Rămâi conectat

Actualitate

Circa 100 de purcei de Bazna și Mangalița, între care 26 în Alba, au fost distribuiți prin programul guvernamental

Ziarul Unirea

Publicat

în

Directorul general adjunct în cadrul Direcţiei Politici Agricole din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ion Roşu, a spus, luni, în Alba, că aproape 100 de purcei de Bazna şi Mangaliţa au fost livraţi până în prezent crescătorilor de animale în cadrul programului guvernamental de susţinere a creşterii celor două rase autohtone, lansat în urmă cu peste o lună în Sibiu.

Prezent la acţiunea prin care trei crescători din Alba au primit în total 26 de purcei din rasa Bazna proveniţi din gospodăriile a doi furnizori din Mihalţ şi Valea Lungă, oficialul din Ministerul Agriculturii a menţionat că, în afară de aceştia, la nivel naţional au fost livraţi până luni un număr de 68 de purcei Bazna şi Mangaliţa în judeţele Sibiu, Hunedoara, Cluj, Ialomiţa şi Dâmboviţa.

„Până în prezent, s-au livrat în cadrul programului 68 de purcei Bazna şi Mangaliţa, în greutate de minimum 10 kilograme. Crescătorii deja şi-au încasat banii, respectiv cei 2.500 de lei de purcel. (…). Cei 68 de purcei au fost distribuiţi către 9 crescători. S-au distribuit şi 10, s-au distribuit şi 8 purcei, în funcţie de numărul de porci pe care crescătorii i-au avut de livrat. În Ialomiţa, de exemplu, numărul de purcei a fost de 4”, a declarat, pentru AGERPRES, Ion Roşu.

El a adăugat că programul are succes, iar cererile sunt foarte mari. „Acest program este unul multianual. În momentul de faţă, cererea este mai mare decât oferta, dar toţi crescătorii care sunt înscrişi în program şi care au completat dosarul vor primi purceii. E adevărat, nu în acest an, în 2019, în 2020”, a susţinut Roşu.

Acesta a adăugat că este „un nou început”, după ce rasele autohtone Bazna şi Mangaliţa „au pierdut de-a lungul timpului lupta” cu celelalte rase crescute în sistem industrial, celelalte rase convenţionale.

„Din punct de vedere al calităţii cărnii se caracterizează printr-o carne mult mai sănătoasă, printr-o carne cu mult mai puţin colesterol decât rasele care se cresc în sistem convenţional. Determinările recente arată că grăsimea şi carnea acestor rase este o grăsime bogată în aminoacizi, Omega 3, Omega 6, care se găseşte şi în somon”, a mai spus directorul general adjunct în cadrul Direcţiei Politici Agricole din Ministerul Agriculturii.

La rândul său, directorul executiv al Direcţiei Agricole Alba, Gheorghe Lazea, a afirmat că scopul acestui program este „de a sprijini crescătorii şi de a aduce cele două rase de porci autohtone la ceea ce au fost înainte, pentru că, din punct de vedere calitativ, cele două rase s-a constatat că sunt mult mai bune decât celelalte rase de porci”.

Lazea a precizat că luni a fost lansat programul şi în Alba, fiind distribuiţi unor crescători din Bistra, din Munţii Apuseni, şi Mihalţ un total de 26 de purcei de Bazna.

„Pentru anul acesta avem estimată o livrare de 340 de purcei. Nu ajungem la o satisfacere din punct de vedere al cerinţelor, pentru că sunt peste 250 de crescători care solicită în jur de 2.400 de purcei”, a declarat Lazea. El a adăugat că în următorii „doi-trei ani” se va onora cererea, în judeţ fiind 20 de furnizori şi un singur procesator.

Unul dintre crescătorii care au primit luni purcei Bazna, mai exact şase purcei, Dorin Goia, din Bistra, a afirmat că programul este unul foarte benefic. „E o rasă care rezistă la frig, e o rasă cu o slănină foarte dulce, foarte bună, are grăsime, are şi carne. Are de toate, cum ar veni”, a spus crescătorul.

O tânără de 28 de ani, medic veterinar, a intrat şi ea luni în posesia a zece purcei de Bazna. „Vrem să promovăm rasa Bazna, noi am mai crescut rasa aceasta de porci. Este o rasă cu carne foarte bună. E un program benefic, fiindcă noi primim zece purcelaşi gratis. Cinci o să-i dăm procesatorului, am încheiat un contract, restul îi păstrăm noi. 11 lei pe kilogram la porcul în viu este un preţ bun”, a conchis Mirela Mihaela Stînea.

Guvernul a aprobat în 10 ianuarie o schemă de sprijin financiar pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa de care vor beneficia în perioada 2018 – 2020, fondurile totale alocate depăşind 4 milioane de euro.

Potrivit acestui program de sprijin, crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei primare, vor primi cu titlu gratuit un număr par de purcei, minimum doi şi maximum zece, pentru creştere, îngrăşare şi livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens. Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească mai multe condiţii de eligibilitate.

Efectele aşteptate în urma derulării acestui program sunt creşterea numărului de capete şi conservarea celor două rase de porci, dar şi echilibrarea balanţei comerciale cu acest produs, în condiţiile în care în topul importurilor din ţările UE şi terţe domină de ani buni carnea de porc proaspătă şi refrigerată, România asigurând doar jumătate din necesarul de consum.

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea