Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Chiriile pentru locuințe ANL 2024: Guvernul va stabili un prag minim

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Chiriile pentru locuințe ANL 2024: Guvernul va stabili un prag minim

Un proiect de ordonanță a fost elaborat de către Guvern și lansat în dezbatere publică, pentru stabilirea unui prag minim al chiriilor în cadrul locuințelor ANL.

Potrivit textului, ce vine să modifice și să completeze Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, ”proiectul de act normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unui plafon minimal al chiriilor stabilite după ponderarea acestora prin aplicarea coeficienților de ierarhizarea, care prevăd că nivelul maxim al chiriei nu poate fi mai mic decât limitele stabilite prin noile dispoziții, deoarece au fost identificate situații în care chiria era mai mică decât noile limite propuse”.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Nota de fundamentare dezvoltă această idee și precizează că respectivul plafon va fi stabilit în funcție de vârstă și de venit.

Citește și: FOTO | Noile apartamente ANL din Alba Iulia au fost date în folosință: 21 de familii au primit cheile locuințelor

Ca atare, articolul articolul 8 alineatul (4) din Legea 152/1998 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(4) Contractele de închiriere se încheie pe o durată de 5 ani de la data repartizării locuinţei şi vor cuprinde clauze referitoare la recalcularea chiriei pentru titularii de contract care au împlinit vârsta de 35 de ani, actualizarea anuală a cuantumului chiriei, în funcţie de coeficientul de ponderare prevăzut la alin. (9), precum şi rata anuală a inflaţiei prevăzută la alin. (11). Nivelul maxim al chiriei nu poate depăşi limitele prevăzute la lit a)-d) ale alin. (91), dar nu mai mic decât cel prevăzut la lit. e) al alin. (91).”

În plus, plafonul va fi stabilit ”în funcție de venitul mediu de bază net lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în raport de salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, după cum se arată în nota de fundamentare.

În același timp, proiectul de ordonanță stabilește ”obligativitatea, la nivelul autorităților publice locale sau centrale din domeniul sănătății/învățământului, de a repartiza locuințele realizate sau cele care devin vacante în termen de 90 de zile de la preluarea acestora, având obligația ca după 90 de zile să vireze sumele reprezentând recuperarea investiției din cuantumul chiriei neponderate, în contul ANL deschis la Trezoreria Statului. În cazul în care nu se achită aceste sume, ANL va percepe penalități de întârziere.

De asemenea, se prevede excluderea de la procedura de vânzare a locuințelor pentru tineri destinate închirierii în mod exclusiv specialiștilor din învățământ și/sau sănătate, ținând cont de situațiile înregistrate la nivel local prin înstrăinarea acestor tipuri de locuințe după achiziția lor”, subliniază textul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul Sărbătorile Pascale sunt se numără printre cele mai importante din an, momentul în care creștinii de pretutindeni sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Este o perioadă încărcată de tradiții și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea