VIDEO/ CJ Alba cere peste 24 de milioane de lei de la Ministerul Culturii pentru restaurarea Cetății de la Căpâlna
Monumentul UNESCO de la Căpâlna este singura cetate dacică pentru care autoritățile au realizat o documentație tehnico-economică privind restaurarea și punerea în valoare, a declarat marți, 18 martie a.c., pentru AGERPRES, arhitectul șef al CJ Alba, Eugenia Mărginean.
Aceasta a precizat că a fost elaborat un studiu privind restaurarea cetății de pe Valea Sebeșului și au fost obținute toate avizele necesare, precum și autorizația de construire iar CJ Alba a transmis Ministerului Culturii o solicitare de finanțare a lucrărilor de restaurare, suma necesară fiind estimată la peste 24,5 milioane de lei.
Pe lângă restaurarea cetății se are în vedere și amenajarea unui centru de informare și reabilitarea căii de acces spre situl UNESCO, care parcurge un traseu lung de aproape doi kilometri de la șoseaua națională, de pe DN 67C, prin pădure.
Iată cum ar putea arăta cetatea după restaurare:
Ridicată cel mai probabil la mijlocul secolului I î.Hr. de regele Burebista, fortificația fiind unul dintre punctele esențiale în lanțul de apărare a principalelor treceri peste munți spre Sarmizegetusa, din cetatea de la Căpâlna se mai pot vedea în prezent doar o parte din zidurile de piatră și trei șanțuri de apărare. Perimetrul cetății avea aproape 300 de metri, cu un zid exterior, dar și cu unul interior în care se afla turnul-locuință.
Cetatea a fost ocupată de romani în timpul primului război daco-roman (101-102 d.Hr.). În timpul celui de-al doilea război cu romanii, în anul 106, fortificația a fost incendiată.
Nenumăratele descoperiri arheologice, cele mai multe dintre obiecte regăsindu-se în prezent în colecția Muzeului „Ioan Raica” din Sebeș, atestă faptul că la Căpâlna au locuit daci.
Sursa: agerpres.ro; FOTO: i-tour.ro; VIDEO: romaniadevis
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Elev de la Școala Ciugud la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România”
Elev de la Școala Ciugud la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România” Un elev de la Școala Ciugud va participa la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România”, competiție pentru elevi de gimnaziu. Este vorba de Andrei Miroiu. Citește și: FOTO | O nouă școală smart […]
FOTO | Andrea Buontempo, elev al Colegiului Militar din Alba Iulia, mențiune la faza națională a Olimpiadei de Limba Italiană
Andrea Buontempo, elev al Colegiului Militar din Alba Iulia, mențiune la faza națională a Olimpiadei de Limba Italiană Elevul caporal Andrea Buontempo, din clasa a X-a la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, a fost distins cu mențiune la faza națională a Olimpiadei de Limba Italiană. Andrea Buontempo a participat pentru prima dată la […]
VIDEO: Cireșe la prețuri astronomice în piețele din Alba Iulia: Cât costă kg de fructe la începutul lui mai 2025
VIDEO: Cireșe la prețuri astronomice în piețele din Alba Iulia: Cât costă kg de fructe la începutul lui mai 2025 De la începutul lunii mai, cireșele pot fi găsite la piață, însă nu sunt autohtone, ci aduse din Grecia, iar prețul de vânzare este unul astronomic. Cireșele aduse din Grecia costau vineri dimineata, 9 mai […]