Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cetățenii din Alba, încântați de dozatoarele de lapte proaspăt. 90 de automate montate în județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cetățenii din Alba, încântați de dozatoarele de lapte proaspăt. 90 de automate montate în județul Alba!

Primele automate au apărut în 2010, la Aiud, iar ultimul a fost instalat la Câmpeni

Tot mai multă lume cumpără lapte proaspăt de la dozatoarele automate de vânzare directă instalate în principal în zonele comerciale ale orașelor sau în punctele centrale ale comunelor, dovadă fiind înmulțirea acestor aparate. Nu doar că este lapte românesc, dar are grăsime superioară celui din supermarketuri, având minimum 4% grăsime, și este proaspăt muls, dozatoarele fiind alimentate zilnic cu lapte proaspăt, iar raportul calitate – preț este imbatabil, în Alba prețul litrului de lapte pornind de la 4 lei. Plus că dozatoarele funcționează non-stop, acestea afișând și stocul de lapte rămas.

Sunt și câteva mici dezavantaje: pentru achiziționarea laptelui „vărsat” clientul trebuie să aibă la el un recipient curat (PET, sticlă), dacă în apropierea dozatorului nu există și un automat pentru procurarea ambalajului, să aibă bani potriviți, întrucât majoritatea dozatoarelor nu dau rest și să fiarbă laptele imediat când ajunge acasă.

Citește și: Doi minori, „spaima” dozatoarelor de lapte din Alba: Câte au spart într-o noapte și ce pedepse au primit

La nivelul întregului județ există 90 de dozatoare de lapte crud, numai anul trecut fiind inaugurate 16 automate. În Alba, primele dozatoare de lapte au fost instalate în vara anului 2010, la Aiud, iar ultimul a apărut toamna trecută la parterul unul bloc din Câmpeni. Acum, la Aiud sunt 6 automate, plus unul la Ciumbrud, localitate componentă a municipiului. La Cugir sunt 7 dozatoare, iar la Blaj există 6 automate, tot 6 sunt și la Sebeș, plus două la Petrești, localitate aparținătoare acestui municipiu.

Un sfert dintre dozatoarele de lapte proaspăt sunt pe raza municipiului Alba Iulia

Cele mai multe automate de lapte sunt pe raza municipiului reședință de județ: Alba Iulia: 20 de dozatoare, Oarda de Jos – 2 automate, Bărăbanț și Micești – câte unul.

La Abrud, Baia de Arieș, Ocna Mureș și Teiuș sunt câte două astfel de aparate, în timp ce la Zlatna este un singur automat de lapte.

În mediul rural, cele mai multe dozatoare de lapte proaspăt sunt la Jidvei – 3 (din care unul în satul Feisa), Bistra – 2, Sântimbru – 2 (unul la Galtiu), Șona – 2 (unul la Biia), iar câte un automat de lapte crud există la Daia Română, Ighiu, Pianu, Sălciua, Galda de Jos, Mihalț, Noșlac, Rădești, Stremț, Unirea, Vințu de Jos, Hăpria (Ciugud), Ciuguzel (Lopadea Nouă), Cunța (Șpring) și Făgetu de Jos (Poiana Vadului).

Dozatoarele de lapte proaspăt s-au dovedit astfel o afacere profitabilă pentru micii fermieri, care pot să-și vândă laptele la un preț corect, mulțumitor atât pentru ei, cât și pentru cumpărători, știut fiind faptul că marile unități procesatoare le ofereau prețuri de nimic pe lapte, care ulterior ajunge să coste în supermarketuri chiar și 10 lei litrul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea