Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Centrul de Vizitare din Poarta Raiului transmis de la Consiliul Județean Alba în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Centrul de Vizitare din Poarta Raiului transmis de la Consiliul Județean Alba în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor

Situat în Poarta Raiului din Munţii Sebeşului, Centrul de Vizitare „Frumoasa”, finalizat în 2015 printr-un proiect cu finanţare europeană, dar care nu a fost practic accesibil publicului în toată această perioadă, va trece din domeniul public al Județului Alba în domeniul public al statului. Clădirea intră astfel în administrarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.

Ţinând cont şi de o cerere în acest sens transmisă în decembrie 2023 de către Secretarul General al Guvernului României, însoțită de o notă a Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, consilierii judeţeni din Alba au adoptat  o hotărâre privind aprobarea transmiterii unui imobil – construcție, cu o valoare de inventar de peste 2,4 milioane de lei, din domeniul public al Județului Alba și din administrarea CJ Alba în domeniul public al statului român.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

De asemenea, transmiterea acestuia s-a făcut pentru a respecta şi prevederile unui contract de finanțare din mai 2012, încheiat între Ministerul Mediului și CJ Alba, având ca obiect proiectul „Managementul integrat al siturilor ROSCO0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa”: „La încetarea prezentului contract, bunurile proprietate publică a statului dobândite prin proiect vor fi predate de către beneficiar autorității publice centrale responsabile pentru buna administrare a rețelei naționale de arii protejate, care va decide conform legii cu privire la administrarea pe viitor a acestora”.

Citește și: Zona turistică Poarta Raiului va avea rețea de apă potabilă și canalizare menajeră: A fost solicitat avizul de mediu

Predarea-preluarea imobilului se va face pe bază de protocol încheiat între cele două autorităţi ale administraţiei publice.

Edificat în perioada 2012 – 2015 pe un teren proprietate publică a Județului Alba, în baza unui contract de administrare încheiat în martie 2010 între Ministerul Mediului și Pădurilor, prin Direcția Generală Protecția Naturii și Managementul Ariilor Protejat, și CJ Alba, centrul a costat peste 1,4 milioane de lei, fără TVA.

Într-o conferinţă de presă organizată în decembrie 2015, reprezentanţii CJ Alba au spus că acesta cuprinde o sală de conferinţe, birouri, un turn de belvedere, din piatră, cu o terasă dotată cu un telescop, şi o sală de expoziţie unde au fost amplasate 11 diorame – reprezentări ecologice şi biogeografice care evocă vizual viaţa sălbatică din situl „Frumoasa”. Tot potrivit acestora, în curtea centrului de vizitare, pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, au fost realizate 6 centre expoziţionale exterioare (reconstrucţia unor colţuri din natură – habitate naturale specifice zonei).

Aria Naturală Protejată „Frumoasa”, cu suprafaţă de peste 137.000 de hectare întinse pe raza judeţelor Alba, Hunedoara, Sibiu şi Vâlcea, a fost administrată, din 2010, timp de peste un deceniu, de către CJ Alba. (M.B.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Elevi de la „Colegiul Național Lucian Blaga” din Sebeș, vizită la Parlamentul European de la Bruxelles

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevi de la „Colegiul Național Lucian Blaga” din Sebeș, vizită la Parlamentul European de la Bruxelles Săptămâna trecută, un grup de 13 elevi de la „Colegiul Național Lucian Blaga” din Sebeș, coordonați de doamnele profesoare Todor Cornelia si Crișan Monica au fost beneficiarii unei mobilități de grup la Charberoi și Bruxelles, Belgia, mobilitate finanțată de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea