COD RUTIER 2024: Care sunt situațiile în care permisul de conducere poate fi anulat
COD RUTIER 2024: Care sunt situațiile în care permisul de conducere poate fi anulat
De mai mulți ani se vorbește despre impunerea unei vârste maxime la care o persoană să poată deține permis de conducere, iar până acum nu s-a luat nicio decizie, însă unele situații pot duce la anularea definitivă a permisului de conducere.
Specialiștii sunt de părere că abilitățile de conducere, reflexele și capacitatea de concentrare la volan scad odată cu înaintarea în vârstă. De aceea, s-a propus ca șoferii care au depășit acest prag să fie testați medical mult mai riguros și mai des. Astfel, se propune testarea vederii, a stării psihice pentru a se asigura că vârstnicul este apt fizic și mental să conducă o mașină.
Legislația auto din România nu stabilește o vârstă limită până la care o persoană poate conduce un autovehicul. În ultimii ani s-a încercat introducerea unui prag până la care o persoană să poată conduce un vehicul. Parlamentul României a analizat un proiect de lege care impunea persoanelor trecute de 70 de ani să efectueze anual un control medical. Cei care nu treceau examenul medical, ar fi rămas fără permis. Dar acest proiect de lege nu a fost promulgat.
Și la nivelul Uniunii Europene s-a discutat despre o astfel de măsură. S-a propus ca valabilitatea permiselor de conducere să fie crescută la 15 ani, pentru cei până în 70 de ani. Iar în cazul persoanelor de peste 70 de ani s-a propus ca testarea medicală să fie făcută la 5 ani. Deocamdată nu a fost luată nicio decizie. Ceea ce înseamnă că în continuare nu va exista o vârstă maximă până la care un șofer să poată conduce un autoturism. Ci doar va fi modificată valabilitatea permiselor auto pentru cei trecuți de 70 de ani.
Citește și: Noul Cod Rutier 2024: Crește punctul de amendă si se majorează amenzile pentru pietoni
În prezent, permisul de conducere este valabil pe o perioadă de 10 ani de la data eliberării. La expirarea perioadei de valabilitate, permisul este preschimbat de unitățile de poliție, dar doar după obținerea unei adeverințe medicale.
Pentru obținerea unei adeverințe medicale, șoferul trebuie să facă investigații la medicină internă, pneumologie, ortopedie și traumatologie, neurologie, psihiatrie, ORL, oftalmologie.
Dacă la controlul medical, vreunul dintre medic constată că șoferul suferă de o boală care îi poate afecta abilitățile de conducere, acesta poate sesiza Poliția și îi poate fi anulat permisul auto.
De exemplu, românii care au probleme cu aparatul respirator se numără printre cei care nu mai pot șofa. Aceștia pot redobândi permisul auto doar dacă primesc acceptul medicului, iar în fișa medicală este notat faptul că respectivii primesc avizul favorabil din partea unei instituții medicale autorizate.
De asemenea, persoanele care suferă de tulburări psihice, cei care au diabet zaharat, probleme cardiace, leziuni ale auzului, afecțiuni locomotorii sau apnee nu vor mai putea șofa. De asemenea, cei care au probleme cu vederea vor avea permisul auto anulat.
„În anul 2022, la nivel național, au fost retrase medical 1.183 de permise de conducere”, se arată într-un răspuns transmis de IGPR redacției ProMotor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata!
Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata! Profesorul de economie Cristian Păun, originar din județul Alba, explică într-o postare recentă în mediul online cum funcționează părinții cu copii de bani gata și cum […]
Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta
Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta România intră în rândul ţărilor Din Uniunea Europeană în care amenzile pentru viteză vor fi trimise acasă, prin curier. Compania Naţională […]
Vouchere de vacanță 2025: Ghid de informare referitor la acordarea voucherelor pe card Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță în 2025. Astfel, un angajat poate primi […]
PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor
PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor Casa de Pensii a trimis către beneficiari primele decizii de recalculare a pensiilor. Este vorba de decizii de recalculare a pensiilor agricultorilor. Citește și: PENSII 2025: Majorări semnificative ale pensiilor după recalculare. Anunțul șefului Casei Naționale de Pensii De exemplu, un pensionar […]
VIDEO | Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic
Tunelul Alina, primul de pe autostrada Sibiu-Piteşti, săpat complet. Duminică va fi transformat în obiectiv turistic Primul tunel de pe autostrada Sibiu-Piteşti este complet săpat. Luminiţa de la capătul lucrărilor a apărut astăzi, la doi ani după începerea şantierului. Autorităţile promit că vor da în folosinţă aproape 100 de kilometri de şosele rapide în următoarele […]