Codul bunelor maniere: Cinci reguli de protocol mai puțin cunoscute în mediul de afaceri românesc
Diferențele de mentalitate și culturale constituie bariere de comunicare în afaceri, iar ceea ce este lipsit de politețe într-o țară este acceptat ca practică uzuală într-un alt stat.
Consultantul Mădalina Antohe, Executive Manager al firmei J’Info Training, ne prezintă 5 reguli de protocol mai puţin cunoscute în mediul de afaceri românesc:
1. În cadrul întâlnirilor şi conferinţelor, întâlnim adesea persoane care vorbesc foarte tare sau râd zgomotos. În mediul de afaceri discreţia este foarte apreciată şi o persoană care iese în evidenţă printr-un comportament gălăgios este considerată ca având un nivel redus de educaţie.Există percepţia greşită că, atunci când vorbeşti tare, te impui sau eşti autoritar, dar în mediul de afaceri se aplică regula discreţiei.
2. Adesea partenerii de afaceri nu ştiu exact cum să-şi prezinte însoţitorii. În funcţie de cultură, există anumite reguli care trebuie respectate cu stricteţe. Regula general valabilă este ca persoanele cu status sau rang inferior să fie prezentate superiorilor, nu invers. De asemenea, angajaţii mai tineri sunt prezentaţi persoanelor mai în vârstă.
3. Oamenii de afaceri români sunt încă nesiguri cu privire la folosirea prenumelui partenerului de dialog, deoarece nu cunosc regulile de protocol internaţional. Americanii folosesc prenumele imediat după ce s-au făcut prezentările, pentru aceştia fiind un semn de prietenie. În alte culturi, cum ar fi cea vest-europeană, folosirea prenumelui de la primul contact ar putea fi considerată drept o lipsă de respect.
4. Ţinuta trebuie adaptată în funcţie de ocazie. La o întâlnire de afaceri se aşteaptă ca bărbaţii să poarte un costum bine croit, iar femeile pot purta un costum cu sacou şi pantaloni sau fustă ori o rochie. Ce ştiu mai puţin românii este că ţinuta „black tie” nu înseamnă un costum închis la culoare, cu cravată neagră, ciimplică obligatoriu un smoking, papion şi cămaşă pentru papion.
5. Modul în care se înmânează cărţile de vizită lasa de cele mai multe ori de dorit. Vedem uneori la diverse evenimente cum se împart cărţile de vizită numeroşilor participanţi, ca si cum ar fi cărti de joc. Cartea de vizită se oferă unei persoane cu care chiar doreşti să rămâi în contact. Este lipsit de eleganţă să împarţi cărţi de vizită oricui.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Calendar ortodox MAI 2025: Sfinții Împărați Constantin și Elena și Înălţarea Domnului, principalele sărbători religioase ale lunii
Calendar ortodox MAI 2025: Sfinții Împărați Constantin și Elena și Înălţarea Domnului, principalele sărbători religioase ale lunii Luna Mai sau Florar este a cincea lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile. În mai 2025 avem două sărbători religioase cu cruce roşie, Sfinţii […]
Analistul economic Adrian Negrescu: „Aristocrația bugetară blochează salvarea. Fără reforme, doar taxele ne mai țin departe de Junk”
Analistul economic Adrian Negrescu: „Aristocrația bugetară blochează salvarea. Fără reforme, doar taxele ne mai țin departe de Junk” Analistul economic Adrian Negrescu afirmă, în contextul semnalului de alarmă tras de Moody’s Analytics într-o evaluare potrivit căreia România ar trebui să acţioneze „urgent” pentru a accelera reducerile bugetare, că temerea sa este că „aristocraţia bugetară se […]
DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ: Termene de avizare reduse pentru documentaţia de urbanism PUG şi PUZ, dar și pentru execuţia lucrărilor. Ce a hotărât Guvernul
Decizie de ultimă oră: Termene de avizare reduse pentru documentaţia de urbanism PUG şi PUZ, dar și pentru execuţia lucrărilor. Ce a hotărât Guvernul Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se reduc termenele de avizare atât pentru documentaţia de urbanism PUG şi PUZ, cât şi […]