Rămâi conectat

Politică Administrație

Clement Negruţ: Profetul, cuprul şi liberalii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    În ultima perioadă foarte mulţi oameni politici şi-au dat cu presupusul despre societatea Cupru Min Abrud şi mai ales despre privatizarea acestei societăţi. Este foarte bine că se întâmplă acest lucru, suntem un stat democratic, libertatea de exprimare este garantată.
Ce nu se poate accepta şi merită să fie spus, sau mai bine zis să fie arătat cu degetul este dilentantismul, populismul sau chiar minciuna care apare într-o declaraţie politică. Unii se pricep la toate, la agricultură, la administraţie, la medicină dar şi la minerit (am mai avut pe cineva priceput la toate) aici îl încadrez şi pe domnul deputat Călin Potor, membru PNL, care într-o declaraţie politică apărută zilele acestea unde făcea referire la privatizarea Cupru Min Abrud şi-a arătat din plin cele trei calităţi pe care le au politicienii din opoziţie şi anume diletantism, populism şi minciună.
Revenind la domnul deputat îl înţeleg, încearcă să câştige simpatia liberalilor aruncând cu invective, acuzaţii, vorbe grele, spunând fel şi fel de lucruri sub titluri de comunicate jenante şi ruşinoase (vezi comunicatul „Hava este la ciclu – ciclu electoral”) revenind la temă, această declaraţie, poate nu merită un răspuns, dar consider că cetăţenii judeţului trebuie să fie informaţi corect şi o să fac acest lucru demontând cele spuse de domnul deputat Călin Potor.
Încep prin a-l ruga să îşi întrebe actualii colegi când s-au demarat procedurile de privatizare a Cupru Min, dar îi spun eu, în anul 2006, când Cupru Min era în portofoliul AVAS, condus de un preşedinte liberal. Trebuie spus de asemenea că liberalii au încercat de două ori să vândă Cupru Min în perioada 2006-2008, ultima dată în 2008 când preşedinte AVAS era Teodor Atanasiu, poate vă spune ceva numele. Valoarea estimată de liberali cu care vroiau să vândă Cupru Min a fost de 18 milioane de euro, oare cum este acest preţ faţă de 200 de milioane de euro cât s-a obţinut acum? Mai spuneţi domnule deputat Potor şi de încercarea penibilă de privatizare prin asociere cu o societate căreia nu merită să îi dau numele făcută tot de liberali în 2008 şi care era să coste judeţul Alba mult, din cauza dezastrului lăsat în urmă la această societate din punct de vedere al mediului. În urma acestei asocieri nu a-ţi făcut altceva decât să lăsaţi societatea cu datorii imense şi să o închideţi, lăsând peste 400 de oameni pe drumuri.
Acestea sunt eşecuri, domnule deputat Potor.
Vorbiţi de actuala privatizare ca un eşec, când sunteţi consecvenţi domnilor liberali, până mai ieri când eraţi în stare să vă tăiaţi venele că PDL vinde ţara privatizând această societate sau acum, prin vocea dumneavoastră domnule deputat, liberalii sunt foarte supăraţi că nu se mai vinde Cupru Min, înregistrându-se un eşec în privatizare. Corect ar fi fost să spuneţi că pentru prima dată un guvern şi-a asumat un proces de privatizare transparent, începând cu condiţiile de participare şi terminând cu contractul de privatizare. Guvernul a dovedit profesionalism şi responsabilitate atunci când a stipulat în contractul de privatizare clauze care nu făceau altceva decât să protejeze mediul şi să elimine orice fel de suspiciuni privind privatizarea.
De ce nu spuneţi adevărul că la Abrud s-a privatizat societatea Cupru Min prin vânzarea acţiunilor deţinute de statul român la un preţ de trei ori mai mare decât cel evaluat şi nu s-au vândut rezervele de minereuri cuprifere. Ori nu ştiţi, ori nu vreţi să ştiţi, însă vă spun eu domnule deputat că acest zăcământ nu aparţine acestei societăţi ci statului român, conform Constituţiei României bogăţiile solului şi ale subsolului sunt ale statului român.
Exploatarea acestui zăcământ se face pe baza unei licenţe de exploatare valabilă 7 ani în cazul acestei privatizări, iar statul român urma să primească o redevenţă de 4 la sută.
Când spuneţi despre această privatizare vorbiţi de jaf domnule deputat Potor, eu însă vă rog să vă uitaţi în ogradă unde v-aţi pripăşit şi priviţi câteva privatizări locale tipic liberale pe care îmi aduc aminte că le criticaţi foarte dur acum câţiva ani. Dacă dumneavoastră nu vă aduceţi aminte fiţi sigur că unul dintre liberalii cu care staţi la masă nu a uitat.
Când mai veniţi pe la Bucureşti, acolo unde v-au trimis cetăţenii să-i reprezentaţi, poate îl întrebaţi pe domnul fost prim-ministru Tăriceanu despre afacerea Sterling, de asemenea grăbiţi-vă să îl întrebaţi pe fostul prim-ministru Adrian Năstase despre privatizarea Petrom şi dacă vă răspund o să vedeţi ce înseamnă cuvântul jaf.
Ar mai fi multe lucruri să vă spun domnule deputat pentru a înţelege ce este acum la Cupru Min. Ar trebui să vă vorbesc despre decopertare, conţinuturi de metal, iaz de decantare, halda de steril, ape acide etc… dar pentru asta vă aştept să discutăm la Comisia de industrii şi servicii din care faceţi parte şi unde nu aţi fost prezent niciodată.
Cât despre soluţii se poate vorbi mult şi bine, la asta sunteţi pricepuţi, la teorie, însă practica vă omoară. Ce este foarte clar pentru mine este că oamenii pe care îi criticaţi, guvernul pe care îl criticaţi au repus ”pe picioare” această societate, 480 de oameni au locuri de muncă, societatea fiind atractivă pentru investitorii care vor să investească în zonă.
În ceea ce mă priveşte, am sprijinit şi voi sprijini în continuare toate acţiunile Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri care vor aduce bunăstare în zona Munţilor Apuseni, prin continuarea activităţii de minerit. Trebuie găsite urgent soluţii pentru rezolvarea problemelor privind acordul de mediu şi în cel mai scurt timp să fie reluate procedurile de privatizare sau demararea unui proiect de parteneriat public privat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea