Rămâi conectat

Ştirea zilei

CNAIR vrea să monitorizeze broaștele (amfibienii) și mamiferele de pe autostrada Sebeș-Turda lotul 3

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

CNAIR vrea să monitorizeze cum și cât de des utilizează amfibienii și mamiferele mici podețele de trecere de pe lotul 3 al Autostrăzii Sebeș – Turda

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii din România (CNAIR) a scos la licitație un contract în valoare de 240.318 lei pentru achiziționarea de servicii de monitorizare a factorilor de mediu pe tronsonul de Autostradă Sebeș – Turda Lot 3 km 41+250- km 53+700, pe o perioadă de 3 ani.

Lotul 3 al A10, care se întinde de la Aiud la Decea, a fost inaugurat în vara anului trecut și traversează două arii naturale protejate. Printre serviciile de monitorizare vizate de CNAIR se numără și ”frecvența trecerii mamiferelor mari la lucrările de artă, starea habitatului, starea de înierbare a taluzurilor” dar și ”monitorizarea modului în care speciile de mamifere mici utilizează podețele de trecere”.

Constructorul a fost obligat prin proiect să construiască 16 podeţe metalice biopermeabile care să permită animalelor să-şi croiască drum între cele două zone naturale protejate pe care le străbate lotul 3.

Potrivit caietului de sarcini ”serviciile de monitorizare a factorilor de mediu se realizează prin efectuarea de determinări privind concentrațiile de poluanți în emisiile atmosferice, concentrațiile de poluanți din probele de apă evacuate în zonele de descărcare a apelor pluviale în emisari naturali, în zonele situate la limita spațiilor de servicii, monitorizare floră și faună, starea habitatului.

Prestatorul va realiza un program de monitorizare pe o perioadă de 36 de luni. Pentru factorii de mediu ce necesită monitorizare vor fi efectuate: determinări ale concentrațiilor de poluanți specifici în emisiile atmosferice; determinări ale concentrațiilor de poluanți din probele de apă de suprafață, canale de irigații; determinări ale nivelului de zgomot; monitorizarea florei și faunei, monitorizarea speciilor invazive”.

Se va acorda o atenție sporită monitorizării poluanților din aer și a zgomotului în special în zonele unde autostrada se apropie la distanțe mai mici de 200 de metri de zonele locuite de pe raza localităților Aiud, Gâmbaș, Mirăslău.

Pe traseul lotului 3 au fost construite 16 podețe pentru trecerea mamiferelor mici, amfibienilor și reptilelor dar și pentru trecerea mamiferelor mari.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanțe remarcabile ale elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia: Șapte premii la etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice – Greaca Veche, Latină

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanțe remarcabile ale elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia: Șapte premii la etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice – Greaca Veche, Latină La etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice: Greacă Veche, Latină, desfășurată în perioada 25 – 28 aprilie a.c., la Timișoara, cei nouă elevi ai Seminarului Teologic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea