CFR Călători: 80 de trenuri, afectate de trecerea la ora de vară 2025. Anunțul companiei
CFR Călători: 80 de trenuri, afectate de trecerea la ora de vară 2025. Anunțul companiei
România va trece la ora de vară în ultima duminică din martie 2025. Această schimbare afectează programul tuturor și marchează începutul oficial al zilelor mai lungi și mai luminoase. Modificările afectează și traseul trenurilor CFR, în noaptea de 29 spre 30 martie.
Cum este afectat mersul trenurilor de schimbarea orei. Anunțul CFR
În noaptea dintre 29 spre 30 martie 2025, la ora 3:00, ceasurile se vor da înainte cu o oră, ajungând astfel la ora 4:00. Această schimbare are loc automat pentru majoritatea dispozitivelor electronice moderne, însă ceasurile clasice, ceasurile anumitor mașini sau aparatele electrocasnice vor necesita ajustare manuală.
În acest context, Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA transmite românilor că această modificare nu determină schimbări majore în circulația trenurilor, însă anumite trenuri de călători aflate în parcurs la ora schimbării vor înregistra ajustări sau întârzieri. Iată, totuși, ce mici modificări vor exista:
Impact asupra circulației trenurilor, după trecerea la ora de vară:
-Trenurile aflate în circulație la ora 03:00 vor avea întârzieri, întrucât ora 03:00 devine ora 04:00.
-Trenurile care urmează să plece după ora 04:00 vor circula conform orarului stabilit.
-Trenurile internaționale care tranzitează granițele cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula conform mersului de tren valabil pentru ora de vară.
La nivel național, 80 de trenuri de călători sunt afectate de această modificare, dintre care:
-35 de trenuri vor staționa pentru adaptarea la noua oră;
-40 de trenuri vor fi afectate în parcurs;
-5 trenuri vor fi anulate;
-1 tren suplimentar va fi introdus pentru a asigura continuitatea serviciilor.
Pentru a evita neplăcerile cauzate de aceste ajustări, CFR recomandă călătorilor să consulte anticipat mersul trenurilor pe canalele oficiale de transport.
Când vom renunța la schimbarea orei?
Comisia Europeană a propus în septembrie 2018 renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, însă statele membre nu au ajuns încă la un consens. Europarlamentarii au mai făcut în 2021 un apel, argumentând că 20% din populația UE suferă de probleme fizice sau mentale asociate cu schimbarea orei. Nu a existat niciun fel de răspuns.
Un sondaj din 2022 a arătat că și americanii vor să renunțe la ora de vară. Mai precis, 61% dintre americani doresc să nu mai schimbe ora. Mulți experți în somn susțin că dovezile indică faptul că menținerea orei standard pe tot parcursul anului ar fi mai sănătoasă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Ce taxe plătesc locatarii de apartament către Asociațiile de Proprietari? Drepturi pe care le are un proprietar de apartament
Ce taxe plătesc locatarii de apartament către Asociațiile de Proprietari? Drepturi pe care le are un proprietar de apartament În contextul creșterii accelerate a prețurilor la utilități și a presiunilor financiare tot mai mari asupra familiilor care locuiesc în blocuri, mulți români se întreabă dacă asociația de proprietari poate majora întreținerea fără acordul lor. Răspunsul […]
Conform unui clasament UE, România ocupă penultima poziție la alocarea cheltuielilor pentru protecție socială
Conform unui clasament UE, România ocupă penultima poziție la alocarea cheltuielilor pentru protecție socială România se află pe ultimele poziții față de celelalte țări din Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privesc banii alocați pentru cheltuielile cu protecția socială, arată Monitorul Social, proiect al Fundației Friedrich Ebert România. Datele oficiale cele mai recente din 2023 […]
În România, raportul dintre angajați și pensionari este de aproape 1/1. CAS-ul a 10 angajați, pentru 8 pensionari
În România, raportul dintre angajați și pensionari este de aproape 1/1. CAS-ul a 10 angajați, pentru 8 pensionari Ministrul Muncii, Florin Manole, trage un semnal de alarmă asupra numărului tot mai mic de salariați activi, față de numărul tot mai mare de pensionari. În acest context măsurile de austeritate aplicate de Guvern, fără a avea […]