Clement Negruț (MP): Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană – un vis
Administraţia locală tace mâlc după ce factorii responsabili ai Comisiei Europene au anunţat municipalităţile care s-au calificat în cursa pentru a obţine statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.
Cluj-Napoca, Timișoara, Baia Mare și București au luat fața Alba Iuliei în competiția pentru Capitală Culturală Europeană. Cetatea Vauban, istoria și toată agitaţia pompoasă a unor personaje din primărie nu au fost suficiente pentru a-i membrii juriului, care au făcut selecția. Sigur, într-o competiţie de acest gen există doar un singur câştigător, dar motivarea declasificării proiectului depus de către autoritâţile din Alba Iulia este concludentă pentru a vedea cu adevărat unde ne aflăm din punct de vedere cultural, social şi chiar economic aş putea spune. A fost sancționată neclaritatea viziunii și a strategiei propuse de cei care au completat dosarul orașului nostru. Alte puncte slabe: cheltuielile de marketing și direcționarea promovării, structura de management a proiectului, dimensiunea europeană, buget prea mic și LIPSA UNOR INSTITUȚII DE CULTURĂ PERMANENTE în care să se poată dezvolta artiști.
Exact ce spuneam acum ceva vreme. Nu avem instituții de cultură solide. Avem nevoie de un teatru mai mult decât actualul Teatru de Păpuși. Am tot respectul față de ceea ce fac și au făcut cei care lucrează acolo. Dar tocmai pentru ei, tocmai pentru albaiulienii dornici să vadă o piesă bună nu numai la festival, avem nevoie de mai mult. Municipiul nostru are deja o clădire care ar putea fi reabilitată și ar putea constitui sediul Teatrului de care este atâta nevoie. Este vorba despre Casa de Cultură a Studenților, care în trecut nu a fost altceva decât teatru. Da, aici a funcționat Teatrul Ion Luca Caragiale. Printr-o conjugare a eforturilor administrației locale și ale celei județene am putea avea un teatru în adevăratul sens al cuvântului. Aceeași locație ar putea constitui spațiul potrivit pentru organizarea unor expoziții. Cam știm cum sunt organizate expozițiile în acest moment în Alba Iulia.
De asemenea, în Alba Iulia nu ai nici măcar o sală decentă cu capacitate mai mare în care să poată fi organizate diverse evenimente. Se lăudau unii mai demult prin campaniile electorale cu o sală polivalentă, însă până acum avem doar două case de cultură peste care anii au lăsat urme adânci și urâte. Ambele arată atât de rău încât par mai vechi decât Ceatea.
Da, trebuie făcut ceva concret, mai mult decât niște proiecte pe hârtie care rămân doar în stadiu de proiect. Avem nevoie de un teatru, avem nevoie de o sală polivalentă, asta dacă vrem ca Alba Iulia să fie cu adevărat un oraș apreciat la nivelul Ardealului și chiar la nivel național.
Preşedinte MP Alba, Deputat Clement Negruţ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun