Clauza de confidențialitate a salariului, desființată în UE. Angajatorii vor fi obligați să facă publice toate salariile
Clauza de confidențialitate a salariului, desființată în UE. Angajatorii vor fi obligați să facă publice toate salariile
O nouă directivă a Uniunii Europene, adoptată în decembrie 2022, prevede desființarea clauzei de confidențialitate a salariului. Astfel, angajatorii vor avea obligația de a face publice toate salariile, pentru a fi respectat principiul egalității de plată pentru o muncă de aceeași valoare între femei și bărbați.
Termenul limită pentru implementarea directivei este data de 7 iunie 2026.
Obligațiile angajatorilor
Conform directivei, angajatorii vor avea următoarele obligații:
- să furnizeze candidaților informații privind nivelul inițial al salariului sau intervalul aferent în cadrul căruia acesta se poate stabili;
- să informeze salariații despre criteriile obiective care sunt utilizate pentru a determina leafa, evoluția acesteia și nivelurile salariale;
- să raporteze date referitoare la discrepanțele salariale dintre femei și bărbați către organismele de monitorizare competente.
Noi drepturi pentru angajați
Angajații care se consideră nedreptățiți ca urmare a nerespectării principiului egalității de remunerare se vor putea adresa instanței de judecată.
Opinii ale avocaților
Avocata Anca Atanasiu, Senior Managing Associate la firma de avocatură Băncilă, Diaconu şi Asociaţii, a analizat implicațiile noilor obligașții impuse angajatorilor.
„Transparența salarială înainte de angajare este o măsură importantă pentru a preveni discriminarea pe criterii de gen. Anunțurile de angajare trebuie să fie neutre din punct de vedere al genului, iar angajatorii nu vor mai putea împiedica candidații să solicite informații despre nivelul inițial al salariului”, a declarat avocata Anca Atanasiu.
„Transparența salarială după angajare va ajuta angajații să înțeleagă mai bine cum se determină salariul lor și să identifice eventualele diferențe salariale nejustificate. Angajatorii vor fi obligați să informeze salariații despre criteriile obiective care sunt utilizate pentru a determina leafa, evoluția acesteia și nivelurile salariale”, a mai spus avocata.
„Interzicerea clauzelor de confidențialitate a salariului este o măsură importantă pentru a promova egalitatea de remunerare între femei și bărbați. Salariații nu vor mai putea fi împiedicați să divulge informații despre remunerația lor, ceea ce va facilita identificarea eventualelor diferențe salariale nejustificate”, a încheiat avocata Anca Atanasiu.
Noua directivă a Uniunii Europene este o măsură importantă pentru promovarea egalității de remunerare între femei și bărbați. Prin interzicerea clauzelor de confidențialitate a salariului și prin obligarea angajatorilor să facă publice toate salariile, directiva va contribui la eliminarea discrepanțelor salariale nejustificate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Suntem în budă!”. Semnal de alarmă cu privire la producția industrială a României
Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Suntem în budă!”. Semnal de alarmă cu privire la producția industrială a României Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România lansează mediului politic românesc un semnal de alarmă cu privire la producția industrială. Citește și: Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: […]