Rămâi conectat

Actualitate

Codul bunelor maniere: Cinci reguli de protocol mai puțin cunoscute în mediul de afaceri românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Diferențele de mentalitate și culturale constituie bariere de comunicare în afaceri, iar ceea ce este lipsit de politețe într-o țară este acceptat ca practică uzuală într-un alt stat. 

afaceriConsultantul Mădalina Antohe, Executive Manager al firmei J’Info Training, ne prezintă 5 reguli de protocol mai puţin cunoscute în mediul de afaceri românesc:

1. În cadrul întâlnirilor şi conferinţelor, întâlnim adesea persoane care vorbesc foarte tare sau râd zgomotos. În mediul de afaceri discreţia este foarte apreciată şi o persoană care iese în evidenţă printr-un comportament gălăgios este considerată ca având un nivel redus de educaţie.Există percepţia greşită că, atunci când vorbeşti tare, te impui sau eşti autoritar, dar în mediul de afaceri se aplică regula discreţiei.

2. Adesea partenerii de afaceri nu ştiu exact cum să-şi prezinte însoţitorii. În funcţie de cultură, există anumite reguli care trebuie respectate cu stricteţe. Regula general valabilă este ca persoanele cu status sau rang inferior să fie prezentate superiorilor, nu invers. De asemenea, angajaţii mai tineri sunt prezentaţi persoanelor mai în vârstă.

3. Oamenii de afaceri români sunt încă nesiguri cu privire la folosirea prenumelui partenerului de dialog, deoarece nu cunosc regulile de protocol internaţional. Americanii folosesc prenumele imediat după ce s-au făcut prezentările, pentru aceştia fiind un semn de prietenie. În alte culturi, cum ar fi cea vest-europeană, folosirea prenumelui de la primul contact ar putea fi considerată drept o lipsă de respect.

4. Ţinuta trebuie adaptată în funcţie de ocazie. La o întâlnire de afaceri se aşteaptă ca bărbaţii să poarte un costum bine croit, iar femeile pot purta un costum cu sacou şi pantaloni sau fustă ori o rochie. Ce ştiu mai puţin românii este că ţinuta „black tie” nu înseamnă un costum închis la culoare, cu cravată neagră, ciimplică obligatoriu un smoking, papion şi cămaşă pentru papion.

5. Modul în care se înmânează cărţile de vizită lasa de cele mai multe ori de dorit. Vedem uneori la diverse evenimente cum se împart cărţile de vizită numeroşilor participanţi, ca si cum ar fi cărti de joc. Cartea de vizită se oferă unei persoane cu care chiar doreşti să rămâi în contact. Este lipsit de eleganţă să împarţi cărţi de vizită oricui.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea