Clasa pregătitoare, în varianta 2013
Noul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie a vorbit despre situaţia în care se află clasa pregătitoare în acest moment, şi care sunt planurile pentru anul 2013, din acest punct de vedere, într-un interviu acordat Agerpres.
Acesta recunoaşte starea de degringoladă în care se află multe unităţi şcolare, odată cu implementarea clasei pregatitoare şi speră ca, în cel mai scurt timp, să fie puse la punct şi problemele de ordin metodologic care au făcut ca anul şcolar 2012 – 2013 să fie unul dificil în anumite unităţi de învăţământ.
”Există deja un anumit cadru legal. Prima obligaţie a Ministerului Educaţiei este să respecte cadrul legal în vigoare şi cadrul legal spune că un copil care a împlinit vârsta de 6 ani trebuie să fie inclus în învăţământul obligatoriu. Cred că acest principiu de a aduce copilul la şcoală cât mai devreme este corect. Dincolo de acest subiect, vorbim despre o problemă de ordin funcţional: unde îl prinzi pe copil în învăţământul obligatoriu? Îl prinzi în cadrul formaţiunilor de studiu de la grădiniţă sau în cadrul formaţiunilor de studiu din ciclul primar? Conform legislaţiei actuale – Legea 1/2011 – trebuie să fie în ciclul primar. Dar ce faci dacă nu ai spaţii, pentru că, de fapt, aceasta a fost problema şi, din punctul meu de vedere, Legea 1/2011 – nu doar în această componentă, ci în multe alte componente – s-a grăbit să reglementeze fără să îşi ia măsurile de precauţie, că acele măsuri sunt şi fezabile într-un an, doi sau trei.
Ministrul mai spune că, dacă nu este rezolvată problema cât mai repede, se va ajunge în aceeaşi situaţie şi cu clasa a IX-a care va oscila între a fi încadrată la gimnaziu sau la liceu. “Vom constata că şi acolo, ca şi la clasa pregătitoare, ne învârtim în jurul aceluiaşi subiect fără să fi făcut un studiu de impact şi să constatăm că, dacă nu reglementăm şi acolo, nu este vorba doar de problema de spaţiu, este vorba de problema profesorilor. Ce faci cu profesorii de gimnaziu, ce faci cu cei de liceu? La liceu nu vei avea suficienţi, iar la gimnaziu vei avea în plus”, a adăugat ministrul.
Remus Pricopie spune că în momentul de faţă se caută soluţii pentru a da coerenţă măsurilor privind clasa pregătitoare, însă adevăratele schimbări vor putea fi făcute doar în momentul modificării Legii Educaţiei. “Eu cred în ceea ce priveşte clasa pregătitoare că trebuie să fim mai flexibili, în sensul că, dacă nu ai spaţiu şi dacă nu ai cadre didactice pentru a organiza această clasă pregătitoare, fizic, vorbim de spaţiu, nu o faci la şcoală şi o laşi la grădiniţă. Da, dar legea acum te obligă ca din punct de vedere metodologic toţi copiii să parcurgă acelaşi tip de formare, de pregătire, după aceleaşi standarde. Eu cred că în următoarele luni, în Parlament – pentru că să nu uităm că există discuţie în Parlament, mai exact în Senat, pe un proiect de lege a educaţiei – va trebui să ne clarificăm din acest punct de vedere şi atunci se va decide ce se va întâmpla cu această clasă pregătitoare, respectiv cu clasa a IX-a. Până atunci însă legea ne obligă să respectăm metodologiile anunţate la 1 septembrie 2012.”, a declarat ministrul Educației, Remus Pricopie.
Unul dintre proiectele majore finantate de Executiv şi care urmează să fie pus în practică în următorii ani este acela de construcţie a grădiniţelor. Ministrul Pricopie a declarat că la finalul anului trecut, s-a făcut licitaţie pentru 200 de astfel de obiective.
„S-au semnat până în momentul de faţă contracte pentru 158 de grădiniţe restul până la 200 fiind încă în proceduri şi eu sper ca într-un interval relativ scurt de timp, un an sau doi, aceste grădiniţe să fie gata şi sa le putem folosi. Atunci când vorbim de 200 de proiecte noi unele pot fi extensii ale actualelor grădiniţe de două, trei sau patru clase, altele sunt însă grădiniţe noi”, a mai spus ministrul.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]