Ciudățenii din Recensământul 2022: De ce avem cu aproape 135.000 mai multe femei măritate decât bărbați însurați?
Ciudățenii din Recensământul 2022: De ce avem cu aproape 135.000 mai multe femei măritate decât bărbați însurați?
Potrivit datelor preliminare ale Recensământului, în România trăiesc 4.495.451 bărbați căsătoriți și 4.629.660 de femei măritate, ceea ce poate părea ciudat. HotNews a întrebat Institutul Național de Statistică de unde provine această diferență.
„Numărul femeilor măritate diferă de cel al bărbaților însurați din două motive. Primul este acela că la momentul recenzării fie soțul era plecat în străinătate la muncă pe o perioadă de peste 12 luni calendaristice (caz în care el nu mai era luat în evidența populației rezidente), fie soția era măritată cu un cetățean străin fără rezidență în România”, ne-au transmis reprezentanții INS, relatează hotnews.
Reamintim că, potrivit metodologiei utilizate de Statistică, populaţia rezidentă reprezintă totalitatea persoanelor cu cetăţenie română, străini şi fără cetăţenie, care au reşedinţa obişnuită pe teritoriul României. Adică populaţia rezidentă reprezintă populaţia de facto care exclude emigranţii, dar include imigranţii.
INS mai numără și populaţia după domiciliu (altceva decât populația rezidentă), care reprezintă numărul celor cu cetăţenie română şi domiciliul pe teritoriul României. Domiciliul persoanei este adresa la care aceasta declară că are locuinţa principală, trecută în cartea de identitate, aşa cum este luată în evidenţa organelor administrative ale statului.
Altfel spus, populaţia după domiciliu reprezintă populaţia de jure care poate să includă şi emigranţii.
Populația rezidentă a țării a scăzut la 19.053.815 locuitori, potrivit datelor Recensământului 2022. Față de recensământul anterior, din 2011, România a pierdut 1,1 milioane de locuitori.
Potrivit Recensamântului, numărul populației rezidente a crescut în doar 3 județe: Ilfov, Bistrița și Suceava. În rest, populația a scăzut, cele mai mari scăderi fiind în Caraș-Severin, Teleorman și Hunedoara.
Scăderea populației a atras după sine și o scădere a numărului credincioșilor, însă există o religie care în ultimii 10 ani a reușit să atragă mai mulți adepți. De asemenea, față de recensământul din 2011, la cel de acum numărul persoanelor care s-au declarat atei sau fără religie s-a triplat, însă procentual rămâne redus la nivelul întregii populații, în jur de 0,3 la sută fiecare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ciclon puternic peste România: Crăciun ”ca pe vremuri” cu ninsori abundente, vânt puternic și vreme geroasă
Ciclon puternic peste România: Crăciun ”ca pe vremuri” cu ninsori abundente, vânt puternic și vreme geroasă Un ciclon mediteranean afectează România și începând de duminică noapte vremea se răcește considerabil. În mai multe zone din țară va fi un Crăciun ”ca pe vremuri” cu ninsori abundente, în special în zonele montane, a explicat meteorologul ANM, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun