Centrul de Zi pentru copii (creșa) „Sfânta Irina” din Blaj, centru pilot în România, un model de bune practici
Centrul de Zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina” din Blaj, centru pilot la nivelul României, aniversează sâmbătă, în 1 iunie, un an de activitate. Cu această ocazie în cadrul centrului au loc vineri şi sâmbătă o serie de acţiuni prin care este sărbătorită ziua aşezământului social dar şi Ziua Internaţională a Copilului.
Potrivit Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, “manifestările au debutat, vineri, cu acţiuni pregătite de cei 34 de copii şi educatorii centrului. Pentru început, în prima parte a zilei, copiii au realizat o costumaţie specială, în care au defilat până în parcul din Blaj. Copiii au fost îmbrăcaţi în tricouri albe pe care şi-au imprimat mânuţele şi au purtat în piept un ecuson cu mesajul „e ziua mea”. În parc micuţii au servit cu bomboane persoanele prezente şi au dăruit baloane copiilor pe care i-au întâlnit. De asemenea, pe o planşă, copiii şi-au imprimat picioruşele, pentru a marca sugestiv trecerea lor prin creşă.
De la ora 14.30 va avea loc un carnaval la care sunt invitaţi şi părinţii micuţilor. Copiii se vor costuma, vor fi pictaţi pe faţă, vor asista la un scurt spectacol de teatru de păpuşi, vor cânta şi vor dansa pe o scenă amenajată special pentru ei. Micuţii vor avea tort, suc şi tot ceea ce este necesar pentru o petrecere. La sfârşitul programului copiii vor fi premiaţi pentru participare dar şi pentru cel mai frumos costum.
Acţiunile dedicate Zilei Centrului vor continua şi sâmbătă, în prim plan fiind tot micuţii beneficiari ai aşezământului social.
Centrul de Zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina” din Blaj a fost deschis în data de 1 iunie 2012 fiind singurul de acest fel din reţeaua socială a Bisericii Ortodoxe Române. Acesta vine în sprijinul familiilor tinere, care au în primul rând o situaţie materială mai dificilă, sau se află în situaţii speciale cum ar fi: părinţi divorţaţi, familii monoparentale, familii fără venituri sau cu venituri foarte mici, familii cu un singur întreţinător, familii în care părinţii nu sunt încadraţi în câmpul muncii, părinţii studiază încă sau familii numeroase.
În cadrul Centrului de Zi „Sfânta Irina” din Blaj sunt oferite servicii de asistenţă socială copiilor cu vârste cuprinse între 0-3 ani, 10 ore pe zi. Acestea constau mai exact în asigurarea a două mese principale şi două gustări, igienizare corespunzătoare, program de odihnă, activităţi educative cu caracter ludic, activităţi de socializare şi integrare, de recreere, evaluare psihologică periodică a dezvoltării cognitive şi intervenţie logopedică. De asemenea, părinţilor li se oferă servicii de consiliere socială şi psihologică, informare, mediere în relaţiile cu serviciile sociale şi instruire în ceea ce priveşte educarea şi îngrijirea corespunzătoare a copilului mic.
Centrul este coordonat de părintele Vasile Seicean, iar personalul este alcătuit din trei îngrijitoare, o educatoare, un asistent social iar în mod voluntar îşi oferă serviciile un profesor educator şi un psiholog/logoped. De la înfiinţarea acestui centru şi până în prezent peste 100 de copii au frecventat creşa.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
VIDEO | Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități
Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități 3 Decembrie marchează, pe întreg mapamondul, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilități. Este ziua în care fiecare dintre noi poate deveni mai conștient […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor