Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Chirie sau rată la bancă pentru credit ipotecar în 2023: Care sunt condițiile optime pentru a deveni proprietar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Chirie sau rată la bancă pentru credit ipotecar în 2023: Care sunt condițiile optime pentru a deveni proprietar

Chirie sau rată credit ipotecar în 2023? Iancu Guda, expert în domeniul managementului riscului de credit dă cărțile pe față și spune că cea mai bună variantă este chiria pentru următorii 2-3 ani, din mai multe motive.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

 

Chirie sau rată credit ipotecar în 2023?

-chiriile nu pot crește decât cu 5% – 6% (reprezintă deja 50% din salariul mediu net, cel mai ridicat nivel din UE, puterea de cumpărare este mică din cauza inflației)
-ratele bancare sunt mai mari cu 50% – 70% și vor rămâne la acest nivel din cauza inflației persistente
-prețurile actuale sunt foarte mari (supraevaluate cu cel puțin 30%) și ar trebui să scadă, cererea se prăbușește (numărul de tranzactii a scăzut în trimestrul 4 din 2022 cu peste 30% – ANCPI), creditele sunt diminuate din cauza dobânzilor mari și oferta continuă să crească din inerție (2-3 ani pentru finalizarea proiectelor deja incepute)

Dacă există orașe unde oferta de locuințe noi scade, precum se prefigurează în București (din cauza blocajului administrativ), o să crească prețul?

Nu cred. Locuințele noi livrate în Romania au depașit usor pragul de 70.000 în 2022, ceea ce reprezintă sub 1% din fondul locativ total. Toate locuințele noi construite după 2000 reprezintă 15% din totalul locuințelor din România. Deci, chiar dacă oferta de locuințe noi scade la jumătate, impactul este de 0,5% din fondul locativ. Pe de altă parte, mai mulți își vor vinde anumite proprietăți din portofoliu de teama scăderii prețurilor, nevoia de cash („king” în recesiune) sau pentru că nu produc bani pentru ca nu au chiriași. Deci, oferta efectivă (locuințe disponibile spre vânzare), va crește. Cu cerere în scădere semnificativă, prețul nu o poate lua decat în jos.

Știu, agenții imobiliari ne amenintă în fiecare an că prețurile vor crește, mereu vor spune asta, chiar daca nici ei nu cred

Pierd bani dacă stau in chirie? Pe termen scurt (2-3 ani), NU. Este un mit că „dau bani degeaba”. La un credit nou, peste 90% din plățile realizate în primii 3 ani se duc către dobândă, deci banii nu rămân la tine, se duc la creditor (dobânda) sau proprietar (rata).

Când să devin proprietar?

Oricand se respectă cumulativ cele 3 condiții:

1. Cumpăr casa la prețul corect (fair value), adică egal cu chiria x 15 ani x 80%;

2. Cumpăr casa pe care mi-o permit (venitul familiei x 5 ani – 20%);

3. Gradul de îndatorare este max. 25%, deci rata lunară la bancă nu depașește un sfert din venitul familiei. Acum, nu se respectă aceste condiții, deci nu cumpărați. Casa în care stai ar trebui să reprezinte o treime din avuția familiei la mediana vietii (40-45 ani). Acum, media în România este 77%, semn că se cumpară case prea scumpe, prea devreme în viață și nu mai avem bani să facem economii și investiții.

Ca idee generală, nu recomand să dețineți alte proprietăți imobiliare cu excepția casei în care locuiți, nu respectă condițiile pentru o investiție bună:

-randament mediu foarte mic (acum doar 4% – 5% din chirie, până și depozitele bancare plătesc mai mult);
-taxe ridicate (plătești taxe notariale la întreg prețul de vânzare, chiria e taxată 10%);
-nu ai granularitate (nu poți investi lunar sume mici de bani)
-lichiditate foarte proastă (vinzi / cumperi greu).

Eu am un principiu: dacă nu o poti face cu telefonul in max 1 ora, atunci nu o face.

Disclaimer al autorului: opiniile sunt personale sau citate din surse publice și nu reprezintă sfaturi de investire / dezinvestire sau reclamă pentru un anumit produs financiar, serviciu financiar sau companie financiară. Randamentele și performanțele menționate nu sunt o garanție pentru viitor.

Sursa: project-e.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea