Rămâi conectat

Societate

Cetatea Alba Iulia – cucerită de 600 de elevi pasionaţi de istorie şi franceză

Publicat

în

Săptămâna aceasta, municipiul Alba Iulia va găzdui etapa naţională a două dintre olimpiadele şcolare pe discipline organizate în acest an şcolar de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului: la istorie şi la limba franceză. Pe lângă membrii celor două comisii naţionale şi reprezentanţi ai MECTS, în total sunt aşteptaţi circa 750 de delegaţi din toate judeţele ţării, aproximativ 600 dintre aceştia fiind concurenţi.
La istorie, judeţul Alba va fi reprezentat de elevii Ioana Lazăr, Iulian Florea, Daniela Crăciunica, Ilie Drugă, Cătălin Briciu, Alexandra Oltean, Dorel Ştefan, Paula Ghergu, Samuel Dohan, Mădălina Toma. Lotul de limba franceză este compus din următorii liceeni: Crinela Potinteu, Mirel Stancu, Iris Crişan, Mădălina Cambrea, Ioana Divricean, Denisa Fleşeriu, Emil Nicoară.
Prof. Ioan Muntean, inspector şcolar de istorie, ne-a comunicat programul oficial al olimpiadei naţionale, după ce ieri de la ora 16.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor a avut loc festivitatea de deschidere şi şedinţa tehnică a Comisiei naţionale: lluni, 18 aprilie: orele 9.00 – 13.00, Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”: susţinerea probei de concurs, orele 15.00 -19.00: vizitarea obiectivelor istorice din Cetatea Alba Carolina pe „Traseul celor Trei Fortificaţii”: Poarta I, Poarta a II-a, Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, Poarta a III-a, Castrul Roman, Cetatea Vauban lmarţi, 19 aprilie: orele 8.30 – 12.00: vizită la Muzeul Naţional al Unirii şi la Sala Unirii; orele 12.00 – 19.00: excursie la Blaj: Câmpia Libertăţii, Catedrala Greco-Catolică „Sf.Treime”, Şcolile Blajului; lmiercuri, 20 aprilie: orele 8.30 – 9.30: Universitatea „1 Decembrie 1918”: întâlnire cu Catedra de istorie şi conducerea universităţii, orele 9.30 – 11.00: vizitarea Catedralei Reîntregirii, Catedralei Romano-Catolice şi a Porţilor a IV-a şi a V-a a Cetăţii, orele 11.00 – 13.00: vizită expoziţie la Arhivele Statului, ora 14.30: Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”: afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor, orele 19.00 (după cină): seară distractivă în sala de festivităţi a Colegiului Militar „MihaiViteazul”; ljoi, 21 aprilie: ora 10.00: Casa de Cultură a Sindicatelor: festivitatea de premiere şi închiderea olimpiadei.
Olimpiada Naţională de Limba Franceză este coordonată la nivel judeţean de prof. Rodica Andronescu, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Alba, împreună cu inspectorul de specialitate, prof. Gloria Grosu. Iată care este programul olimpiadei, la care şi-a anunţat prezenţa şi inspectorul general de limba franceză din cadrul MECTS, prof. Manuela Anghel: lluni,18 aprilie (până la ora 14.00): sosirea delegaţiilor din fiecare judeţ, cazarea elevilor şi a profesorilor însoţitori la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” şi Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, ora 17.30, Casa de Cultură a Studenţilor: deschiderea oficială, ora 19.00: afişarea repartizării candidaţilor pe săli de examen la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, lmarţi, 19 aprilie: orele 10.00 – 13.00: Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”: proba scrisă, orele 15.30 – 19.30: vizite la Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii, traseul Porţii a -V-a, lmiercuri, 20 aprilie: Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”: orele 8.00 – 12.30: proba orală (clasele XI, XII), urmată de program liber împreună cu profesorii însoţitori, ora 13.30: vizitarea Casei memoriale „Lucian Blaga” Lancrăm şi a Cetăţii Câlnic, orele 19.30 – 22.00: discotecă la Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, împreună cu olimpicii de la istorie, ljoi, 21 aprilie: orele 8.00 – 12.00: program liber împreună cu profesorii însoţitori, ora 12.00: afişarea rezultatelor, orele 12.30 – 18.30: depunerea contestaţiilor, orele 18.30 – 21.00: rezolvarea contestaţiilor, ora 21.30: afişarea rezultatelor finale, vineri, 22 aprilie, ora 9.30: Casa de Cultură a Studenţilor: festivitate de premiere şi închiderea olimpiadei. Mult succes loturilor judeţelor, iar cei mai buni să câştige!
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea Ta

ȘTIREA TA| O mașină „tunată” scoate peri albi locuitorilor unei străzi din Alba Iulia: „Un derbedeu cu cotețul lui din o mie nouă sute toamna”

Publicat

în

ȘTIREA TA| O mașină „tunată” scoate peri albi locuitorilor unei străzi din Alba Iulia: „Un derbedeu cu cotețul lui din o mie nouă sute toamna”

Locuitorii de pe Calea Moților din municipiul Alba Iulia sunt exasperați de zgomotele, ca niște explozii, provocate de un șofer teribilist care face foarte mult zgomot cu mașina lui tunată.

„După așa zisa expoziție de tunning din acest an din Alba Iulia, s-au înmulțit mașinile “tunate” (mulți dintre acești copii cu mașinuțe cred că tunning înseamnă să faci foarte mult zgomot cu o tobă de eșapament necorespunzătoare). Locuiesc pe Calea Moților și un anume derbedeu cu un seat negru din o mie nouă sute toamna, face furori în fiecare seară cu cotețul lui de mașină, emitând zgomote deranjante, niște explozii.

Am întrebat un polițist de la rutieră pe stradă dacă așa ceva este normal și mi-a răspuns că l-au tot oprit, dar efectiv nu au ce să îi facă. Sau poate ar trebui să ne facem singuri dreptate că în evul mediu, zic și eu. E plin trotuarul de pavele mobile pe Calea moților…poate îi zboară ”din greșeală” neghiobului vreo pavelă în parbriz”, ne-a transmis omul exasperat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această problemă nu este singulară, și în alte cartiere locuitorii plângându-se de zgomotele teribiliștilor cu mașini tunate. Șoferii și motocicliștii care fac un zgomot exagerat în trafic sunt taxați cu 4 sau 5 puncte de amendă, între 580 și 725 de lei, dacă sunt opriți în trafic. Dincolo de amendă însă, dacă agenții de circulație sesizează că este imposibil să reduci zgomotul, s-ar putea să te lase și fără certificatul de înmatriculare al vehiculului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Monden-Clubbing

2.000 de tineri sunt așteptați să facă voluntariat în universul magic Untold 2022

Publicat

în

Untold caută 2.000 de voluntari energici și dornici de aventură care să se alăture organizatorilor unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzică din lume.

Voluntarii sunt o componentă importantă în organizare, care contribuie la experiența unică pe care Untold oferă fanilor și artiștilor timp de 4 zile și 4 nopți. Aceștia pot face parte inclusiv din echipele artiștilor internaționali de top care vin la cea de-a șaptea ediție a festivalului Untold.

Oricine are peste 16 ani împliniți și vrea să trăiască cea mai tare experiență de voluntariat la UNTOLD 2022, la Cluj-Napoca,  între 4 și 7 august, este așteptat să se înscrie online între 17 mai și 9 iunie pe site-ul oficial. După înscriere, voluntarii vor trece prin mai multe etape de selecție. Răspunsurile pentru cei norocoși vor veni până pe 15 iunie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cei care se înscriu în programul de voluntariat pentru Untold 2022 pot alege departamentul în care vor să își desfășoare activitatea. Aceștia pot opta pentru: Acces, Acreditări, Angels, Check-in, Emergency Team, Logistică, Backstage, User Experience, Resolution și Stewarzi.

Voluntarii îsi aleg trei opțiuni de departamente în funcție de dorințe și vor fi distribuiți la unul singur în funcție de numărul de locuri disponibile și ordinea în care a selectat cele trei departamente. Înainte de festival, voluntarii participă la instructaje făcute de organizatori și traininguri personalizate pentru fiecare departament.

*Se așteaptă o ediție cu un număr record de participanți

Untold este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume și are loc în 2022, între 4 și 7 august. Tărâmul magic îi așteaptă din nou pe fani să scrie împreună povestea celui de-al 7-lea capitol, în cele 4 nopți și 4 zile de distracție la Cluj-Napoca. În 2021, peste 265.000 de participanți din peste 100 de țări ale lumii s-au bucurat de libertate și de emoții de neuitat în universul Untold.

*Line-ul masiv de la an la an

Festivalul UNTOLD reunește an de an cei mai bine cotați DJ-i ai lumii. Cu fiecare ediție, creatorii festivalului vor să îi poarte pe fani prin noi universuri muzicale. Artiștii care compun line-up-ul evenimentului vin din cele mai diverse genuri muzicale: de la live acts la show-uri EDM, pop, house, techno, tech-house, deep house, drum&bass, dubstep, grime, hip-hop, trip-hop, trance, tribale, reggae și multe altele. La ediția de anul acesta îi vei putea vedea pe David Guetta, Don Diablo, Hardwell, Morten, Kygo, Steve Aoki, Tujamo, Paul Kalkbrenner, Above and Beyond, Borgore, Dub Fx și Woodnote. Line-up-ul complet îl găsești și pe site-ul oficial Untold.

Lucian DANCIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Monden-Clubbing

Neversea și Untold au pus în vânzare biletele de o zi

Publicat

în

Două luni și jumătate ne mai despart de revederea cu festivalul Neversea, ce revine după o pauză de doi ani la malul Mării Negre cu un line-ul în care se vor regăsi artiști precum Black Eyed Peas, Dimitri Vegas & Like Mike, Alan Walker, Don Diablo, Alesso, Steve Aoki, Timmy Trumpet, Ummet Ozcan, Tujamo, Nicky Romero, Nervo, Quintino sau Parov Stelar.

Ajuns la ediția cu numărul patru, Neversea 2022 aduce la Constanța peste 150 de artiști români și internaționali, în perioada 7-10 iulie.

Fanii Neversea au la dispoziție două variante de achizitionare a biletelor pentru una din cele patru zile de festival: General Access, la prețul de 37 de euro + Taxe sau VIP, la prețul de 104 de euro + Taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Și “Big Brother” Untold, pune la dispoziție fanilor pe lângă abonamente și bilete de o zi, la festival. Cei care vor să se distreze în universul magic UNTOLD au la dispoziție tot două variante de bilete de o zi: biletul General Access, la prețul de 50 de euro + Taxe sau biletul VIP Access, la prețul de 106 euro + Taxe. Cei care își achiziționează Day Ticket își vor putea alege ziua în care să vină și să se bucure de experiențe de neuitat. UNTOLD este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume și are loc în 2022, între 4 și 7 august, la Cluj-Napoca. În cele 4 zile și 4 nopți de festival, îi veți putea vedea pe David Guetta, Don Diablo, Hardwell, Morten, Kygo, Steve Aoki, Tujamo, Paul Kalkbrenner, Above and Beyond, Borgore, Dub Fx și Woodnote.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare