Cinci elevi din Alba Iulia, de la Colegiul HCC și Militar, într-un schimb de experiență în Calabria
În perioada 24 mai-2 iunie a.c., elevii Alexandru Bodea şi Robert Motogan din colegiului militar albaiulian, alături de alţi trei elevi de la Colegiul Naţional ,,Horea, Cloşca şi Crişan” şi însoţiţi de către domnul Ovidiu Boc în calitate de delegat-reprezentant al Primăriei municipiului Alba Iulia, au participat la schimbul de experienţă în cadrul Proiectului „‘Un mediu durabil pentru dezvoltarea zonelor rurale” din Sersale Calabria.
În timpul întâlnirii, organizația italiană a găzduit 18 tineri (cu vârsta între 18-30 ani) și liderii de echipă (fără limită de vârstă). Ei au lucrat împreună pe teme precum mediu – antreprenoriat, cu scopul de a promova schimbul de idei din diferite culturi pentru a construi acțiuni de conștientizare a mediului și a biodiversității.
Proiectul și-a propus să încurajeze angajamentul tinerilor față de mediul înconjurător, prin intermediul atelierelor de creație și de follow-up privind managementul, promovarea și cetățenia activă a rezervației naturale ‘Valli Cupe’ din teritoriul gazdă. Situl natural a contribuit, în ultimii ani, la ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și la dezvoltarea rurală a întregului teritoriu.
Experienţa din Sersale s-a bazat pe activităţi practic-aplicative, cunoştinţele acumulate ţinând de domeniul botanicii şi biogeografiei. Acţiunile desfăşurate în sudul Italiei au avut un puternic caracter activ, cadrul natural fiind prezent permanent pe parcursul interacţiunii dintre participanţii la proiect, de la drumeţiile către principalele atracţii, precum cascadele Camponare, Infermo, Allore şi Crodio, diferite porţiuni ale canionului din Valli Cupe, unde am intrat în contact cu plante coloranţi, bază pentru producerea cafelei sau tratament pentru muşcături de animale şi insecte, precum şi pentru diverse răni produse mecanic. Serile culturale au completat proiectul, constituind un bun prilej de socializare între români, italieni, estonieni şi bulgari, o integrare a valorilor europene la nivel de echipă. Schimbul de experinţă a fost o provocare, atât prin activităţile propuse, cât şi prin multiculturalitatea participanţilor.
Proiectul a fost declarat finanțabil de către Uniunea Europeană prin programul ERASMUS +, KA1 – Learning Mobility of Individuals, Youth mobility, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener alături de organizația coordonatoare menționată mai sus.
Mulţumim tuturor colaboratorilor pentru aceste oportunităţi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
INCENDIU de vegetație uscată în comuna Mihalț: Pompierii salvatori intervin cu o autospecială și sprijinul SVSU
INCENDIU de vegetație uscată în comuna Mihalț: Pompierii salvatori intervin cu o autospecială și sprijinul SVSU Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit vineri, 10 ianuarie 2025, în localitatea Cistei din comuna Mihalț a județului Alba, potrivit primelor informații transmise de ISU Alba. Citește și: Trei bărbați, arestați preventiv de polițiștii din Alba pentru furt […]