită oricui.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii