Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Cercetătorul aiudean Sergiu Pașca surprinde din nou: Cortexuri umane obținute în laborator – o metodă revoluționară a tânărului român de la Stanford

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Cercetătorul Sergiu Paşca, tânărul aiudean cunoscut pentru studiile sale în domeniul autismului, ne surprinde din nou. În luna mai a acestui an, prestigioasa revistă ştiinţifică Nature Methods a publicat un studiu al tânărului cercetător în care prezintă o metodă revoluţionară de generare în laborator a unui cortex uman funcţional.  

Cortexurile sferoidale generate din celule stem sînt active electric şi pot fi obţinute de la orice pacient, deschizînd noi orizonturi de cercetare a tulburărilor neuropsihiatrice ca autismul şi schizofrenia.

În 2011, Sergiu Paşca a făcut parte din echipa de cercetători care a reuşit în premieră să obţină în laborator neuroni din celule stem induse din piele pentru a studia anomaliile neuronale asociate cu autismul.

Recent, cercetătorul român, profesor şi investigator principal la Stanford, unde conduce propriul laborator – „Pasca Lab“ –, a obţinut, pe lângă numeroase alte recunoaşteri internaţionale, MQ Fellow Award for Transforming Mental Health şi Baxter Faculty Scholar Award.

Forţa şi promisiunea acestei noi metode, salutate şi de Institutul Naţional de Sănătate Mintală din Statele Unite, sînt extraordinare, avînd potenţial direct de a lărgi sfera opţiunilor terapeutice oferite pacienţilor cu tulburări mintale. Datorită muncii echipei conduse de dr. Sergiu Paşca, alţi cercetători vor putea, prelevînd celule epiteliale de la orice pacient, să reconstruiască dezvoltarea creierului pacienţilor în laborator pentru a-şi da seama exact ce paşi ai dezvoltării au fost diferiţi şi cum ar putea fi corectaţi.

Sergiu PascaÎn studiul publicat în Nature Methods (prin autorii Anca Paşca şi Steven Sloan), am arătat că, pornind de la celule pluripotente, putem obţine în plăcuţe de laborator ţesut uman cerebral funcţional. Celulele pluripotente sînt celule care au capacitatea de a se diferenţia în orice ţesut atunci cînd sînt crescute în anumite condiţii. Datorită noilor tehnici de reprogramare celulară, putem acum obţine celule pluripotente pornind de la orice celulă din organism. Cu alte cuvinte, putem lua sînge sau o mică biopsie din piele şi, utilizînd o serie de factori de transcripţie genetici, putem „întoarce înapoi în timp“ celulele respective, astfel încît să dobîndească proprietăţi de celule stem”, a precizat tânărul cercetător.

Sergiu a mai spus că ”pentru boli de neurodegenerare, precum demenţa Alzheimer, boala Parkinson sau bolile asociate cu leziuni localizate, ar putea exista în viitor și aplicații de tip transplant.

Sergiu Paşca este unul dintre cei mai renumiţi cercetători români, care prin activitatea ştiinţifică deosebit de laborioasă, a reuşit să contribuie din plin la progresul medicinii umane.

Sergiu Paşca s-a născut şi a crescut în Aiud, unde s-a remarcat încă din anii şcolii generale şi ai liceului, prin inteligenţa, ambiţia, perseverenţa şi seriozitatea de care a dat dovadă atât ca elev, cât şi ca tânăr în devenire. El a terminat Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” ca şef de promoţie în anul 2001, având media generală 10 în cei patru ani de studiu. În acelaşi an, 2001, a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.

După ce în 2007 a primit diploma de doctor, în 2009 pleacă din România şi ajunge la Universitatea americană Stanford, acolo unde lucrează în prezent, alături de soţia sa – medic în pediatrie. În urma cercetărilor sale, a publicat articole ştiinţifice medicale în mai multe reviste internaţionale, unul dintre ele în prestigioasa revistă „Nature Medicine“, clasificat de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului. „În studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima dată obţinerea neinvazivă, în laborator, de neuroni de la pacienţi cu o formă de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice în aceste celule şi am identificat o substanţă capabilă să le inverseze”, spune Sergiu.  În  anul  2012, Universitatea Stanford i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare inovativă postdoctorală (din peste 1.400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford, premiul Sammy Kuo pentru Cel Mai Bun Articol în Neuroştiinţe la Universitatea Stanford şi prestigiosul premiu-grant internaţional NARSAD.

Tot în 2012, Sergiu a fost declarat „Cel mai bun student român din străinătate” de „Liga studenţilor români din străinătate”. De asemenea, pentru că face cinste comunității lui, a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Aiud.

Mă consider norocos că fac parte din comunitatea ştiinţifică de la Universitatea Stanford. Este un mediu unic, efervescent, în mijlocul Silicon Valley, unde contează doar performanţa academică. Conduc un grup de aproximativ opt studenţi şi cercetători extrem de talentaţi. Cred că ar fi fost greu să finalizăm altundeva un astfel de proiect. Situaţia finanţării cercetării în România a atins un nivel critic. Dacă nu se face ceva imediat, mă tem că cercetarea românească va dispărea şi că noua generaţie va fi complet descurajată să urmeze o astfel de carieră”, a declrat Sergiu Pașca.

(A.M.)

sursa:dilemaveche


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO | Un bărbat din Alba, solidar cu poporul spaniol: Va pleca în zona Valencia cu 15 angajați si utilaje proprii pentru curățarea străzilor și sprijinirea persoanelor afectate de inundații

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO, VIDEO | Un bărbat din Alba, solidar cu poporul spaniol: Va pleca în zona Valencia cu 15 angajați si utilaje proprii pentru curățarea străzilor și sprijinirea persoanelor afectate de inundații Paul Fleșer, un bărbat din Blaj, este un adevărat exemplu de solidaritate. Acesta s-a implicat activ în sprijinirea comunităților afectate de inundațiile devastatoare din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea