Cine sunt beneficiarii creșterii salariale în sectorul public: Schimbări semnificative odată cu noua lege a salarizării
Cine sunt beneficiarii creșterii salariale în sectorul public: Schimbări semnificative odată cu noua lege a salarizării
Ministerul Muncii efectuează o analiză amănunțită pentru a identifica categoriile de bugetari care se confruntă cu dificultăți în ocuparea posturilor și pentru a evalua discrepanțele salariale dintre sectorul public și cel privat. Astfel, în anumite domenii, salariile angajaților de la stat vor cunoaște o creștere semnificativă. De exemplu, în domeniul digitalizării și IT, este evident că angajații din sectorul public câștigă mai puțin decât cei din sectorul privat.
În plus, se va introduce o ierarhizare a posturilor pe o scară de la 1 la 12, unde nivelul 1 va fi asociat cu funcții precum paznicul, în timp ce nivelul 12 se va aplica posturilor de conducere precum cel al președintelui României. Prin urmare, la nivelul 4, regăsim funcții precum polițist local sau economist, în timp ce la nivelul 7, se află funcții ca lector universitar sau profesor universitar.
Un punct esențial este faptul că niciun salariu din sectorul public nu va depăși remunerația președintelui. Noua lege a salarizării unitare va aborda inechitățile din sistem, în special în administrațiile locale, unde angajații cu aceleași funcții primesc salarii diferite în funcție de primăria sau consiliul județean unde lucrează. De asemenea, sporurile vor fi limitate la 20%, vor fi eliminate cele peste 50 de sporuri existente în sistemul bugetar, iar este important de menționat că niciun salariu nu va depăși nivelul de remunerație al președintelui.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie
Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie Birocrația în domeniul energiei ar putea fi simplificată radical, autoritățiel analizând eliminarea Avizului Tehnic de Racordare (ATR), un document considerat până acum esențial pentru accesul la rețea. Potrivit președintelui ANRE, George Niculescu, măsura ar putea reduce termenele și facilita conectarea atât […]