Centrul Medical Sfânta Ana: ”De ce să facem colonoscopie și nu CT sau RMN?”
În general, colonoscopiile sunt efectuate pentru investigarea amănunțită a unor simptome precum constipații sau rectoragii, durere abdominală de etiologie neprecizată.
Colonoscopia este similară rectosigmoidoscopiei având aceleași principii, însă diferind din punct de vedere al regiunii anatomice examinate-colonoscopul pătrunde mai adânc în intestin decât rectosigmoidoscopul.
În prezent există posibilitatea de reconstruire digitală, tridimensională a lumenului colonului, plecând de la informațiile furnizate de tomografie computerizată (CT) sau de rezonanță magnetică nucleară (RMN). Această metodă este mai confortabilă pentru pacient, însă este mult mai costisitoare, iar rezultatele nu sunt disponibile imediat, ca în cazul colonoscopiei în timp real.
În plus, o astfel de abordare nu permite realizarea unor proceduri terapeutice, cum ar fi îndepărtarea polipilor sau a tumorilor, și nici recoltarea de țesut pentru biopsie. Nici CT și nici RMN nu pot detecta leziuni mai mici de 5 milimetri, în timp ce colonoscopia poate identifica și îndeparta tumori de chiar un milimetru!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință
Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință Oamenii de știință ar fi descoperit o potențială cauză a înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Potrivit acestora, după o analiză a 3.000 de studii, microplasticile din aer ar putea duce la apariția cancerului de colon și […]