Centrul Medical Sfânta Ana: ”De ce să facem colonoscopie și nu CT sau RMN?”
În general, colonoscopiile sunt efectuate pentru investigarea amănunțită a unor simptome precum constipații sau rectoragii, durere abdominală de etiologie neprecizată.
Colonoscopia este similară rectosigmoidoscopiei având aceleași principii, însă diferind din punct de vedere al regiunii anatomice examinate-colonoscopul pătrunde mai adânc în intestin decât rectosigmoidoscopul.
În prezent există posibilitatea de reconstruire digitală, tridimensională a lumenului colonului, plecând de la informațiile furnizate de tomografie computerizată (CT) sau de rezonanță magnetică nucleară (RMN). Această metodă este mai confortabilă pentru pacient, însă este mult mai costisitoare, iar rezultatele nu sunt disponibile imediat, ca în cazul colonoscopiei în timp real.
În plus, o astfel de abordare nu permite realizarea unor proceduri terapeutice, cum ar fi îndepărtarea polipilor sau a tumorilor, și nici recoltarea de țesut pentru biopsie. Nici CT și nici RMN nu pot detecta leziuni mai mici de 5 milimetri, în timp ce colonoscopia poate identifica și îndeparta tumori de chiar un milimetru!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii